Αφήστε τη λιτότητα και νοικοκυρέψτε τα Δημόσια Οικονομικά

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ

Η προχθεσινή παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη στην υποεπιτροπή της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, με ουσιαστικό αντικείμενο συζήτησης τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, κατέδειξε τις θολές πτυχές του υπό εκκόλαψη Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2017-2019 και ταυτόχρονα πιστοποίησε το υφιστάμενο δημοσιονομικό αδιέξοδο. Από τα λεγόμενα του κ. Χουλιαράκη προκύπτει ότι οι παρασκηνιακές συζητήσεις με το κουαρτέτο, για τα επερχόμενα μέτρα λιτότητας που ως πέλεκυς θα πέσουν στα κεφάλια όλων μας, δίνουν και παίρνουν. Οι τύχες της εθνικής οικονομίας, το μέλλον της πατρίδας, εξαρτώνται από τις αποφάσεις αυτών, που μετά το 2009 με τις λανθασμένες και ανεγκέφαλες αποφάσεις τους, μας πέταξαν στο ναρκοπέδιο των μνημονίων, σπέρνοντας τον όλεθρο στα σπίτια μας, στις επιχειρήσεις και γενικότερα στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Από τον Ιανουάριο του 2010 και έως σήμερα, έχουν εφαρμοστεί πέντε σκληρότατα προγράμματα λιτότητας, τα οποία απέτυχαν παταγωδώς στην πράξη, προκαλώντας την δραματική επιδείνωση του συνόλου των μακροοικονομικών-δημοσιονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.

Το ΜΠΔΣ 2017-2019 πρόκειται να είναι το έκτο στη σειρά πρόγραμμα λιτότητας. Οι διαβόητες μεταρρυθμιστικές πολιτικές, που οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις μαζί με την τρόικα και το κουαρτέτο, διαφήμιζαν ότι θα υλοποιούντο στα πλαίσια των προγραμμάτων αυτών, συμβάλλοντας στην σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, αποδείχτηκαν επικοινωνιακά τρικ και στάχτες στα μάτια του χειμαζόμενου από την παρατεταμένη οικονομική κρίση ελληνικού λαού. Αντί για σταθεροποίηση και ανάπτυξη διαπιστώνουμε την πλήρη αστάθεια και οπισθοδρόμηση της εθνικής οικονομίας. Οικογένειες οι οποίες το 2008 έστω και δύσκολα τα έβγαζαν πέρα, έχουν διαβεί πλέον το κατώφλι της εξαθλίωσης. Ταυτόχρονα, οικονομικές ομάδες του πληθυσμού που πριν το 2008 ανήκαν στη μεσοαστική τάξη, έχουν ήδη έλθει αντιμέτωπες με το φάσμα της φτωχοποίησης. Εφόσον απέτυχαν και τα πέντε προγράμματα λιτότητας της περιόδου 2010-2016, γιατί να πετύχει το ΜΠΔΣ 2017-2019; Αυτό το ουσιώδες ερώτημα δεν το απάντησε ο κ. Χουλιαράκης στην αρμόδια υποεπιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Απεναντίας, ο κ. Χουλιαράκης πιάστηκε αρκετές φορές αδιάβαστος. Για παράδειγμα, σε κάποιο σημείο της ομιλίας του ανάφερε ότι “ιστορικά η ελληνική οικονομία έχει πολύ μικρή φορολογική βάση”. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων στα πλαίσια της Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (ΦΕΦΠ) από 267.074 φορολογικές δηλώσεις το 1960, 1.547.262 δηλώσεις το 1980 και 2.521.520 δηλώσεις το 1990, εξακοντίστηκαν σε 5.694.978 δηλώσεις το 2010 και 6.122.440 φορολογικές δηλώσεις το 2016. Σημειώστε ότι η πλειονότητα των φορολογικών δηλώσεων στο Ε1, γίνεται ταυτόχρονα από τον υπόχρεο και τη σύζυγο, υποδηλώνοντας έτσι ότι ο απόλυτος αριθμός των φορολογουμένων είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Με βάση τα στοιχεία του 2016, ο αριθμός των μεμονωμένων φορολογουμένων, δηλαδή των υπόχρεων και των συζύγων, εκτιμάται σε 8.750.000 άτομα. Αν ο κ. Χουλιαράκης γνώριζε τους αριθμούς δεν θα έλεγε τη συγκεκριμένη μπαρούφα, ότι δηλαδή η φορολογική βάση της ελληνικής οικονομίας ιστορικά είναι περιορισμένη. Στην τσιμπίδα του νόμου έχουν μπει σχεδόν 9.000.000 εκατομμύρια πολίτες. Αυτό το οποίο όμως δεν δύνανται να συλλάβουν οι φορολογικές αρχές, είναι τα τεράστια εισοδήματα που διακινούνται στα κυκλώματα της άνομης παραοικονομίας και της αχανούς πολιτικοοικονομικής διαφθοράς.

Προχθές δημοσιοποιήθηκε η σύλληψη αρκετών μελών εγκληματικής οργάνωσης, επικεφαλείς της οποίας ήταν πασίγνωστοι έλληνες επιχειρηματίες και διάσημοι celebrities των γκαλά της κοσμικής Αθήνας, της Ψαρού της Μυκόνου και των πρωινάδικων της ελληνικής TV. Οι αρχηγοί της σπείρας σε στενή συνεργασία με δεκάδες ρομά, τους οποίους χρησιμοποιούσαν και καθοδηγούσαν για την καταλήστευση κατοικιών, επιχειρήσεων, κ.λπ., σε όλη την ελληνική επικράτεια, είχαν αποκομίσει οικονομικά οφέλη πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Κυκλοφορούσαν με φερράρι και πόρσε, έμεναν σε πολυτελείς κατοικίες, σπατάλαγαν αφειδώς εκατομμύρια ευρώ σε διάφορες κραιπάλες και οι περισσότεροι εξ αυτών ουδέποτε είχαν υποβάλλει έστω και μια φορολογική δήλωση στην εφορία. Κύριε Χουλιαράκη και κύριοι της Βουλής των Εθνοσωτήρων. Πιάστε τους φοροφυγάδες και τους άρπαγες της διαφθοράς και αφήστε ήσυχους τους νοικοκυραίους, δηλαδή τους έντιμους μισθωτούς, τους ταλαίπωρους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ειλικρινείς επιχειρηματίες. Αφήστε τη λιτότητα και νοικοκυρέψτε τα Δημόσια Οικονομικά. Βρείτε τρόπους να πατάξετε τις παράνομες παραοικονομικές δραστηριοτήτες για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία. Παράλληλα, ψαλιδίστε τις αντιπαραγωγικές κρατικές δαπάνες, ξεκινώντας από τον περιορισμό των κομματόσκυλων που έχουν κατακλύσει τα υπουργεία και τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...