Προπαγάνδα φόβου στην Ιταλία για το ΝΑΙ, με κίνδυνο bail in και χρεοκοπία 8 ιταλικών τραπεζών, αλλά τι έκανε ο Renzi 2,5 χρόνια;

Λόγω της προπαγάνδας φόβου και του κινδύνου για αστικές αγωγές 8 δισεκ. η μετοχή της Monte Dei Paschi υποχώρησε -13% στα 17,27 ευρώ

Ξαφνικά το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα στην Ιταλία – όπως αναμενόταν – αποτελεί μέσο προπαγάνδας και κινδυνολογίας.
Για να αποκρούσουν το Brexit είπαν ότι θα καταρρεύσει η Ευρώπη αλλά η Ευρώπη δεν κατέρρευσε παρ΄ ότι κέρδισε το Brexit.
Για να αποκρούσουν τον Trump στις ΗΠΑ ότι εάν κινήσει θα καταρρεύσουν οι αγορές και η Wall βρέθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά.
Σειρά στην προπαγάνδα της κινδυνολογίας έχει η Ιταλία.

Οι FT σε ένα αστήρικτο δημοσίευμα τους – που δεν το συνηθίζουν – την Κυριακή 27/11/2016 - που είχαμε αναλυτικά παρουσιάσει - ανέφεραν ότι κινδυνεύει το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας ύψους 4 τρισεκ. ευρώ λόγω του δημοψηφίσματος.

Όπως τονίζει το GoldCore
Με βάση όλα αυτά θα μπορούσαν να εξαχθούν τα εξής
Υπάρχει κίνδυνος bail in στο τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας που αριθμεί 4 τρισεκ. ευρώ.
Υπάρχουν ανησυχίες για πολλαπλές πτωχεύσεις τραπεζών – Μάλιστα τονίζουν ότι 8 τράπεζες βρίσκονται σε κίνδυνο να αποτύχουν.
Η Monte dei Paschi di Siena, η τρίτη μεγαλύτερη από πλευράς περιουσιακών στοιχείων ιταλική τράπεζα και οι μεσαίου μεγέθους τράπεζες Popolare di Vicenza, Veneto Banca και Carige και 4 μικρότερες τράπεζες
Οι τράπεζες της Ιταλίας έχουν 360 δισεκατομμύρια προβληματικά δάνεια.
Υπάρχει κίνδυνος να μεταδοθεί το πρόβλημα στην Unicredit, την μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας από πλευράς περιουσιακών στοιχείων που θεωρείται μια συστημική τράπεζα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο κίνδυνος του bail in στρέφει τους καταθέτες σε χρυσό.
Με βάση τους FT της Κυριακής 27 Νοεμβρίου του 2016 το ιταλικό τραπεζικό σύστημα φαίνεται ευάλωτο να καταρρεύσει αν το δημοψήφισμα στην Ιταλία καταλήξει σε ΟΧΙ.
Μάλιστα αφήνει να εννοηθεί ότι εάν προκληθεί χάος θα ενεργοποιηθεί το bail in για τους καταθέτες.

Ο Renzi από τον Φεβρουάριο του 2014 τι έχει κάνει;

Η περιγραφή των FT όμως παραβλέπει μια πραγματικότητα.
Το ιταλικό τραπεζικό σύστημα δεν κινδυνεύει από το ΟΧΙ των Ιταλών.

Εάν οι ιταλικές τράπεζες με 19,8% NPEs ως προς το ΑΕΠ κινδυνεύουν να καταρρεύσουν τότε

1)Τι έκανε ο Renzi ο ιταλός πρωθυπουργός 2,5 χρόνια στην εξουσία;
2)Τι έκανε ο Renzi ώστε να αποτρέψει την κατάρρευση των τραπεζών και τον κίνδυνο του bail in;
3)Εάν ένα τραπεζικό σύστημα μπορεί να καταρρεύσει από ένα δημοψήφισμα αυτό σημαίνει ότι θα καταρρεύσει κάτω από οποιαδήποτε σενάριο.
4)Η ΕΚΤ δεν θα παρέχει ρευστότητα στις Ιταλικές τράπεζες και η Κεντρική τράπεζα της Ιταλίας εάν χρειαστούν οι τράπεζες ELA;
5)Επί πρωθυπουργίας Renzi τι ενέργειες έγιναν ώστε να μην οδηγηθεί το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας σε αδιέξοδο;

Δηλαδή ο Renzi που άφησε να εκδηλωθεί το φαινόμενο της αποσταθεροποίησης των Ιταλικών τραπεζών θα διασώσει τις Ιταλικές τράπεζες;
Και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να ψηφίσουν οι ιταλοί ΝΑΙ στο δημοψήφισμα για να διασωθούν οι τράπεζες που δεν προέβλεψε ο Renzi έγκαιρα να διασώσει;
Όλα αυτά φαντάζουν προπαγάνδα φόβου και τρόμου για να διαμορφώσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία, όπου προηγείται το ΟΧΙ στις κυλιόμενες μυστικές δημοσκοπήσεις.

Ποιο είναι το πρόβλημα της Monte Dei Paschi;

Η Ιταλική τράπεζα Monte Dei Paschi χρειάζεται 5 δισεκ. κεφάλαια αλλά όπως ανέφερε σε ανακοίνωση της αντιμετωπίζει πιθανές νομικές απαιτήσεις για συνολικά πάνω από 8 δισεκ. ευρώ αστικών αγωγών.
Σε ενημερωτικό δελτίο για την προσφορά ανταλλαγής χρέους τόνισε ότι είχε αναιρέσει 627 εκατομμύρια για την κάλυψη των απαιτήσεων αυτών.
Οι πιέσεις που δέχεται η μετοχή στις 28/11/2016 υποχώρησε -13% στα 17,27 ευρώ πέραν των άλλων θα πρέπει να αποδοθούν και στην ανταλλαγή ομολόγων με μετοχές.
Υπενθυμίζεται ότι όταν υλοποιούσαν LME οι ελληνικές τράπεζες το 2015 οι μετοχές τους δέχονταν επιθετικές ρευστοποιήσεις.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ιταλικές τράπεζες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κεφαλαίων και NPEs σε αντίθεση με τις ελληνικές τράπεζες που αντιμετωπίζουν πολλαπλάσια προβλήματα NPEs αλλά διαθέτουν κεφάλαια.
Οι Ιταλικές τράπεζες όντως έχουν σοβαρά προβλήματα και ίσως κάποιες εξ αυτών να χρειάζονται bail in αλλά το ερώτημα είναι μπορεί να γίνονται πολιτικά παιχνίδια εις βάρος των άρρωστων ιταλικών τραπεζών;


Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...