Συμφωνία-κλειδί Δαμασκού με Κούρδους ανοίγει το δρόμο για Χαλέπι - Πράσινο φως για πόλεμο με την Τουρκία

Στρατής Μαζίδης

Συμφωνία-κλειδί ανάμεσα στο Συριακό Αραβικό Στρατό και τις κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) σύμφωνα με την οποία οι Κούρδοι παραχωρούν στον στρατό τον πλήρη έλεγχο της Ακαδημίας Πεζικού του Χαλεπίου και των γύρω πόλεων.

Σε αντάλλαγμα ο Συριακός Στρατός συμφώνησε να καταλάβουν οι SDF την στρατηγικής σημασίας πόλη της Al-Bab σε περίπτωση που φτάσουν εκεί πρώτες πριν τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Η Al-Bab ελέγχεται αυτήν στιγμή από την ISIL ενώ οι τουρκοκίνητοι ισλαμιστές που εκτελούν την επιχείρηση της Αγκυρας "Ασπιδα του Ευφράτη" έχουν σκοπό να βαδίσουν προς την Al-Bab.

Συνεπώς καθίσταται κατανοητό ότι οδεύουμε προς μια μεγάλη μάχη για την Αl-Bab με μια ιδιότυπη συμφωνία μη επίθεσης ανάμεσα σε Σύριους και Κούρδους, οι οποίοι θα αναμετρηθούν με τις δυνάμεις του Ερντογάν.

Μέχρι πρότινος επρόκειτο η Δαμασκός να στείλει στην Αl-Bab τις δυνάμεις του Τίγρη οι οποίες είχαν εγκαταλείψει το Χαλέπι προκειμένου να ανακοπούν οι επιθέσεις των ισλαμιστών στη βόρεια Χάμα.

Πιθανή συμφωνία ανάμεσα στο συριακό στρατό και τις κουρδικές SDF θα μπορούσε πράγματι να αποβεί καθοριστική για την εξέλιξη του πολέμου και την εκκαθάριση του τοπίου καθώς:

> Η Δαμασκός γνωρίζει ότι η Μόσχα δουλεύει μόνο για τον εαυτό της

> Η Αγκυρα είναι αναξιόπιστη

> Οι Κούρδοι πιθανώς να έχουν πλέον αντιληφθεί ότι τους προσεταιρίζονται οι ξένες δυνάμεις ώστε μετά να τους χρησιμοποιήσουν ως αντάλλαγμα σε διαπραγματεύσεις.

Με τον έλεγχο της Ακαδημίας Πεζικού και της ευρύτερης περιοχής, ο Συριακός Στρατός επεκτείνει τη ζώνη ασφαλείας γύρω από τη βιομηχανική περιοχή του Sheikh Najjar στο Χαλέπι καθώς πρόκειται να εκκινήσουν εκ νέου οι πολεμικές επιχειρήσεις στο ανατολικό κατεχόμενο τμήμα της πόλης αλλά πιθανότατα και στα τοπικά προπύργια της ISIS σε Al-Bab και Deir Hafer.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail