Μελέτη αναγνώρισης προσώπων ισχυρίζεται ότι μπορεί να αναγνωρίζει τους εγκληματίες μόνο από το πρόσωπο

ΣΤΗ ΠΑΝΩ ΓΡΑΜΜΗ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΓΡΑΜΜΗ ΤΡΕΙΣ ΑΘΩΟΙ
Του Son Ofeon
Δύο επιστήμονες από τo Πανεπιστήμιο Jiao Tong της Σαγκάης στη Κίνα έχουν προκαλέσει την οργή της επιστημονικής κοινότητας μετά την συγγραφή μίας μελέτης, που ισχυρίζεται ότι είναι σε θέση να αναγνωρίσει ένα κακοποιό από ένα νομοταγή πολίτη εννέα φορές στις δέκα προσπάθειες και βασίζεται σε έναν αλγόριθμο υπολογιστή.

Οι Ζιαολίν Γου και Ζι Ζανγκ "συγκέντρωσαν 1.856 φωτογραφίες ταυτότητας , που πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια: Κινέζοι, άνδρες, μεταξύ των ηλικιών 18 και 55, χωρίς τρίχες στο πρόσωπο, ουλές προσώπου ή άλλα σημάδια," , εκ των οποίων 730 ήταν εγκληματίες, των οποίων οι φωτογραφίες δόθηκαν από η αστυνομία. 

Οι επιστήμονες στη συνέχεια επινόησαν τέσσερις διαφορετικούς αλγόριθμους μηχανικής μάθησης, τους οποίους τροφοδότησαν με ένα ποσοστό της βάσης φωτογραφιών και τους δήλωσαν ποιοί ήταν εγκληματίες, με σκοπό να τους εκπαιδεύσουν στην αναγνώριση. Στη συνέχεια δόθηκαν οι υπόλοιπες φωτογραφίες και δόθηκε η εντολή να εντοπισθούν οι κατάδικοι χωρίς καμία επιπλέον πληροφορία. "Και οι τέσσερις ταξινομητές λειτούργησαν σχετικά καλά και απέδωσαν στοιχεία, που αποδεικνύουν την εγκυρότητα της αυτοματοποιημένης εξαγωγής συμπερασμάτων με βάση το πρόσωπο για τον εντοπισμό εγκληματιών , παρά την ιστορική διαμάχη γύρω από το θέμα," έγραψαν οι συντάκτες της μελέτης , η οποία δεν έχει ακόμα κριθεί επιστημονικά , αλλά διατίθεται στο διαδίκτυο στο περιοδικό ανοικτής πηγής arXiv. 

Το συνελικτικό νευρωνικό δίκτυο (CNN) , μία “ αριστουργηματική" μορφή μηχανικής μάθησης ήταν σε θέση να προσδιορίσει τους εγκληματίες σωστά, στο το 89,5 τοις εκατό των περιπτώσεων, ένα αποτέλεσμα "παράλληλο με όλες τις άλλες τρεις μονάδες ταξινόμησης, που βρέθηκαν μόνο λίγες ποσοστιαίες μονάδες πίσω στο ποσοστό επιτυχίας στην κατάταξη".

Οι εγκληματίες φάνηκε να κατέχουν περίπου κοινά φυσικά χαρακτηριστικά, που βοήθησαν τον υπολογιστή στον εντοπισμό τους. 

"Έχουμε βρει κάποια διακριτικά δομικά χαρακτηριστικά για την πρόβλεψη της εγκληματικότητας, όπως η καμπυλότητα στα χείλη, η απόσταση ανάμεσα στις εσωτερικές γωνίες των ματιών , και τη λεγόμενη γωνία μύτης-στόματος “, αναφέρει η εφημερίδα. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κακοποιοί , στους οποίους περιλαμβάνονται τόσο σοβαροί, όσο και μικροεγκληματίες, είχαν τα μάτια τους πιο κοντά και το άνω χείλος τους ήταν πιο καμπυλωτό.
Αλλά ο σημαντικός παράγοντας αναγνώρισης δεν ήταν κάποια συγκεκριμένη διαφορά, αλλά το ότι οι εγκληματίες, που έχουν πρόσωπα , που διέφεραν πολύ από τον κανόνα και ο ένας από τον άλλο , φάνηκε ότι ήταν κυριολεκτικά αποκλίνοντες στην εμφάνισή τους. 

“Τα πρόσωπα αυτών , που ανήκουν στο γενικότερο πληθυσμό των νομοταγών πολιτών, έχουν ένα μεγαλύτερο βαθμό ομοιότητας σε σχέση με τα πρόσωπα των εγκληματιών ή οι εγκληματίες έχουν υψηλότερο βαθμό ανομοιότητας στην εμφάνιση του προσώπου από τους κανονικούς ανθρώπους," έγραψαν οι συγγραφείς. 

“Επικίνδυνη ψευδοεπιστήμη” 

Οι Ζιαολίν Γου και Ζι Ζανγκ προσπαθήσαν να προλάβουν κάποια πιθανή κριτική, λέγοντας ότι “εμείς δεν σκοπεύουμε και ούτε έχουμε τα προσόντα για να εξετάσουμε ή να συζητήσουμε τα κοινωνικά στερεότυπα", ενώ το πρόγραμμά τους δεν διαδίδει "καμία απολύτως προκατάληψη λόγω εμπειρίας του παρελθόντος, φυλής, θρησκείας, πολιτικής θεωρίας , φύλου, ηλικίας, κλπ ", αλλά παρά τα παραπάνω δεν απέφυγαν την έντονη κριτική. "Θα αποκαλούσα αυτή τη μελέτη κυριολεκτικά φρενολογία, με τη χρήση μόνο σύγχρονων εργαλείων εποπτευόμενης μηχανικής μάθησης αντί για άλλο μέσο μέτρησης. Είναι επικίνδυνη ψευδοεπιστήμη" είπε στο περιοδικό Intercept η Kate Crawford, μία ερευνήτρια τεχνητής νοημοσύνης στη Microsoft Research της Νέας Υόρκης, στο MIT και στο NYU. 

Άλλοι ανέφεραν ότι η μελέτη δείχνει κάτι, απλά δεν είναι αυτό, που ισχυρίζονται οι συγγραφείς.
"Αυτό το άρθρο δεν εξετάζει τη συμπεριφορά των ανθρώπων, αλλά εξετάζει τα κριτήρια της ποινικής καταδίκης," δήλωσε στο BBC η Susan McVie, καθηγήτρια ποσοτικής εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. 

"Το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης αποτελείται από μια σειρά από στάδια λήψης αποφάσεων, από την αστυνομία, στον ανακριτή και στα δικαστήρια Σε κάθε μία από αυτές τις φάσεις, η λήψη αποφάσεων από τους ανθρώπους επηρεάζεται από παράγοντες που δεν σχετίζονται με τη παραβατική συμπεριφορά, όπως τα στερεότυπα σχετικά με το ποιος είναι πιο πιθανό να είναι ένοχος".

"Η έρευνα δείχνει ότι οι ένορκοι είναι πιο πιθανό να καταδικάσουν ανθρώπους που μοιάζουν ή ντύνονται με έναν ορισμένο τρόπο. Αυτό, που η έρευνα αυτή μπορεί να εντοπίζει είναι τα στερεότυπα, που οδηγούν τους ανθρώπους να συλληφθούν από το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, παρά την πιθανότητα κάποιος να είναι εγκληματίας." 

Τα ευρήματα της μελέτης δεν είναι εντελώς μοναδικά.’Ενα πείραμα στο Cornell το 2011 έδειξε ότι οι άνθρωποι ήταν σε θέση να ξεχωρίσουν καταδικασμένους εγκληματίες με βάση και μόνο το ένστικτό τους, όταν τους δίνεται μια φωτογραφία. 

Αλλά η ικανότητα να χαρακτηριστούν οι άνθρωποι στιγμιαία μέσω ενός υπολογιστή, η οποία μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με την όλο και πιο προσιτή τεχνολογία μαζικής αναγνώρισης προσώπων , που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, σημαίνει ότι μια βάση δεδομένων εκατομμυρίων "εγκληματικών τύπων" μπορεί να δημιουργηθεί μέσα σε λίγες μέρες, χωρίς οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία αδικημάτων.

Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν στη συνέχεια να παρακολουθούνται, να ανακρίνονται ή ακόμα και να διώκονται, με βάση την εμφάνισή τους και μόνο. “Η χρήση ενός σύστηματος όπως αυτό , που βασίζεται στην εμφάνιση και όχι στη συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει στη χάραξη πολιτικής , που βασίζεται στην ευγονική “, δήλωσε ο McVie. 

“Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι θα μπορούσαμε να κρίνουμε ποιός είναι εγκληματίας με βάση την εμφάνισή του. Αυτό το είδος της προσέγγισης πήγε στραβά στην όχι και τόσο μακρινή ιστορία μας."
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Στο παραπάνω άρθρο περιγράφεται ένα ζοφερό μέλλον για τις ανθρώπινες ελευθερίες, που σχεδιάζεται με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά με τη κάλυψη μίας ψεύτικης επιστήμης.
Από τη περιγραφή της μελέτης μαθαίνουμε ότι χρησιμοποιήθηκαν 1856 φωτογραφίες της αστυνομίας και ότι σ’ αυτές περιέχονται 730 φωτογραφίες καταδικασθέντων για διάφορα αδικήματα.
Κάνοντας τον υπολογισμό, βρίσκουμε ότι οι καταδικασθέντες είναι το 39,33% του δείγματος.

Στη συνέχεια το ηλεκτρονικό σύστημα αναγνώρισης μαθαίνει αποκλειστικά με φωτογραφίες καταδικασμένων να τους ξεχωρίζει, αλλά “του δηλώνονται μόνο οι καταδικασμένοι με ακρίβεια 100%”.

Το σύστημα τροφοδοτείται με τις υπόλοιπες φωτογραφίες και αποφαίνεται με 89,5% ακρίβεια για τους καταδικασμένους.

Με βάση το παραπάνω ποσοστό, 1008 από τους 1126 αθώους του δείγματος αναγνωρίστηκαν ως αθώοι και 118 αθώοι αναγνωρίστηκαν εσφαλμένα ως ένοχοι,δηλαδή χαρακτηρίστηκαν ως εγκληματίες το 10,47% των αθώων ...

Αντίθετα από τους 730 ενόχους, ξέφυγαν από τον χαρακτηρισμό 77 κακοποιοί.

Με δεδομένο ότι στον πραγματικό πληθυσμό οι κακοποιοί δεν αποτελούν το 39,33%, η εφαρμογή του συστήματος θα ταλαιπωρούσε άδικα το 10,47% των αθώων, για να μην αναφέρω το ακόμη χειρότερο 10,5% των κακοποιών να γλυτώνει την επισκόπηση από τις κάμερες ή την ενδεχόμενη σύλληψη.

Η βάση του νομικού πολιτισμού μας δεν αποδέχεται κανένα αθώο στη φυλακή.
Γι’ αυτό σε περίπτωση αμφιβολίας, ο κατηγορούμενος αποδίδεται “αθώος λόγω αμφιβολιών”.
Μήπως κάποιοι ανεγκέφαλοι σήμερα θέλουν να εφαρμόσουν το “ηλεκτρονικό” σύστημα τους για να ενοχοποιούν τους κατηγορούμενους πριν την δίκη;

To κρίσιμο σημείο σε μία δίκη είναι τα πειστήρια του εγκλήματος.

Αν το 10,47% του πληθυσμού παρακαλουθείται συνεχώς “προληπτικά” με βάση ενδείξεις από το πρόσωπο του, σίγουρα σε οποιαδήποτε δίκη όλοι θα είναι ένοχοι “ενοχής” για κάποιο παραστράτημα στη ζωή τους, για να χρησιμοποιήσω τον όρο του Φραντς Κάφκα.

Ίσως στη συνέχεια κάποιοι να το προχωρήσουν και παραπέρα.

Και να απαιτούν από όλους να περνούν από τεστ αληθείας, με ηλεκτρονικό τρόπο ή και με τον απαραίτητο φαρμακευτικό ορό...

Το ότι η μελέτη διεξήχθη στη Σαγκάη της Κίνας με αντικείμενο κινέζους άντρες δεν θα πρέπει να μας καθησυχάζει.

Το περιοδικό Intercept, που αναφέρεται στο παραπάνω άρθρο, παρουσιάζει 263 εσωτερικά κείμενα της υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA).
Η ενασχόληση του με την παρούσα κινέζικη μελέτη δείχνει την πρακτική σοβαρότητα του θέματος.
Αν οι εσωτερικές αρχές ασφαλείας υιοθετήσουν παρόμοια μοντέλα, η εγκληματικότητα δεν θα μειωθεί, αλλά θα αυξηθεί.

Το έγκλημα δεν πραγματοποιείται λόγω γενετικής προδιάθεσης, αλλά γιατί υπάρχει κίνητρο και ευκαιρία.

Καθώς το “αστυνομικό κράτος” παρακολουθεί τους πάντες στα χαρτιά, μικρές ομάδες εγκληματιών θα ξεφεύγουν στη πράξη.

Παράλληλα κάποιοι θα κερδίζουν τεράστια ποσά από την επιτήρηση των αθώων και των μυστικών τους, που δεν σχετίζονται όμως με την εγκληματικότητα.

‘Ηδη οι αρμόδιοι γνωρίζουν τα πάντα για την υγεία σας, για τα οικονομικά σας στοιχεία, για τις επικοινωνίες σας με τους φίλους σας και για το αν έχετε απευθύνει ποτέ δημόσιο λόγο ή άποψη.
Το μόνο, που τους απομένει είναι να σας αντιμετωπίζουν και φανερά ως υπόπτους, απροσδιόριστων εγκλημάτων...
‘Οταν το πετύχουν ίσως να καταλάβετε, γιατί οι κινέζοι ερευνητές διάλεξαν να χρησιμοποιήσουν κατά 39% εγκληματίες στο δείγμα τους.

Γνωρίζουν την πολιτική- κοινωνική θεωρία των δύο τρίτων.
Προσθέτουν το στατιστικό ποσοστό λάθους του 5% στο ένα τρίτο (=33%) και στρογγυλοποιούν στο 39%.

Το 39% περιλαμβάνει ανθρώπους, που έκαναν μικρά και μεγάλα εγκλήματα και ιδεολογικά στο μυαλό τους , ταυτίζεται με τους φτωχούς γενικότερα και τους ανθρώπους του περιθωρίου...
Αν δεν γνωρίζετε ακόμα τη θεωρία , μπορείτε να διαβάσετε το παρακάτω σύντομο άρθρο.
Ο κανόνας των δύο τρίτων εφαρμόζεται στη φωτογραφία και βασίζεται σε παρατήρηση του τρόπου ανάλυσης της εικόνας από τον ανθρώπινο εγκέφαλο.



Από ό,τι φαίνεται, στoν κανόνα αυτό και στην αντίστοιχη θεωρία βασίζεται και η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης.
Βλέπουν την κοινωνική εικόνα κατακερματισμένη και συμπεραίνουν όχι από ό,τι βρίσκεται στο κέντρο, αλλά από τα περιθώρια.

Επιδιώκουν την κοινωνική επανάσταση μέσω της φορολογίας και της διάλυσης των πάντων, αλλά ξεχνάνε τις γκιλοτίνες της Γαλλικής επανάστασης και τον Ναπολέοντα, που ακολουθεί πάντα...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail