"Τελεσίδικη καταδίκη" από Πούτιν - Αποσύρεται η Ρωσία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης

Freepen.gr - Νέα κίνηση στη διπλωματική σκακιέρα από το Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν καθώς ανακοινώθηκε η απόσυρση της Ρωσικής Ομοσπονδίας  από το Καταστατικό της Ρώμης και την ιδρυτική συνθήκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης.

«Ο πρόεδρος υπέγραψε ένα διάταγμα για την πρόθεση της Ρωσίας να μην είναι κράτος μέλος του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Η σχετική ανακοίνωση θα γίνει σύντομα» αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ η οποία συνεχίζει με νόημα:

 «Το δικαστήριο δεν ήρθη στο ύψος των προσδοκιών που υπήρχαν γι' αυτό και ουδέποτε έγινε ένας αληθινά ανεξάρτητος θεσμός με κύρος στη διεθνή δικαιοσύνη»

και συμπληρώνει:

«Πράγματι, μέσα σε 14 χρόνια δραστηριότητας, το ΔΠΔ εξέδωσε μόνο τέσσερις ετυμηγορίες, δαπανώντας ωστόσο πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια»

Η Μόσχα είχε υπογράψει το 2000 το Καταστατικό της Ρώμης με το οποίο δημιουργήθηκε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο όμως ουδέποτε επικύρωσε. Ωστόσο στηλιτεύει το Οργανο ότι ουδέποτε ασχολήθηκε με τα εγκλήματα που έγιναν το καλοκαίρι του 2008 από τα γεωργιανά στρατεύματα στην Οσετία.

Να θυμίσουμε ότι μόλις πριν λίγες ημέρες η Μόσχα είχε κάνει λόγο για εγκλήματα πολέμου στη Συρία από συγκεκριμένες ομάδες δίχως να βρει ανταπόκριση.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail