Eλληνοϊνδικά βασίλεια και αποκάλυψη του άλλου μισού της μάζας

Της Μελίνας Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Ο Διόδοτος Α’ ο Σωτήρ, σατράπης της Βακτρίας (σημερινό Αφγανιστάν), αποσχίστηκε από την δυναστεία των Σελευκιδών, ίδρυσε το ελληνικό βασίλειο της Βακτριανής, ανακηρύχθηκε Διόδοτος Α’ και μαζί με το Ελληνοινδικό βασίλειο ήταν το νοτιότερο άκρο του ελληνιστικού κόσμου.
Το ελληνοινδικό βασίλειο κάλυπτε εδάφη που σήμερα ανήκουν στην Ινδία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Τουρκμενιστάν. Ιδρύθηκε από τον Δημήτριο γιό του Ευθύδημου, που ανέτρεψε την δυναστεία του Διόδοτου. Διήρκησε δυο αιώνες, συγκεκριμένα τους δύο τελευταίους προ Χριστού αιώνες. Σημαντικότερος βασιλιάς της Ινδίας θεωρείται ο Μένανδρος ο Σωτήρ, που θεωρείται και προστάτης του Βουδισμού. 

Ο Βουδισμός άνθισε κάτω από τους Ελληνοινδούς βασιλείς. Αν και υπάρχει αντιπαράθεση, θεωρείται ότι οι πρώτες ανθρωπόμορφες παραστάσεις του Βούδα οφείλονται στην Ελληνοβουδιστική αλληλεπίδραση, και κυρίως στην Γανδάρα (σημερινά Αφγανιστάν, Πακιστάν, αρχαίο Κασμίρ). Η Ελληνική παρουσία στην Γανδάρα ξεκινάει πριν από τον Μέγα Αλέξανδρο, όταν ο Δαρείος εξόρισε Ίωνες. 

Πριν από αυτήν την καινοτομία της παρουσίασης του Βούδα με ανθρώπινη υπόσταση παρουσιαζόταν μόνο με τα σύμβολα του, χωρίς εικόνα, πχ τα ίχνη των βημάτων του, τα αποτυπώματα των χεριών του κα. Πολλές άλλες θεότητες του Βούδα μπορεί να έχουν επηρεαστεί από αρχαιοελληνικές θεότητες, όπως πχ ο Ηρακλής με την λεοντοκεφαλή, προστάτης του Δημήτριου του Ανίκητου, χρησιμοποιήθηκε ως καλλιτεχνική απεικόνιση του Βατζραπάνι, του Θεού προστάτη του Βούδα. Η εικονογραφία του Ιαπωνικού θεού των Ανέμων Fujin, φαίνεται να έχει την προέλευση της στον Έλληνα θεό των Ανέμων Βορέα που έγινε ο Θεός Wardo (κινέζικη θεότητα Ανέμων) στην ελληνοβουδιστική τέχνη, και τέλος ο Ιαπωνικός θεός των Ανέμων, μέσω των πολιτιστικών ανταλλαγών από τον δρόμο του μεταξιού. 

Είναι εξαιρετικά πιθανόν λοιπόν ο πήλινος στρατός στην νεκρόπολη του κινέζου αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάγκ να έχει εμπνευστεί από την αρχαία ελληνική τέχνη και Έλληνες γλύπτες να έχουν ταξιδέψει στην Κίνα πριν τον Μάρκο Πόλο. 

Αξιοθρήνητη ήταν η αντίδραση των δήθεν αντιφασιστών στην είδηση. Ανυπομονούσαν για την διάψευση της, διάβαζαν μόνο τίτλους, ειρωνεύονταν αποδεικνύοντας την ιστορική τους άγνοια, έγραφαν συνωμοσιολογικές θεωρίες τύπου ‘‘πλαστογραφήθηκαν Αγγλικές εφημερίδες’’, προσπαθούσαν να υποτιμήσουν την έρευνα του bbc. 

Αξιοκαταφρόνητη προσπάθεια που δείχνει ότι απλά μισούν οτιδήποτε έχει ή μπορεί να έχει σχέση με την Ελλάδα. 

Δεν αγαπούν τον άνθρωπο, μισούν τον Έλληνα άνθρωπο και ψάχνουν τρόπο να τον ευτελίσουν.
Δεν είναι τυχαία και η απαξίωση του πατριωτισμού, μόνο που ο πατριωτισμός υπάρχει σε κάθε ιδεολογία. Οι λαϊκές μάζες όλων των χωρών αγαπούν βαθιά την πατρίδα τους και αυτό είναι μια φυσική πραγματική αγάπη. 

Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα έλεγε ο Άρης Βελουχιώτης στην Λαμία, κρίμα που δεν πρόλαβε τα αριστερά δεκανίκια των νεοφιλελεύθερων ολιγαρχών. Καμιά ιδεολογία αλλιώς δεν θα έπειθε καθώς θα ήταν αντίθετη στην φύση, ο άνθρωπος αγαπάει το σπίτι του και το υπερασπίζεται, και γι αυτό μπορεί να εκτιμήσει τον πόνο του άλλου, και το τι σημαίνει το σπίτι του, και να τον βοηθήσει.
Δεν είναι τυχαίο που οι ίδιοι δεν αναγνωρίζουν την διαφορά προσφύγων και μεταναστών. Κρυμμένοι πίσω από μπετοναρισμένα συνθήματα δεκαετιών… κάτω ο ιμπεριαλισμός… φονιάδες των λαών… για όλα φταίει ο καπιταλισμός, στερούν την συνειδητοποίηση από την κοινή γνώμη. Την συνειδητοποίηση για το τι έγινε στις πατρίδες τους, και πως μπορούν να τις πάρουν πίσω. Στερούν την πραγματική αδερφοσύνη των λαών ώστε να ελέγχουν οι ίδιοι τα σπίτια τους και όχι οι νταβατζήδες. 

Οι πρόσφυγες δεν έχουν επιλογή, οι οικονομικοί μετανάστες έχουν, έστω και αν φεύγουν από ερείπια όπως έφευγαν οι Έλληνες από την μετεμφυλιακή Ελλάδα. Οι Γιεζίντι και οι Χριστιανοί του Ιράκ θέλουν ζώνες διεθνούς προστασίας για να γυρίσουν, φοβούνται. 

Άμα τελειώσει ο ιμπεριαλισμός και ο καπιταλισμός (που οι άλλοι φταίνε που δεν τους καταργούν) θα ενδιαφερθούν και για την διασφάλιση των σπιτιών των προσφύγων, ή μάλλον… όχι, ποτέ δεν θα ενδιαφερθούν για τα σπίτια αυτοί που τρώνε από τον ανθρωπισμό ή βλέπουν τους ανθρώπους σαν ενιαία συμπαγή πράγματα που εξυπηρετούν μόνο την ιδεοληψία τους. Κρίμα για τους πραγματικούς πρόσφυγες, είναι μόνοι τους, παρά τα ψίχουλα ελεημοσύνης που μένουν γι αυτούς. 

Δεν είναι τυχαίο το ότι πάμε πίσω σε έναν φεουδαρχικό μεσαίωνα αφεντάδων και σκλάβων όπου ασύνδετες μάζες σκλάβων θα υπηρετούν το πολυεθνικό κεφάλαιο που δεν έχει πατρίδα. 

Άμεσα συνεργοί αυτού του νεοφιλελεύθερου κεφαλαίου είναι οι δήθεν ανθρωπιστές, ιδεοληπτικοί ή επαγγελματίες, που βασισμένοι σε οράματα θρησκοληπτικού τύπου και φαντασιώσεις που η ιστορία απέδειξε ότι δεν στέκουν, συντελούν στην μετατροπή των λαών σε μάζες που θα αρκούνται στα ελάχιστα, και που θα ξεδιαλέγονται οι ικανοί και θα πεθαίνουν όσοι δεν επιλέγονται, επιβιώνοντας (μέχρι να πεθάνουν) με ψίχουλα ευαισθησίας πληρωμένα από τον πλούτο των λαών, δηλαδή και τον δικό τους, ενώ οι τσέπες και ο εγωισμός των ανθρωπιστών θα ικανοποιείται. 

Και για να διασφαλιστεί ότι κάθε αντίδραση θα είναι ελεγχόμενη, κατασκευάστηκαν και οι δήθεν αφυπνισμένοι πατριώτες. Το κεφάλαιο δεν το χαλάει καθόλου όποιο από τα δυο επικρατήσει, το δείχνει η περίπτωση του Χίτλερ, πάντα υπάρχουν εναλλακτικές. 

Ο πραγματικός πατριωτισμός φοβίζει, όπως και ο πραγματικός ανθρωπισμός, η ελεύθερη πατρίδα και η πανανθρώπινη λευτεριά.

Έτσι οι αφυπνισμένοι δήθεν πατριώτες και οι δήθεν ανθρωπιστές φροντίζουν να μην συμβεί ποτέ, άλλωστε ελάχιστα διαφέρουν μεταξύ τους, όπως απέδειξε και η ιστορία με τον πήλινο στρατό.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail