Αφανίζεται η παραγωγική βάση της οικονομίας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ

Ενώ η εθνική μας οικονομία συνθλίβεται από το θηριώδες μέγεθος του δημοσίου χρέους και ο παραγωγικός της ιστός χρόνο με το χρόνο ολοένα και περισσότερο αποσαθρώνεται, τα κόμματα της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης τσακώνονται αναμεταξύ τους, για το αν οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι τέσσερις ή δεκατέσσερις και αν ο Πολύδωρας θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Αυτοί το βιολί τους. Η εθνική οικονομία καταστρέφεται, το δημόσιο χρέος καλπάζει με ανεξέλεγκτους ανοδικούς ρυθμούς, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων γίνονται με ρυθμούς ψαλιδομηχανής, τα χαράτσια μπαίνουν κατά ριπάς και πολλές επιχειρήσεις κατεβάζουν ρολά αναζητώντας αρκετές εξ αυτών καλύτερη τύχη σε χώρες της βαλκανικής. Αυτό το θλιβερό σκηνικό θυμίζει κατοχικά χρόνια. Από τη μια μεριά, η πλειονότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που ψωμολυσσάνε από την παρατεταμένη οικονομική κρίση, και από την άλλη, οι κοτζαμπάσηδες και οι συνεργάτες των μνημονιακών κατοχικών δυνάμεων που διάγουν ζωή χαρισάμενη.
Η οικονομική ισχύς μιας χώρας αποτυπώνεται στην ανταγωνιστικότητα και την διαχρονική διεύρυνση της παραγωγικής της βάσης. Ο αγροτικός και κυρίως ο βιομηχανικός τομέας, αντιπροσωπεύουν τον παραγωγικό ιστό του οικονομικού συστήματος της οποιασδήποτε χώρας. Τα στατιστικά στοιχεία του πίνακα απεικονίζουν την διάρθρωση του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) της ελληνικής οικονομίας κατά την περίοδο 1970-2016. Τα στοιχεία του πίνακα καταμαρτυρούν την διαχρονική αποσύνθεση του πρωτογενή και του δευτερογενή τομέα παραγωγής. Την περίοδο 1970-2016, το ποσοστό συμμετοχής του αγροτικού τομέα στην παραγωγή του ΑΕΠ της Ελλάδας από 18,3% συρρικνώθηκε σε 4,2%. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε σταθερές τιμές το αγροτικό προϊόν από 13,6 δις € το 1970 έπεσε στα 7,0 δις € το 2016. Τα στοιχεία αποτυπώνουν την κατάπτωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία και δασοπονία). Σε αυτή την δύσμοιρη χώρα, τσαρλατάνοι πολιτικοί κάνουν λόγο για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του αγροτικού τομέα και δεν βλέπουν την εξέλιξη των στατιστικών στοιχείων, που καταδεικνύει τον διαχρονικό αφανισμό της αγροτικής παραγωγής.

Παράλληλα, την περίοδο 1970-2016 το ποσοστό συμμετοχής του βιομηχανικού προϊόντος στην παραγωγή του ΑΕΠ από 31,4% μειώθηκε σε 12,8%. Η συρρίκνωση του βιομηχανικού τομέα είναι συγκλονιστική, πιστοποιώντας τα μαύρα χάλια της ελληνικής οικονομίας. Εντυπωσιακή είναι η στατιστική παρατήρηση, ότι, το 2016 ο τριτογενής τομέας των υπηρεσιών παρήγαγε το 83,0% του ΑΕΠ της χώρας. Ερώτημα: Υπάρχει έστω και μια χώρα στον κόσμο, που ο τριτογενής τομέας των υπηρεσιών να παράγει σχεδόν το σύνολο του ΑΕΠ; Βλέπετε που μας κατάντησε το κομματικό-πολιτικό σύστημα με τις μίζες, την άνομη παραοικονομία, την ασυδοσία και τη διαφθορά; Αφανίζεται ο αγροτικός και ο βιομηχανικός τομέας, καταστρέφοντας έτσι τον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Κρίμα που έχουμε αυτή την πανέμορφη χώρα, με κομματικό-πολιτικό σύστημα εξουσίας που δυστυχώς καταστρέφει αντί να δημιουργεί, που σπέρνει τα ζιζάνια της διαφθοράς αντί να καλλιεργεί το δένδρο της δημιουργίας, που προκαλεί την οπισθοδρόμηση αντί την ανάπτυξη. Η βιομηχανία συνιστά τη σπονδυλική στήλη της οικονομίας και άρα η επίτευξη ικανοποιητικών αναπτυξιακών ρυθμών εξαρτάται άμεσα από την πρόοδο της βιομηχανικής παραγωγής. Δυστυχώς, η χώρα μας στερείται αποτελεσματικής βιομηχανικής και άρα αποδοτικής αναπτυξιακής πολιτικής. Η διαιωνιζόμενη κρίση της ελληνικής οικονομίας των τελευταίων ετών, σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στην αποτελμάτωση της αγροτικής και ιδίως της βιομηχανικής παραγωγής. Δυστυχώς, πληρώνουμε τις αμαρτίες των τελευταίων δεκαετιών, που ως χώρα δεν καταφέραμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της εθνικής μας οικονομίας.

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...