Η Deutsche Bank και το ενδεχόμενο παγκόσμιου οικονομικού κραχ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ

Η εντυπωσιακή μείωση της αξίας της μετοχής της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2015-Οκτωβρίου 2016 από 27 σε 10 ευρώ, προκαλεί έντονους κλυδωνισμούς στη λειτουργία του ευρωπαϊκού και του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Πολλοί οικονομικοί αναλυτές διερωτώνται, αν η Deutsche Bank θα μπορούσε να εξελιχτεί σε μια νέα Lehman Brothers, η χρεοκοπία της οποίας το Σεπτέμβριο του 2008 αποτέλεσε τη σπίθα ανάφλεξης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κραχ της περιόδου 2008-2009. Σε πρόσφατη έκθεσή του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισημαίνει ότι η Deutsche Bank αξιολογείται ως η πιο επικίνδυνη τράπεζα του κόσμου. Τα εύλογα ερωτήματα που έρχονται στη σκέψη όλων μας είναι: 1) Πόσες πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο η Deutsche Bank να οδηγηθεί σε χρεοκοπία; 2) Μέσω ποίων μηχανισμών χρηματοδότησης η Deutsche Bank θα μπορούσε να αναχρηματοδοτηθεί, ώστε να εξέλθει αλώβητη από το διαφαινόμενο χρηματοδοτικό αδιέξοδο; Και 3) Αν η Deutsche Bank κατάρρεε, η παγκόσμια οικονομία θα πέρναγε το κατώφλι ενός νέου χρηματοοικονομικού κραχ εφάμιλλου ή χειρότερου εκείνου της περιόδου 2008-2009;

Με βάση τα στοιχεία του διεθνούς περιοδικού Fortune και με γνώμονα τους ισολογισμούς του 2015, η Deutsche Bank έχει σύνολο ενεργητικού 1.770 δις δολάρια ($) και θεωρείται η 11η μεγαλύτερη τράπεζα της υφηλίου. Για λόγους συγκρισιμότητας, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, η τράπεζα με το μεγαλύτερο ενεργητικό στον κόσμο είναι η κινεζική Industry and Commercial Bank με 3.420 δις $, δεύτερη είναι η επίσης κινεζική τράπεζα China Construction Bank με συνολικό ενεργητικό 2.826 δις $ και ακολουθούν η Agricultural Bank of China με σύνολο ενεργητικού 2.740 δις $, η Bank of China με ενεργητικό 2.590 δις $, η ιαπωνική Mitsubishi UFS με ενεργητικό 2.460 δις $, η βρετανική HSBC Holdings με ενεργητικό 2.410 δις $, η αμερικανική J.B.Morgan Chase με 2.350 δις $, η γαλλική BNP Paribas με 2.166 δις $, κ.λπ. Το μέγεθος αυτών των τραπεζών είναι κολοσσιαίο. Αρκεί να λεχθεί ότι το σύνολο όλων των ελληνικών τραπεζών συμπεριλαμβανομένης και της Τράπεζας της Ελλάδας, έχουν σύνολο ενεργητικού γύρω στα 480 δις $. Για παράδειγμα, το 2015 η ισπανική τράπεζα Banco Santander είχε σύνολο ενεργητικού 1.456 δις $, δηλαδή τριπλάσιο απ’ ότι όλες μαζί οι ελληνικές τράπεζες. Αυτές οι συγκρίσεις έχουν μεγάλη σημασία, για να αντιλαμβανόμαστε το μηδαμινό μέγεθος της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με την ισπανική, την ιταλική και άλλες οικονομίες με σχετικά υψηλό δημόσιο χρέος.

Το καίριας σημασίας σημείο σε αυτές τις γιγαντιαίες τράπεζες, είναι ο ακριβής προσδιορισμός των “τοξικών παραγώγων” (toxic derivatives), που ως επισφάλειες έχουν περάσει στους ισολογισμούς τους μετά το διεθνές κραχ της περιόδου 2008-2009. Ουδείς γνωρίζει με απόλυτη ακρίβεια την αξία αυτών των τοξικών παραγώγων. Το βέβαιο είναι ότι η συνολική τους αξία εκτιμάται σε αρκετά τρισεκ. δολάρια. Ενδεχομένως, η συνολική αξία του αποθέματος των τοξικών παραγώγων σε όλες τις τράπεζες του κόσμου, να ανέρχεται σήμερα σε 50, 100, 150 ίσως και περισσότερα τρισεκ. $. Πέραν πάσης αμφιβολίας, η Deutsche Bank είναι φορτωμένη με τοξικά παράγωγα αξίας εκατοντάδων δις $. Σίγουρα χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση και μάλιστα σε μηνιαία βάση, κάτι που συμβαίνει συστηματικά την τελευταία διετία. Εκτός των διεθνών χρηματαγορών, η Deutsche Bank έχει τη δυνατότητα να δανείζεται απευθείας από την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, επιβαρύνοντας στη συνέχεια σημαντικά το δημόσιο χρέος της Γερμανίας. Προσωπικά, πιστεύω ότι το bail in, δηλαδή το κούρεμα των ιδιωτικών της καταθέσεων, θα ήταν μια αποτυχημένη πολιτική, αν υιοθετείτο από τους ιθύνοντες της Deutsche Bank και έχοντας βέβαια την έγκριση του γερμανικού κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου. Και τούτο γιατί το bail in θα δυσφήμιζε τη γερμανική οικονομία διεθνώς και θα προκαλούσε κύμα εκδήλωσης εντονότατων κερδοσκοπικών παιγνίων στις παγκόσμιες χρηματαγορές. Το ζήτημα της Deutsche Bank είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, σίγουρα τις επόμενες βδομάδες θα βρίσκεται στην κορυφή της διεθνούς οικονομικής επικαιρότητας και γι’ αυτό θα μας απασχολήσει από τη θέση αυτή αρκετές φορές στη συνέχεια.

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...