100 δις ευρώ που μπορεί να μας οδηγήσουν σε εκλογές

Η εφαρμογή των μέτρων για το χρέος αναμένεται να συνδεθεί με την επίτευξη αυστηρών δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων

Ποιο θα είναι το όφελος της Ελλάδας από την εφαρμογή των μεσoπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, που κυοφορούνται αυτές τις μέρες στο ισόγειο του ξενοδοχείου Χίλτον; Με βάση τα σενάρια που «τρέχουν» οι τεχνοκράτες στην Αθήνα και στο Λουξεμβούργο, όπου βρίσκεται η έδρα του καθ' ύλη αρμόδιου ESM, η εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων θα μπορούσε να ελαφρύνει το χρέος, ανεβάζοντας το συνολικό όφελος σε 30 - 35 μονάδες του ΑΕΠ ή 55 - 70 δισ. ευρώ. Αν στο ποσό αυτό συνυπολογισθεί η ελάφρυνση από την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων (κάπου 30 δισ. ευρώ), τότε το συνολικό όφελος για την χώρα μπορεί να φτάσει στα 100 δισ. ευρώ! Ποσό το οποίο κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο είναι.

Ωστόσο, κρύβει μια μεγάλη παγίδα, η οποία σε αυτή την περίπτωση έχει να κάνει με το γεγονός ότι η εφαρμογή των μέτρων (βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων) θα συνδεθεί με την επίτευξη συγκεκριμένων αυστηρών στόχων και δημοσιονομικών μέτρων αλλά και μεταρρυθμίσεων. Οπερ σημαίνει νέες περικοπές. Σε αυτή τη φάση, πάντως, η κυβέρνηση δείχνει να ενδιαφέρεται κυρίως να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τώρα αυτό που θα γίνει σε δύο χρόνια. Είναι πολύ πιθανό, αν όλα πάνε καλά, στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου, μαζί με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης να υπάρξει κι ένας οδικός χάρτης για την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων.

Κι έτσι να πάει σε εκλογές, με τον αέρα της σχδόν οριστικής επίλυσης του μείζονος προβλήματος του χρέους...


Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...