Οι Τούρκοι «επιστρέφουν» το 3% του εδάφους της Κύπρου που δεν έχουν καταλάβει!

Γράφει : Η Λόρια Μαρκίδη*

Προβάλλεται μετ επιτάσεως, και θετικά θα έλεγα, προσφάτως από διάφορες πλευρές η πρόθεση των Τούρκων να επιστρέψουν στην ΕΚ συνιστώσα πολιτεία, σε περίπτωση λύσεως του Κυπριακού τη λεγόμενη νεκρή ζώνη.

Η νεκρή ζώνη με χωριά όπως το Μάμμαρι, τη Δένεια, την Πύλα, με αγροτικούς οικισμούς και γεωργικές δραστηριότητες των ΕΚ ιδιοκτητών της γης, αποτελεί το 3% του εδάφους της Κύπρου και βρίσκεται μεταξύ των θέσεων των Τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των θέσεων της Εθνικής Φρουράς τη στιγμή της θέσεως σε ισχύ της κατάπαυσης του πυρός το καλοκαίρι του 1974.s_c02_rtr3komx

Αποτελεί συνεπώς μη καταληφθέν από τις Τουρκικές δυνάμεις εισβολής έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός του οποίου τυγχάνουν εφαρμογής οι νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο (όπως και επιδοτήσεις αγροτών από σχετικά κονδύλια της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης κ.α)

Το δεσμευτικό ψήφισμα 353 του Συμβουλίου Ασφαλείας της 20ης Ιουλίου 1974, το οποίο ζητούσε την άμεση κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από την Κυπριακή Δημοκρατία κατάφωρα παραβιάσθηκε από την Τουρκία, όπως και σωρεία συναφών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η οποία επεξέτεινε την κατοχή της στο 36,2% του εδάφους της Δημοκρατίας.

Τα ανωτέρω ψηφίσματα καλούν, επίσης, όλες τις πλευρές να συνεργασθούν με την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ώστε να δυνηθεί να εκπληρώνει τους όρους εντολής της όπως καθορίσθηκαν από το ψήφισμα 186/1964 του Συμβουλίου Ασφαλείας, ήτοι να πράττει παν το δυνατόν για την πρόληψη της επανάληψης των μαχών και, όπου απαιτείται, να συμβάλλει στη διατήρηση και αποκατάσταση του νόμου και της τάξης και την επαναφορά σε συνθήκες ομαλότητος.

Οι όροι εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης διευρύνθηκαν μετά την τουρκική εισβολή με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για να συμπεριλάβουν και την ανάληψη ανθρωπιστικών ενεργειών από μέρους της Δύναμης.

Στα πλαίσια των ανωτέρω όρων εντολής η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών τυπικά έχει υπό τον έλεγχο της τη λεγόμενη νεκρή ζώνη για την παρεμπόδιση νέας σύρραξης.

Είναι συνεπώς, τουλάχιστον πρόκληση προς τους ΕΚ η προσφορά από μέρους της κατοχικής Τουρκίας και του εγκάθετου της Αγκυρας στις κατεχόμενες περιοχές της λεγόμενης νεκρής ζώνης ως εδαφική παραχώρηση.

* Η Λόρια Μαρκίδη είναι Πρέσβης ε.τ.


Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...