Το πιο κρίσιμο στοίχημα της Τουρκίας

ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ

Πώς αντιμετωπίζει η Αγκυρα τις ΗΠΑ, σύμφωνα με αρθρογράφο της εφημερίδας «Μιλιέτ»

Στο άρθρο μας της 29/08/2016 με τίτλο «Αγώνας δρόμου» αναφερθήκαμε στη σημασία που έχει η πόλη Αλ Μπαμπ, η οποία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι μεταξύ Χαλεπίου - Ράκκα και ενώνει την ευρύτερη περιοχή με την Τουρκία. Επίσης, αναφερθήκαμε στον αγώνα δρόμου Τούρκων, Κούρδων, Σύρων, Ρώσων και Αμερικανών για το ποιος θα την απελευθερώσει από τους τζιχαντιστές του Ι.Κ. που την κατέχουν. Αυτόν τον μήνα που πέρασε από το προηγούμενο άρθρο έχουν γίνει πολλά και φαίνεται ότι όλοι οι άλλοι είναι σαν να σπρώχνουν την Τουρκία να κινηθεί αυτή προς την Αλ Μπαμπ. Το τι ακριβώς γίνεται γύρω από αυτό το θέμα και το πώς αυτό επηρεάζει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις ας αφήσουμε τον εμπειρότατο αρθρογράφο της «Μιλιέτ» Φικρέτ Μπιλά να μας το περιγράψει:

Οι ΗΠΑ δίνουν εξετάσεις στην Αλ Μπαμπ

Οι ΗΠΑ παρέδωσαν στους Κούρδους των Δυνάμεων Προστασίας του Λαού (YPG) τα όπλα που μετέφεραν με αεροπλάνα στο Κομπάνι. Τα όπλα μεταφέρθηκαν από δύο αεροπλάνα που έκαναν οκτώ εξόδους - δημοσιεύθηκαν και βίντεο από την επιχείρηση αυτή. Η Αγκυρα ήταν ενήμερη. Ο πρόεδρος Ερντογάν, όταν μετέφερε την πληροφορία αυτή στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν, πήρε την απάντηση «Δεν είμαι ενημερωμένος», όμως ο υπουργός Αμυνας Κάρτερ επιβεβαίωσε την πληροφορία και είπε ότι η παροχή όπλων στο YPG θα συνεχιστεί. Αλλωστε, οι ΗΠΑ στο θέμα αυτό παίζουν καθαρά. Οπως αποκαλύφθηκε κατά τις επαφές του προέδρου Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, υπάρχει χάσμα απόψεων μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας στο θέμα αυτό. Ομως το YPG τι θα τα κάνει τα όπλα; Το σχέδιο των ΗΠΑ είναι το YPG να προελάσει από ξηράς και να εκκαθαρίσει τη Ράκκα. Η Τουρκία δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε μια τέτοια επιχείρηση. Οι ΗΠΑ κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν και συνεχίζουν να δίνουν μηνύματα ότι προτιμούν τη συνεργασία με τους Κούρδους του PYD-YPG. Η συμμετοχή των ΗΠΑ στην επιχείρηση της Ράκκα, από κοινού με το PYD-YPG, θεωρείται από την Τουρκία μια εξέλιξη που θα οδηγήσει στην αναθεώρηση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ και τη συμμαχία.

Το τεστ πριν από τη Ράκκα

Η Τουρκία θα τεστάρει τις ΗΠΑ πριν από τη Ράκκα στην Αλ Μπαμπ. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (ΤΕΔ) προσπαθούν να προελάσουν προς την Ελ Μπαμπ μαζί με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (ΕΣΣ). Το Ι.Κ. συνεχίζει να οχυρώνει την πόλη. Η Τουρκία δίνει μεγάλη σημασία στον έλεγχο της πόλης αυτής για να αποτρέψει την επέκταση του PKK - PYD-YPG και για τον έλεγχο των συνόρων της. Από την άλλη πλευρά, το μέτωπο PKK - PYD-YPG θέλει να καταλάβει την πόλη για να σχηματίσει τον «κουρδικό διάδρομο» και γι' αυτό σχεδιάζει επιχείρηση απελευθέρωσης της Αλ Μπαμπ από το Ι.Κ. με τη βοήθεια των ΗΠΑ. Η Τουρκία θα τεστάρει τις ΗΠΑ στην Αλ Μπαμπ. Εάν τα όπλα που έδωσαν οι ΗΠΑ στο YPG πριν από τη Ράκκα χρησιμοποιηθούν στην Αλ Μπαμπ, τότε θα φανεί ότι οι ΗΠΑ βοηθούν το PKK - PYD-YPG να ανοίξει τον διάδρομο από τον Νότο. Η Αγκυρα θεωρεί ότι οι ΗΠΑ παίζουν διπλό παιχνίδι.

Οι ΤΕΔ θα το κάνουν;

Ο ΕΣΣ προσπαθεί να προελάσει προς Αλ Μπαμπ με τη βοήθεια των ΤΕΔ, όμως είναι αλήθεια ότι προχωρεί πολύ αργά. Στρατιωτικοί ειδικοί θεωρούν ότι ο ΕΣΣ πολύ δύσκολα θα καταλάβει και θα ελέγξει αυτήν την πόλη. Γι' αυτό, αν οι ΗΠΑ κατευθύνουν τον YPG προς την Αλ Μπαμπ, θα υποχρεωθούν οι ΤΕΔ να κινηθούν και αυτές προς τα εκεί. Για να αποτραπεί η δημιουργία του «κουρδικού διαδρόμου», είναι υποχρεωτικό οι ΤΕΔ με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να καταλάβουν την Αλ Μπαμπ - η Τουρκία είναι έτοιμη γι' αυτό, από στρατιωτικής πλευράς...

Η Τουρκία είναι κράτος και όχι οργάνωση

Η Τουρκία δεν είναι ένα κράτος-μαριονέτα, είναι από τα κράτη με τη μεγαλύτερη παράδοση στον κόσμο. Γι' αυτό, αν οι ΗΠΑ θέλουν να βάλουν στην ίδια ζυγαριά την Τουρκία με το PYD-YPG ή άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, αυτό θα είναι ένα τραγικό λάθος. Η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί μια τέτοια συμπεριφορά. Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η Τουρκία δεν είναι μια τρομοκρατική οργάνωση...

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...