Ο Ελληνας τελικά τις γουστάρει τις "black" μέρες

γράφει ο Del@po

Μαύρη Παρασκευή σήμερα για τη χώρα μας. Όχι, μην αγχώνεστε, δεν έγινε κάτι κακό, απλά οι δρόμοι γέμισαν κόσμο, τα μαγαζιά πελάτες και οι ταμίες τρελάθηκαν να πατάνε πλήκτρα στις ταμειακές μηχανές...

Όχι, δεν αυξήθηκαν οι μισθοί, ούτε μοιράστηκε χρήμα από την Κυβέρνηση. Απλά σήμερα είχαμε Black Friday, ναι αυτό συνέβη. Το κάνουν σε άλλες χώρες, άρα γιατί να μην το κάνουμε και εμείς, χαζοί είμαστε; Και δυστυχώς η απάντηση σε αυτό το αιώνιο ερώτημα είναι απλή: ναι, χαζοί είμαστε.

Εις την αλλοδαπή, που θα έλεγε και ο παππού μας, όταν λένε Black Friday εννούν την επόμενη μέρα από το Thanksgiving Day, κάτι σαν άτυπη έναρξη της εορταστικής περιόδου των χριστουγέννων για τα καταστήματα. Η αμερικανόφερτη αυτή συνήθεια ξεκίνησε από το 1932 και συνεχίζει μέχρι και σήμερα με μεγάλη επιτυχία. Και μάλιστα, για να εμπλουτίσουμε και τις εγκυκλοπαιδικές μας γνώσεις, το φαινόμενο "Black Friday" πήρε την ονομασία του από τους εργαζόμενους στην Αμερική, οι οποίοι μετά το φαγοπότι της προηγούμενης εορταστικής ημέρας, την επομένη είναι "κομμάτια".

Αυτά για την ιστορία, πάμε τώρα στο σήμερα.

Όταν λέμε Black Friday, σημαίνει ότι τα καταστήματα έχουν μεγάλες εκπτώσεις, ακόμα και 80%, στα προιόντα τους. Τουλάχιστον αυτό ισχύει αλλού, γιατί εδώ, στο λίκνο της Δημοκρατίας, το Black Friday δουλεύει αλλιώς! Ο Έλληνας καταστηματάρχης δεν είναι κορόιδο. Σιγά μην μας χαρίσει κιόλας. Θα κάνει τις εκπτωσούλες του, αλλά όσο θέλει αυτός και στα προιόντα που θέλει αυτός (για να ξεστοκάρει μωρέ ο κακομοίρης). Και κάπως έτσι το Black Friday ήρθε και στην Ελλάδα και όπως συνήθως, του αλλάξαμε τα φώτα.

Όποιος έκανε μια βόλτα σήμερα στα μαγαζιά θα το διαπίστωσε και ο ίδιος. Εκπτώσεις αστείες, σε πολλές περιπτώσεις αυξάνοντας την παλιότερη τιμή και μετά βάζοντας την έκπτωση. Εκπτώσεις σε ορισμένα από τα προιόντα του κάθε μαγαζιού, εκπτώσεις που τουλάχιστον με βάση την δικιά μου εμπειρία, μπορείς να τις πετύχεις αρκετές φορές μέσα στο χρόνο. Άρα μάπα το καρπούζι!

Αυτό που με προβλημάτισε όμως περισσότερο ήταν ο κόσμος. Δυστυχώς, στο χώρο του λιανεμπόριου τα λαμόγια είναι περισσοτερα από τους έντιμους επιχειρηματίες. Επίσης δέχομαι και το γεγονός ότι το κράτος με την οικονομική πολιτική που ασκεί τους έχει εξοντώσει. Ο κόσμος όμως; Όλοι αυτοί που έτρεχαν σήμερα σαν ORK στους δρόμους και στηνόντουσαν με τις ώρες στις ουρές, γιατί; Τι ήταν αυτό που τους έκανε να αφήσουν καναπέδες, ντιβάνια, πολυθρόνες και να ξεχυθούν στους δρόμους; Το μπλουζάκι που από 100€ του το έδιναν 79€ ή το δωρεάν κραγιόν; Γιατί αν αυτά είναι πιθανοί λόγοι ξεσηκωμού, τότε γιατί απορούμε για τους ίδιους ανθρώπους όταν ψηφίζουν; Τους τάζουν μπούρδες, τις πιστεύουν και τους ψηφίζουν, τόσο απλά.

Το έχω ξαναπεί: ο Έλληνας δεν φημίζεται (πλέον) για το μυαλό του. Δυστυχώς είμαστε ένας λαός που κατευθύνεται πολύ εύκολα και εξαπατάται ακόμα πιο εύκολα. Και όποιος πιστεύει το αντίθετο μάλλον πλανάται πλάνην οικτρά.

Ας ειναι όμως, αφού μια Black Friday είναι ικανή να κάνει το αίμα στις φλέβες του Έλληνα να κυλίσει πιο γρήγορα, τότε δεν έχουμε παρά να περιμένουμε και άλλες τέτοιες Black Μέρες. Απλά να μην ακούω παραπονάκια τύπου: έρχονται μαύρες μέρες, το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο και άλλα τέτοια καταθληπτικά. Αφού μας αρέσουν οι "μαυρίλες", έτσι δεν είναι...;





Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail