Η Ελλάδα δεν είναι αστικό εθνικό κράτος

Η Ελλάδα δεν είναι ένα αστικό εθνικό κράτος, αλλά ένα ιστορικό εθνικό κράτος.

Η Ελλάδα, σε αντίθεση με τα κράτη της Δ. Ευρώπης, δεν δημιουργήθηκε ως αστικό εθνικό κράτος, μέσα από την αστική βιομηχανική επανάσταση, δηλαδή τη νίκη των αστών επί των φεουδαρχών και τη συνένωση των διαφόρων φέουδων και κρατιδίων σε μια μεγάλη ενοποιημένη αγορά που την βάφτισαν εθνική ενότητα.

Η σύγχρονη Ελλάδα δημιουργήθηκε μέσα από έναν εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα απελευθέρωσης του γένους των Ελλήνων από τους Οθωμανούς.

Εκείνο που μας συνδέει είναι η διαχρονική ιστορική συνείδηση αυτού του συγκεκριμένου εδαφικού εθνικού χώρου που είμαστε και όχι η συνειδητοποίηση της ανάγκης μιας μεγάλης εθνικής αγοράς.

Δεν έχουμε πρόβλημα (για παράδειγμα) γιατί η Αλβανία ή τα Σκόπια ή η Βουλγαρία κ.λ.π δεν είναι ελληνικά, αλλά δεν μπορούμε να διανοηθούμε την Ελλάδα χωρίς τα ιστορικά νησιά μας, τη Θράκη, τη Μακεδονία, την Κρήτη κ.λ.π.

Έτσι, τυχόν εθνικός ακρωτηριασμός, έστω και ενός μικρού εδαφικού τμήματος, θα μας προκαλέσει ισχυρό ψυχολογικό σοκ και ισχυρό ψυχολογικό πρόβλημα, το οποίο θα ζητήσει να βρει διέξοδο σε πολύ σκληρές τιμωρίες.

ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...