“Βόμβα” καρκίνου στον Ελληνικό Στόλο! Απόστρατοι του ΠΝ διεκδικούν αποζημιώσεις!

Με μια απενεργοποιημένη βόμβα βρίσκεται αντιμέτωπο του ΠΝ.Μια βόμβα αμίαντου! Στελέχη του διεκδικούν αποζημιώσεις για σοβαρότατα προβλήματα υγείας που αποδεδειγμένα προέκυψαν από τον αμίαντο που υπήρχε στα πολεμικά πλοία που υπηρέτησαν. Την αποκάλυψη κάνει η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Συμπτωματικά έρχεται σε συνέχεια όσων των Militaire.gr έθεσε σήμερα ως ερωτήματα για τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου οιυρανίου και τις υποψίες ότι έχουν προκαλέσει σε βάθος χρόνου θανάτους Ελλήνων στρατιωτικών αλλά και δημοσιογράφων οι οποίοι βρέθηκαν σε πεδία μαχών στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή!

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαδόπουλος που υπογράφει το ρεπορτάζ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αποκαλύπτει ότι από το 1994 ο ιατρός Κωνσταντίνος Βέργος που διετέλεσε διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών έβλεπε όλο και πιο συχνά ύποπτα περιστατικά σε συνταξιούχους του Πολεμικού Ναυτικού Είχα ασθενείς με παχυπλευρίτιδες μεσοθηλιώματα και πολλούς καρκίνους του πνεύμονα. Οι περισσότεροι ήταν μηχανικοί και ηλεκτρολόγοι που έρχονταν σε επαφή με τον αμίαντο!

Τα ινίδια που παράγονται από την τριβή αμιάντου καταλήγουν με την εισπνοή στον υπεζωκότα λεπτό υμένα που καλύπτει τους πνεύμονες .

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το ΓΕΝ επιμένει ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες του Πολεμικού Ναυτικού δεν έχουν διαπιστώσει εξάρσεις αμιαντώ σεων και μεσοθηλιωμάτων σε σχέση με τα περιστατικά του ευρύτερου πληθυσμούστην Ελλάδα ώστε να αποδοθούν οι ασθένειες αυτής της μορφής αποκλειστικά στη σταδιοδρομία στο Πολεμικό Ναυτικό .

Σύμφωνα πάντως με στοιχεία που είναι σε γνώση της εφημερίδας από έρευνα στους φακέλους ασθενών της πνευμονολογικής κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών,προκύπτει ότι την περίοδο 1998-2011 καταγράφηκαν 9 περιστατικά μεσοθηλιώματος σε απόστρατους αξιωματικούς, ένα περιστατικό αμιάντωσης και 118 καρκίνους του πνεύμονα Στον φάκελο ενός εκ των εννέα σύμφωνα με την έρευνα αναφερόταν ότι είχε καθημερινή έκθεση σε αμίαντο επί οκτώ συνεχόμενα έτη λόγω της θέσης του στην αποθήκη υλικών του πλοίου!

Η ελληνική νομοθεσία αναγνωρίζει το μεσοθηλίωμα, την αμιάντωση αλλά και τον καρκίνο του πνεύμονα που οφείλεται σε εισπνοή ινών αμιάντου ως επαγγελματικά νοσήματα .Από πολλές μελέτες έχει εξακριβωθεί ότι ο αμίαντος είναι σχεδόν η αποκλειστική αιτία των μεσοθηλιωμάτων λέει ο κ. Βέργος Συνήθως μεσολαβούν 20 ή και περισσότερα από 30 χρόνια από την έκθεση μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων .

Από τη στιγμή της διάγνωσης του μεσοθηλιώματος ο μέσος χρόνος επιβίωσης είναι τα τρία έτη Κάποιες φορές όμως ασθενείς πεθαίνουν μέσα σε 12 μήνες .

Εργάζονταν χωρίς προστασία και ζούσαν σε σύννεφα αμιάντου όταν έκαναν τις επισκευές ,λέει η νομικός Σιλίνα Παυλάκη που έχει εκπροσωπήσει μέσω του δικηγορικού γραφείου Παυλάκης Μόσχος παθόντες σε Ελλάδα και ΗΠΑ .Δεν γνωρίζαμε τίποτα τονίζει ο απόστρατος αξιωματικός Σπύρος Κολοβός που είχε εργαστεί ως συγκολλητής κατά τη θητεία του και συμμετείχε σε παραλαβή πλοίου στις ΗΠΑ .Το 2005 ασθένησε με πολυήμερο πυρετό .Μέχρι αυτός να υποχωρήσει και η βιοψία να βγει αρνητική σκεφτόταν τα χειρότερα .Φοβήθηκα ότι θα έφευγα λέει Δύο συνάδελφοί του είχαν ήδη πεθάνει από καρκίνο.

Το 2004 διαγνώσθηκε με καρκίνο στον οισοφάγο και το 2009 με καρκίνο στον πνεύμονα Οι γιατροί μού είπαν ότι σε μεγάλο ποσοστό οφειλόταν στα τοξικά χρώματα και στον αμίαντο από τις εισπνοές λέει στην Καθημερινή ο 63χρονος σήμερα απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού που ζητά να μη δημοσιευθεί το όνομά του γιατί δεν θέλει να μάθουν όλοι όσοι τον γνωρίζουν για την ασθένειά του .Η προσδοκία του είναι να παραμείνει ο καρκίνος σταθερός. Παρακολουθεί την πορεία του κάθε έξι μήνες υποφέρει καθημερινά από δύσπνοια καθώς έχει αφαιρέσει τον δεξί του πνεύμονα.

Ηταν το 1973 όταν μαζί με άλλους Ελληνες ναυτικούς βρέθηκε στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ για την παράδοση του αντιτορπιλικού Κουντουριώτης ,Το πλοίο με την προηγούμενη ονομασία του USS Rupertus DD-851 είχε λάβει μέρος στους πολέμους της Κορέας .

Οι μαρτυρίες των απόστρατων που έχουν ήδη σοβαρά προβλήτα υγείας συγκλονίζουν.Όπως θυμούνται αμίαντος υπήρχε παντού. “Στο μηχανοστάσιο αλλά και στις σωληνώσεις που διέτρεχαν τους χώρους όπου κοιμόμασταν. Οι συνθήκες ήταν άθλιες σα να γκρεμίζουν το διαμέρισμά σου και να μένεις μέσα λέει ο απόστρατος που διεκδικεί αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο Και άλλες παρόμοιες υποθέσεις εκκρεμούν δικαστικά. Την τελευταία δεκαετία δεκάδες Ελληνες απόστρατοι ναυτικοί έχουν λάβει αποζημιώσεις στις ΗΠΑ ενώ στα τέλη του 201 5 για πρώτη φορά ελληνικό δικαστήριο δικαίωσε απόστρατο αξιωματικό που νόσησε με βαριά μορφή μη ιάσιμου καρκίνου επιδικάζοντας εις βάρος του Δημοσίου αποζημίωση 250.000 ευρώ .

Κανείς δεν τους είχε ενημερώσει επίσημα για τους κινδύνους στους οποίους είχαν εκτεθεί.

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού αναφέρει ότι ενημερώσεις επί θεμάτων υγείας και ασφάλειας στην εργασία γίνονταν και γίνονται με ημερίδες παρουσιάσεις έντυπα και πλέον και μέσω Διαδικτύου .Από πότε δεν μας λέει γίνονταν αυτές οι ενημερώσεις.Γιατί στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει από το 1980.

Πόσοι είναι οι απόστρατοι που προσπαθούν με νομικά μέσα να βρουν το δίκιο τους όχι πια για να σώσουν τη ζωή τους αλλά τουλάχιστον για να αφήσουν κάτι στις οικογένειές τους αν η εξέλιξη της υγείας τους είναι μη αναστρέψιμη; Σ΄ένα μόνο δικηγορικό γραφείο έχουν απευθυνθεί πάνω από 100!

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...