Τούρκοι, Τουρκοκύπριοι αριστεροί και πραγματικοί διεθνιστές που έβλεπαν την αλήθεια για την Κύπρο

Της Μελίνας Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Μήνυμα του Τούρκου διανοούμενου Ναζίμ Χικμέτ είχε δημοσιευτεί το 1955 στην τότε εφημερίδα της ΕΔΑ Αυγή, με το οποίο αναγνώριζε τον δίκαιο αγώνα της Ελληνικής πλειοψηφίας για ένωση με την Ελλάδα, και καλούσε σε κοινό αγώνα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εναντίον του Αγγλικού ιμπεριαλισμού. 

Ο Τουρκοκύπριος Ντερβίς Αλί Καβάζογλου, δημοσιογράφος και συνδικαλιστής, μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΑΚΕΛ, είχε ταχθεί υπέρ της τότε γραμμής της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα, δολοφονήθηκε από την Tουρκοκυπριακή ένοπλη οργάνωση ΤΜΤ. 

Ο Τσε Γκεβάρα στον ΟΗΕ αναφέρεται στις πιέσεις που ΝΑΤΟ και Τουρκία ασκούσαν στην νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου και στο ότι αυτές οι πιέσεις ήταν ο λόγος που ο λαός και η κυβέρνηση της Κύπρου αναγκάστηκαν να υπερασπιστούν ηρωικά την κυριαρχία τους. Ο λαός της Κύπρου, γιατί τα θύματα του Τουρκικού εθνικισμού που αναβίωσε στην Κύπρο μετά από Αγγλική πρόσκληση, δεν ήταν μόνο Έλληνες. 

Το 1958, η ελεγχόμενη από αξιωματικούς του στρατού από την Τουρκία ΤΜΤ, επιχειρεί να δολοφονήσει τον Τουρκοκύπριο διευθυντή του Τουρκικού γραφείου της Παγκύπριας Ένωσης Εργατών Aχμέτ Σαντί, για σώσει την ζωή του φεύγει από την Κύπρο και εγκαθίσταται στο Λονδίνο. Την ίδια χρονιά, δολοφονούνται από την ίδια οργάνωση, ο αρχισυντάκτης της εβδομαδιαίας εφημερίδας Ιnkilapsi (επαναστάτης), Φαζίλ Οντέρ, και ο κουρέας Aχμέτ Ιμπραήμ γιατί είχαν φιλικές σχέσεις με Έλληνες. 

Ο Τουρκοκύπριος Αρίφ Χασάν Ταχσίν αναγνώρισε ότι οι επιθέσεις της ΕΟΚΑ στην αρχή ήταν εναντίον των Άγγλων και ότι οι δολοφονίες Τουρκοκύπριων αστυνομικών ήταν στο ίδιο πλαίσιο με τις δολοφονίες Ελληνοκυπρίων αστυνομικών. 

Σύμφωνα με την Τουρκικής καταγωγής ιστορικό Ντιλέκ Γκιουβέν, για την Τουρκία δεν υπήρχε το 1950 θέμα Κύπρου, άλλωστε είχε παραιτηθεί από κάθε διεκδίκηση με την συνθήκη της Λωζάνης. Η ίδια υποστήριξε σε συνέντευξη της, ότι η Αγγλία έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για να καταστήσει την Τουρκία συνομιλητή στο Κυπριακό. Ο λόγος προφανής, η μετατροπή ενός αντι-ιμπεριαλιστικού αντιαποικιακού αγώνα σε ελληνοτουρκική διαμάχη με την Τουρκία ρυθμιστή.
Και οι Έλληνες αντι-εθνικιστές, πιστοί στην γραμμή στήριξης κάθε ξένου φασισμού και εθνικισμού, από το 2000 είναι οι καλύτεροι παπαγάλοι, που αναμασούν την Τουρκική και Αγγλική προπαγάνδα.
Τόση αφέλεια, τόση ‘‘τυχαία’’ στήριξη κάθε ξένου φασισμού και ιμπεριαλισμού; 

Η ψευτο-αντι-ιμπεριαλιστική θεωρητικολογία αφήνει κάθε ξένο φασισμό και ιμπεριαλισμό αδιάφορο. Μακάρι να είναι απλά αφέλεια, διορθώνεται.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail