Οι S-300 «κατέρριψαν» τους πυραύλους και τα αεροσκάφη του Συνασπισμού των ΗΠΑ πριν καν απογειωθούν;

Στρατής Μαζίδης

Οι S-400 και S-300 «κατέρριψαν» τους πυραύλους και τα αεροσκάφη του Συνασπισμού των ΗΠΑ πριν καν απογειωθούν;

Κατά μία έννοια, ναι και αν προσέξουμε το παρακάτω σχόλιο της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα σε μια συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Dozhd της Ρωσίας:

«Οι S-300 εμφανίστηκαν στη Συρία μετά από πληροφορίες ειδκών κοντά στην αμερικανική διοίκηση πω οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χτυπήσουν στρατιωτικά αεροδρόμια της Συρίας»

Νωρίτερα την Πέμπτη, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σχολίασε επίσης τις αποκαλύψεις, λέγοντας ότι οι διαρροές περί αμερικανικών βομβαρδισμών στα αεροδρόμια θα μπορούσε να είναι ένας πρόλογος μιας πραγματικής δράσης που θα ακολουθήσει.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Υποστράτηγος Igor Konashenkov δηλώνει συγκεκριμένα πως η ιστορία έχει δείξει ότι πολλές φορές ένας ένας πρόλογος έδωσε τη θέση του σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Ο Konashenkov μάλιστα, όπως πρώτοι δημοσιεύσαμε στην Ελλάδα στη Freepen.gr, προειδοποίησε για τυχόν "ατύχημα" στον αέρα με την αιτιολογία πως τα πληρώματα χειρισμού των αντι-αεροπορικών συστημάτων έχουν πολύ λίγο χρόνο για να υπολογίσουν την προέλευση ενός πυραύλου.

Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζουν και οι δηλώσεις ηλεκτρονική εφημερίδα της Ρωσίας vzglyad του πτεράρχου Aitech Bizhev, αναπληρωτή διοικητή της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας δήλωσε ότι η αποδοτικότητα των συστημάτων αντιαεροπορικών πυραύλων εξαρτάται από το μέγεθος του φορτίου του των πυραύλων:

«Τα S-300, S-400 έχουν συνήθως απόθεμα τριών πυραύλων. Θεωρείται πολύ, λόγω της υψηλής πιθανότητας ότι ο στόχος θα καταστραφεί με το πρώτο χτύπημα. Η εμπειρία έχει δείξει πως αν κατά τη διάρκεια μιας αεροπορικής επίθεσης καταστραφεί το 20% της επιτιθέμενης δύναμης, τότε σταματά κάθε περαιτέρω στρατιωτική δράση του εχθρού. Εγώ πολύ αμφιβάλλω αν οι πιθανοί εχθροί μας διαθέτουν πιλότους καμικάζι».

Ο Bizhev εξήγησε ότι κάθε ιπτάμενο αντικείμενο εντοπίζεται ήδη από 600-700 χλμ απόσταση και από τη στιγμή που φαίνεται εντός εμβέλειας, τα αντιαεροπορικά τίθενται σε κατάσταση μάχης και αυτά δεν περιλαμβάνουν μόνο αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων, αλλά και τα συστήματα κανονιού-πυραύλων, παρόμοια με το γνωστό Panrsir.

Ως εκ τούτου, τυχόν άγνωστοι στόχοι που πετούν προς την κατεύθυνση του αεροδρομίου του Hmeymim θα καταστραφούν κατά την είσοδο στη ζώνη εμπλοκής αεράμυνας.

«Τα συστήματά μας αντιπυραυλικής άμυνας είναι ικανά να καταστρέψουν κάθε εναέριο στόχο σε οποιαδήποτε ταχύτητα, ανεξαρτήτως τυχόν αντιμέτρων ή εμπλοκής. Η περιοχή εμπλοκής των συστημάτων εναέριας άμυνας μας είναι μέχρι 400 χιλιόμετρα» συμπληρώνει ο Bizhev.

Ωστόσο ο ίδιος κάνει μια πολύ σημαντική επισήμανση:

"Όπως γνωρίζουμε, συνήθως η αεροπορία ενός πιθανού εχθρού (εννοεί τις ΗΠΑ;) προτιμά να διενεργεί επιθέσεις  με πυραύλους χωρίς να εισέλθει στην περιοχή εμπλοκής αεράμυνας, ώστε να είναι σε θέση να ανοίξει διαδρόμους δημιουργώντας μια τρύπα στην εναέρια άμυνα"

Την οποία συμπληρώνει λέγοντας:

«Για αυτό ακριβώς φέραμε τους S-300 VM2 στη Συρία, για να καταστρέφουν πυραύλους cruise.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail