Επί "ποδός πολέμου" η Σάμος - Γενικός ξεσηκώμος για την κατάσταση με τους λαθρομετανάστες

Freepen.gr - Επί ποδός πολέμου η Σάμος ύστερα από την έξαρση των κρουσμάτων βίας από λαθρομετάναστες και την υπερσυγκέντρωσή τους στο νησί.

Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου, τις 1 το μεσημέρι, στην πλατεία Πυθαγόρα.

Ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος αναφέρει:

"Από τις 11 Οκτωβρίου, όταν σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το προσφυγικό και τις επιπτώσεις του, οι αρμόδιοι Υπουργοί, που δεσμεύτηκαν -με υπογραφή- σε μια σειρά μέτρων για την ανακούφιση της Σάμου, στην ουσία, τίποτε δεν έχει προχωρήσει.

Η μετεγκατάσταση των προσφύγων-μεταναστών σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας πρακτικώς δεν υλοποιείται, ενώ νέες εισροές παρατηρούνται σχεδόν καθημερινά. Οι αρμόδιες για την αντιμετώπισή του αρχές σε καμία περίπτωση δεν έχουν ενισχυθεί όσο θα έπρεπε και όπως συμφωνήθηκε.
Οδικός χάρτης για τα εχέγγυα και το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΚΟ δεν έχει οριστεί.

Και, όχι μόνο δεν ελήφθησαν ή καν προαναγγέλθηκαν μέτρα για την οικονομική ενίσχυση της Σάμου, που έχει πληγεί βαρύτατα από το μεταναστευτικό, αλλά, αντιθέτως, προχωρεί κανονικά η αύξηση του ΦΠΑ κατά 7 (!) ποσοστιαίες μονάδες από 1ης Ιανουαρίου του 2017.

Ο λαός της Σάμου έχει ως τώρα σταθεί απέναντι στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα με περίσσεια ανθρωπιάς, ευπρέπειας, κατανόησης και σεβασμού στις ανθρώπινες αξίες. Και σε επίπεδο επίσημης εκπροσώπησης, ο Δήμος Σάμου έχει καταβάλλει εδώ και πάνω από ένα χρόνο έντονες και αλλεπάλληλες προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το φλέγον πρόβλημα με τις παγκόσμιες διαστάσεις σε συνεννόηση και συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές αρχές. Η κατάσταση όμως έφτασε δυστυχώς στο απροχώρητο και καμία «υπόσχεση» για την ανακούφισή της δεν μπορεί πλέον να ληφθεί στα σοβαρά ως επαρκής.

Καλούμε τους πολίτες της Σάμου να δώσουν όλοι ενεργά και δυναμικά το παρών τους στην Ειρηνική Διαμαρτυρία της 21ης Νοεμβρίου. Όλοι οφείλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας προκειμένου να δοθούν, επιτέλους, λύσεις και όχι ευχολόγια στα υπαρκτά, τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νησί μας.

Ζητούμε:

- Να αρχίσει πραγματικά η μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών από το κέντρο υποδοχής στο οποίο επικρατεί το αδιαχώρητο, υπό εξαιρετικά άσχημες συνθήκες διαβίωσης.


(Στοιχεία από 17/10/16: Αφίξεις προσφύγων/μεταναστών:843 // Αναχωρήσεις προσφύγων/μεταναστών: 320)

- Να στελεχωθούν πραγματικά οι αρμόδιες αρχές που δείχνουν αυταπάρνηση αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα 24 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα, εδώ και πολλούς μήνες.

- Να ξεκαθαρίσει, επιτέλους, η κατάσταση με τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο νησί.

- Να καταργηθεί η απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ και να ληφθούν όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να μην μαραζώσει οικονομικά το Νησί (κίνητρα στήριξης της Σάμου, ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων και διεύρυνση των ειδικών επιδομάτων κ.λπ.)

Η παρουσία όλων μας είναι απαραίτητη"

Την ανησυχία του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Σάμο εκφράζει με ανακοίνωση του και ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος.

«Με αγωνία αλλά και οργή η τοπική κοινωνία παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό. Σε μια φιλήσυχη και ειρηνική κοινωνία, όπου το κλειδί ήταν πάντα στην εξώπορτα, έχει εμφανιστεί ο φόβος και η ανησυχία. Οι ηθικοί αυτουργοί αυτής της δύσκολης κατάστασης, δηλαδή οι κυβερνώντες, απόντες από τα πάντα, αρκούνται στις παλαιότερες αλλά και πρόσφατες υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται ούτε στο ελάχιστο. Κατά μια άλλη άποψη, όλα αυτά γίνονται με σχέδιο ώστε να εξαναγκαστεί η κοινωνία να συναινέσει σε νέες δομές και σχέδια για μακροχρόνια παραμονή των μεταναστών. Σήμερα σε αυτή τη δύσκολη για το τόπο μας ώρα, πρέπει να παραμείνουμε όλοι ψύχραιμοι και ενωμένοι. Ένα πρέπει να είναι το ζητούμενο από αυτούς που με τις αποφάσεις τους έχουν εγκλωβίσει τους μετανάστες στο τόπο μας και που με ανάλγητο τρόπο μας έχουν εγκαταλείψει στη τύχη μας: Εδώ και τώρα άμεση αποσυμφόρηση του νησιού μας»
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail