Είναι "ναυάγιο" ή σωτηρία η εξέλιξη στο Μοντ Πελεράν;

Σε αυτό το σημερινά βαλτώδες και ασταθές Γεωπολιτικό-οικονομικό περιβάλλον με καθημερινές αναταράξεις ,ότι και να πει κανείς, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα απεικονίζει ότι μεγαλύτερες συμφωνίες υπό διαμόρφωση είναι εν εξελίξει,άρα όλοι κάτι περιμένουν και ανιχνεύουν πριν υπογράψουν κάτι που εύκολα μπορεί να προσδιοριστεί σαν στρατηγική νίκη ή ήττα.

Χατζηαναγνώστου Γιώργος
Πρώτη δημοσίευση: fotavgeia.blogspot.gr

Σε κάθε περίπτωση είναι εμφανέστατο ότι το Κυπριακό συνδέεται άμεσα με τους υδρογονάνθρακες,
την ενδεχόμενη διαδρομή φυσικού αερίου από την Μοσούλη στην Ε.Ε. μέσω Κύπρου,την εποπτική- στρατηγική θέση της Κύπρου κάτι που μεταφράζεται σε "κλειδί" στην σύνδεση ανατολής και δύσης,

Στα αξιοπρόσεκτα την συγκεκριμένη χρονική στιγμή ,είναι οι ταυτόχρονες πολεμικές διενέξεις στην Μ.Ανατολή συμπεριλαμβανομένης και της εμπλοκής της Σ.Αραβίας στην Υεμένη.


Παντού μέτωπα πολεμικών συρράξεων Ιράκ, Συρία, Ισραήλ, Αίγυπτος κ.α. σε ένα διαρκώς εξαπλούμενο πολεμικό παροξυσμό επίδειξης ισχύος,σαν απόρροια των οικονομικών αδιεξόδων του παγκόσμιου άυλου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.

Είναι προφανές ότι ένας ενιαίος άξονας Θράκης-Αιγαίου-Κύπρου "ευνοεί" την Ε.Ε. παρά την πρωτοφανή διάλυση οικονομικά -πολιτικά της Ελλάδας. Όμως κανένας δεν μπορεί να προεξόφλησή την εμπλοκή (σιωπηρή ή φανερή) της Ρωσίας κατ επέκταση των ΒRICS και παρά τα ορατά σημάδια με την διαρκή αύξηση πολεμικών δυνάμεων στη Ταρτούς.

Ας μην ξεχνάμε και την πρόσφατη έκθεση 2016 στο globalfirepower πολεμικής ισχύος-αποτελεσματικότητας στρατευμάτων διεθνώς, πέραν της ισχύος σε αριθμητικά μόνο πεδία, όπου παρά την προφανή αριθμητική υπεροχή των ΗΠΑ, σε επίπεδο τεχνολογικής ισχύος η ισχύς των αντιπάλων εξομειούται δραματικά. Ίσως αυτό καταδεικνύει και το γιατί οι ΗΠΑ σταδιακά πέραν των πρόσφατων φωνών περί αποθεματικών σε υδρογονάνθρακες μέσω σχιστολιθικού αερίου αποσύρεται σταδιακά από την Μέση Ανατολή.

Για την χώρα μας υπάρχουν δεδομένα που αναλύονται από την μια μεριά για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης με στεντόρια φωνή, αλλά και θέματα διεθνούς γεωπολιτικής απο την άλλη, στα οποία η χώρα μας δεν έχει ουσιαστική ισχύ λόγου, και μάλιστα καθημερινά συρρικνούμενη ελέω μνημονίων καθολικής υποταγής.

Η επιλεχθέισα στρατηγική αναμονής παρά τα όποια προσχήματα (Μόρφου ,Έποικοι κ.α.) δείχνει ότι σαν επιλογή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά είναι η "ελαχίστως" πρέπουσα, για να τηρηθούν τα όποια αξιοπρεπή προσχήματα, αλλά και εν αναμονή διαμόρφωσης των νέων πεδίων πχ δημοψήφισμα Ιταλίας στις 4 Δεκέμβρη για τη συνταγματική μεταρρύθμιση ,5μερης συνδιάσκεψη για στο Κυπριακό μέχρι τα τέλη του 2016, είσοδος ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας κ.α.,και τα οποία δεν είναι μακρινά.

Μπορεί ο Κος Αναστασιάδης να "βιάζεται" να κλείσει το θέμα και να προχωρήσει σε οικονομική αναδιάρθρωση του συνόλου της Κυπριακής Οικονομίας με εργαλείο τα προσδοκώμενα έσοδα από Υδρογονάνθρακες αλλά και μεταφορά υγροποιημένου αέριου LNG, όμως για να γίνει αυτό χρειάζεται να εξομοιώσει τον θύτη και το θύμα με εξόφθαλμα προκλητικές συμφωνίες.

Κατά τις διαπραγματεύσεις στο Mont Pelerin συμφωνήθηκε όπως είπε ο Κος Αναστασιάδης πως τα τρία βασικά κριτήρια που θα καθόριζαν την επιτυχή έκβαση του διαλόγου θα ήταν τα ακόλουθα: (α) Η έκταση του εδάφους της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας μετά τις εδαφικές αναπροσαρμογές, (β) Ο αριθμός των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, και, (γ) Η έκταση της ακτογραμμής που θα περιέβαλλε την περιοχή της κάθε Πολιτείας”,.

Επίσης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι “για τον αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, έγινε επίσης εκτεταμένη συζήτηση η οποία οδήγησε τους εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών να υπολογίσουν, με βάση την κατ’ αρχήν συμφωνία όσον αφορά την έκταση της τουρκοκυπριακής πολιτείας, τους υπό επιστροφή πρόσφυγες μεταξύ 78.247 ως το ελάχιστο και 94.484 ως το μέγιστο”.

Δηλαδή από την αρχική διεκδίκηση επιστροφής τουλάχιστον 100,000 η διεκδίκηση έπεσε 78,000-92,000. (“Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, η τουρκοκυπριακή πλευρά, κατ’ αντίθεση με τα όσα συμφωνήθηκαν για την έκταση του εδάφους της τουρκοκυπριακής πολιτείας, πρότεινε κατ’ αρχήν πως ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που θα επέστρεφαν δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει τις 55.000 και ακολούθως, κατά το τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης, ως ύστατο βαθμό υποχώρησης, τις 65.000”,

Πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ότι “ήτο εμφανής η πρόθεση της τουρκοκυπριακής πλευράς για διασύνδεση του Εδαφικού με το κεφάλαιο Ασφάλειας και Εγγυήσεων, και τούτο και πάλι κατ’ αντίθεση της Συμφωνίας ότι στο Mont Pelerin θα συζητείτο κατ’ ουσίαν το Εδαφικό και όχι το θέμα Ασφάλειας και Εγγυήσεων που άπτεται της διεθνούς πτυχής του κυπριακού προβλήματος”.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς παρενέβη στις διαπραγματεύσεις, ζητώντας να υπάρξει συμφωνία Ελλάδος- Τουρκίας για τις διεθνείς εγγυήσεις και την ημερομηνία αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, πριν την διεθνή διάσκεψη που θα επικύρωνε την λύση του προβλήματος.

Είναι ολοφάνερο ότι ο κ.Ακιντζί ακολουθεί τη “γραμμή” όλων των προηγούμενων εκπροσώπων της Τουρκοκυπριακής "κοινότητας",και ακολουθεί πιστά τη γραμμή της Αγκυρας την γραμμή Ερντογάν.

Μια “γραμμή” που από το 1977 Στις 12 Φεβρουαρίου του 1977 το Βατερλώ του Μακαρίου και η "νίκη" του Ντεκτάςμε την αποδοχή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, επέτρεψε την μέχρι σήμερα υπερφύαλη στάση της.

Ο Νίκος Αναστασιάδης στη προσπάθεια του να “λύσει” το Κυπριακό προχώρησε (και) σε νέες υποχωρήσεις.
Αποδέχθηκε και ορίστηκε ημερομηνία πολυμερούς με τη σύμφωνη γνώμη του Τσίπρα. (Χωρίς να έχει υπάρξει αρχική συμφωνία στο εδαφικό. Την ίδια στιγμή που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο τελικό προσχέδιο ψηφίσματός του για την Τουρκία, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να κινήσουν τις διαδικασίες για προσωρινό πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία…)

Αποδέχθηκε ειδικό καθεστώς για τους Τουρκοκυπρίους που θα παραμείνουν στη Μόρφου με πρόταση για ειδικό καθεστώς στη χερσόνησο της Καρπασίας .

Αποδέχθηκε να μη δοθεί συμφωνημένος χάρτης, αλλά να παραμείνει σε εκκρεμότητα.

Είναι πρόφανές ότι οι Τουρκοι με υψηλό βαθμό αλλαζονείας απαιτούν «οδυνηρό συμβιβασμό» των Ελληνοκυπρίων για να κυριαρχήσουν "νομίμως" στον βορρά και να συγκυριαρχήσουν στον νότο.

Θέλουν να αναβαθμίσουν το ψευδές κράτος τους, να νομιμοποιήσουν τα εγκλήματά τους, την εισβολή και την κατοχή αλλά και τους εποίκους. Αξιώνουν χωρίς να παραχωρούν ουσιαστικά με την γνωστή τακτική αντίστοιχη της "αλλαζονείας"του Τ.Ερντογάν.

Ο Αείμνηστος Τ. Παπαδόπουλος θα κοκίνιζε από ντροπή ακούγοντας τον "εκπρόσωπο κοινότητας"!!! Ν. Αναστασιάδη να ομιλεί λέγοντας “Δεν θα επιτρέψω να χαθεί η ελπίδα” Ωιμέ.

Απο την μεριά του ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν με γραπτή του δήλωση, μετά την ενημέρωση που είχε από τον Ειδικό του Σύμβουλο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.ο ΟΗΕ απευθύνει ισότιμη πρόσκληση!! προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο να πράξουν τα μέγιστα για να ξεπεραστεί το παρόν εμπόδιο και να ολοκληρώσουν το πολλά υποσχόμενο έργο που ανέλαβαν στο Μοντ Πελεράν,

Το ναυάγιο δεν είναι καθόλου ναυάγιο αλλά σανίδα αξιοπρέπειας ολοκλήρου του Ελληνισμού που θα ήθελε να διεκδικήση ότι επί χρόνια οι ανεύθυνοι -υπεύθυνοι κατέστρεφαν,

Κοντός ψαλμός αλληλούια,λέει ο λαός αλλά ας κρατάμε μικρά καλάθια εν όψει εξελίξεων.

*Ο Χατζηαναγνώστου Γιώργος είναι Entrepreneur Mικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail