Είναι οι καταθέτες ηλίθιοι;

Του Κώστα Στούπα

Παρά το γεγονός πως τους τελευταίους μήνες υπολογίζεται πως βγήκαν από τα στρώματα περί τα 5 δισ. ευρώ για να πληρωθούν φόροι και εισφορές, τον Οκτώβριο στις τράπεζες οι καταθέσεις αυξήθηκαν μόνο κατά 1,2 δισ. ευρώ.

Το ποσό των 5 δισ. ευρώ που σηκώθηκαν από τα "σεντούκια" υπολογίζεται εύκολα αν από το συνολικό ποσό φόρων και εισφορών που πληρώθηκαν αφαιρέσουμε το μερίδιο που έγινε μέσω τραπεζικών καταθέσεων, οι συναλλαγές των οποίων αφήνουν αποτύπωμα.

Όταν κάποιος πληρώνει φόρους και εισφορές με χρήματα από το "σεντούκι" τα χρήματα αυτά πάνε στο δημόσιο ταμείο ή τα ασφαλιστικά ταμεία και από εκεί μέσω καταβολής μισθών, συντάξεων και άλλων οφειλών του δημοσίου πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς ιδιωτών και επιχειρήσεων. Υπό φυσιολογικές συνθήκες το μεγαλύτερο μέρος του ποσού θα έπρεπε να εμφανιστεί στις τράπεζες.

Αναλυτικά τον Οκτώβριο οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών έφτασαν τα 124,6 δισ. ευρώ από 123,4 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο. Οι καταθέσεις ασφαλιστικών ταμείων και επιχειρήσεων από 1,1 δισ. αυξήθηκαν στα 1,5 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 748 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν πως παρά την πληρωμή φόρων με χρήματα από το "σεντούκι" λόγω του φόβου των κατασχέσεων, τα χρήματα δεν επιστρέφουν στο σύστημα, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση πρωτίστως και μετά στις τράπεζες.

Μετά τα capital controls οι καταθέσεις με μικρές αυξομειώσεις παραμένουν "καρφωμένες" κάτω από τα 125 δισ. ευρώ.

Καθώς οι καταθέσεις αποτελούν το βασικό "καύσιμο" κάθε οικονομικής δραστηριότητας η απουσία τους παίζει καθοριστικό ρόλο.

Τον Οκτώβριο λοιπόν όχι μόνο δεν αυξήθηκε η ροή τραπεζικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα, αλλά μειώθηκε κατά 308 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 355 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητική τραπεζική ταμειακή ροή προς τον ιδιωτικό τομέα σημαίνει πως οι τράπεζες αφαίρεσαν χρήματα από την οικονομία και σίγουρα δεν προσέθεσαν.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως παραμένει "τοξική" για την οικονομία και αυτό αποτελεί μια σημαντική απόδειξη πως όλα όσα προαναγγέλλουν επιστροφή στη δίκαιη ή έστω άδικη ανάπτυξη αποτελούν έπεα πτεροέντα, δηλαδή λόγια του αέρα.

Στην κυβέρνηση δείχνουν διάθεση μνημονιακής υποταγής στους δανειστές προκειμένου να κρατήσουν τις καρέκλες (νομή προνομίων εξουσίας) ευελπιστώντας πως έτσι το οικονομικό κλίμα θα αποκατασταθεί, αλλά η άγνοια, οι αγκυλώσεις και η ανάγκη χειραγώγησης του αριστερού κοινού δεν τους επιτρέπει να επωφεληθούν από αυτήν την κατάσταση.

Έτσι την ώρα που δείχνουν αποφασισμένοι να κλείσουν τη συμφωνία με κάθε κόστος τρέχουν στην Κούβα να βγάλουν αναμνηστικές φωτογραφίες στις τελετές της κηδείας του ναυαγού της Καραϊβικής. Καθώς ο κ. Τσίπρας είναι ο μοναδικός Ευρωπαίος ηγέτης που τρέχει να αποδώσει φόρο τιμής σε ένα από τα τελευταία κομμουνιστικά απολιθώματα οι καταθέτες και οι επενδυτές αυξάνουν το βαθμό δυσπιστίας στον ίδιο, την κυβέρνηση και τη χώρα.

Τα στοιχεία για τις καταθέσεις και το οικονομικό κλίμα δεν στηρίζουν τα σενάρια για την ανάπτυξη, παρά την θετική πορεία του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο. Το ΕΣΠΑ και η ποσοτική χαλάρωση δεν αρκούν για να γυρίσουν το κλίμα, όπως ακριβώς δεν φάνηκε αρκετή η πρώτη αξιολόγηση.

Να το θυμηθείτε, οι καταθέσεις είναι ο ευκρινέστερος καθρέπτης της οικονομικής διάθεσης και προαναγγέλλουν τις εξελίξεις...

capital.gr
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...