Ερντογάν, όπως λέμε «Μωάμεθ ο Πορθητής»

Τα 29 θαύματα της Πόλης και ο σουλτάνος με τα μάτια του Φερντί Γιλμάζ

Σάββας Καλεντερίδης

Σ το άρθρο μας της Παρασκευής παρουσιάσαμε ορισμένα στοιχεία, που εξηγούν μέχρι έναν βαθμό την πολιτική συμπεριφορά του Ερντογάν σε επίπεδο ψυχολογίας. Σήμερα θα μπούμε στο «ψαχνό», παρουσιάζοντας μερικά στοιχεία από βιβλίο του Φερντί Γιλμάζ, το οποίο κυκλοφόρησε το 2012 στην Τουρκία, με τίτλο «Τα 29 Θαύματα της Ιερής Πόλης Κωνσταντινούπολης». Στο βιβλίο του ο συγγραφέας αναφέρεται στον συμβολικό και σημαδιακό αριθμό «29», που σφράγισε την πορεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των Τούρκων.

Ο συγγραφέας όμως το πήγε παραπέρα, για να μην πούμε ότι το «τερμάτισε»! Γράφει ότι οι ιστορικές μορφές του τουρκικού έθνους που έχουν ταυτιστεί περισσότερο με τον αριθμό «29» είναι ο Μωάμεθ ο Πορθητής και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Μωάμεθ εκπόρθησε και κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη εφαρμόζοντας στίχο της 48ης σούρα του Κορανίου, που αφορά την «άλωση» και αποτελείται από 29 στίχους!

Τώρα αφήνω τον συγγραφέα να εκφραστεί: «Βλέποντας τις επιτυχίες του Ερντογάν, παρατηρούμε ότι αυτές έγιναν επειδή είχε την υποστήριξη του Αλλάχ. Ο Προφήτης είπε ότι η Κωνσταντινούπολη πρέπει οπωσδήποτε να αλωθεί και ο στρατός που θα την αλώσει θα είναι ωραίος στρατός, με ωραίο διοικητή. Η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε με τη νομοτέλεια του αριθμού 29. Σήμερα υπάρχει η δεύτερη άλωση και πάλι με τη νομοτέλεια του αριθμού 29. Αυτή συνεχίζει να επηρεάζει τις εξελίξεις μέχρι σήμερα».

Το συνεχίζει ο συγγραφέας: «Ο Πορθητής πέρασε με το όνομα αυτό, επειδή άλωσε την Κωνσταντινούπολη. Το ίδιο και ο Ερντογάν, που έγινε δήμαρχος το 1994. Αν προσθέσουμε 29 χρόνια, μας κάνει 2023, που είναι ο εθνικός στόχος του Ερντογάν. Το 2003 είναι η χρονιά που έγινε πρωθυπουργός, αν προσθέσουμε 29 χρόνια, μας κάνει 2032, που στο ημερολόγιο του Ισλάμ είναι το έτος 1453, η χρονολογία άλωσης της Πόλης. Τώρα ξεκίνησε μια νέα επιχείρηση άλωσης».

Συνεχίζοντας την παράθεση του κοινού δεσμού που συνδέει Πορθητή και Ερντογάν, ο συγγραφέας μάς λέει: «Ο Πορθητής γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου του 1432 και κατέλαβε την Πόλη στις 29 Μαΐου του 1453. Η Πόλη πολιορκήθηκε 28 φορές και αλώθηκε την 29η! Ο Μωάμεθ ήταν ο 7ος σουλτάνος, ακολούθησαν άλλοι 29 και διαλύθηκε η αυτοκρατορία. Η Τουρκική Δημοκρατία ιδρύθηκε στις 29 Οκτωβρίου, ο Ερντογάν είναι ο 29ος πρωθυπουργός της Τουρκίας. Οταν ο Ερντογάν ήταν υποψήφιος για πρώτη φορά, το 2003, πήρε ποσοστό 34,29%, που μεταφράζεται με αναγωγή στο σύνολο των κατοίκων σε 10.808.229 ψήφους. Το “One minute” στο Νταβός το είπε στις 29 Ιανουαρίου. Η γέννηση των εγγονών του Ερντογάν και ο θάνατος του πατέρα και του μεγάλου του αδελφού σφραγίζονται με τον αριθμό 29. Ο Πορθητής έμεινε στον θρόνο 29 χρόνια, όπως και ο πατέρας του, Μουράτ ο Β΄.

Τα παιδιά και τα εγγόνια του Πορθητή γεννήθηκαν κι αυτά 29 του μηνός. Ακόμα και σήμερα, η νομοτέλεια του αριθμού 29, που τον συνδέει με τη μοίρα του Μωάμεθ, συνεχίζει να καθορίζει τη μοίρα και την πορεία του Ερντογάν ως Δεύτερου Πορθητή».

Μπορεί κάποιοι αναγνώστες μας να χαμογελάσουν ή και να θεωρήσουν αστεία όσα αναφέρονται, τα οποία είναι πιστή μετάφραση από άρθρο που βασίζεται στο βιβλίο του Γιλμάζ! Ομως η κατάσταση δεν είναι ούτε αστεία ούτε για γέλια. Καλό είναι, λοιπόν, όσοι αναλύουν ψυχολογικά τον Ερντογάν αλλά και εκείνοι που αναλύουν την πολιτική συμπεριφορά του να λάβουν υπ’ όψιν και όσα αναφέρει στο βιβλίο του ο Γιλμάζ. Ναι, ο Ερντογάν θέλει να γίνει ο Δεύτερος Πορθητής.

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...