Βαρύ το κλίμα για το Νίκο Κοτζιά στην κυβέρνηση - Δύο άγνωστα περιστατικά από το Υπ. Συμβούλιο

Σύννεφα έχουν μαζευτεί τελευταία πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου για τον Ν. Κοτζιά, καθώς η πολιτεία του στο Υπουργείο Εξωτερικών δεν δικαίωσε τις αρχικές προσδοκίες. Αναξιοκρατία, αδιαφάνεια και αυταρχισμός είναι το τρίπτυχο της λειτουργίας του Υπουργείου. Με κεντρικό μότο: Ενός ανδρός αρχή.

Δύο εν πολλοίς άγνωστα περιστατικά από μία μόνον, συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη άνοιξη, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι ο Ν. Κοτζιάς αποτελεί «ξένο σώμα». Μεσούσης της συνεδρίασης και ενώ ο Α. Τσίπρας ανέπτυσσε κάποιο θέμα, με διακριτικό τρόπο παίρνει το λόγο ο αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χρ. Βερναρδάκης δίνοντας μια τεχνική λεπτομέρεια. «Πώς τολμάς να διακόπτεις τον Πρωθυπουργό;;», παρεμβαίνει ο Ν. Κοτζιάς με …ύφος αφήνοντας σύξυλους τους πάντες: τον Α. Τσίπρα, τον Χρ. Βερναρδάκη, τους άλλους Υπουργούς και γραμματείς.

Η απάντηση ήλθε όμως από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό: «Τι πρόβλημα υπάρχει Νίκο; Άσε να ακούσουμε τον Χριστόφορο», και τότε εκείνος μαζεύτηκε…

Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ έχει φάει την κίτρινη κάρτα, επανήλθε στην ίδια συνεδρίαση, σε μια προσπάθεια να ξανακερδίσει τις εντυπώσεις. Κάποια στιγμή, και ενώ η συνεδρίαση στο υπουργικό έχει ολοκληρωθεί, ο Πρωθυπουργός και Υπουργοί που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ συζητούν κάποιο εν μέρει κομματικό θέμα, χωρίς να ενοχλούνται από την παρουσία του Π. Καμμένου ή των άλλων υπουργών που δεν πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ν. Κοτζιάς ήθελε όμως κάτι να πει και έτσι παρεμβαίνει μισο-αστεία μισο-σοβαρά λέγοντας:

«Αυτά είναι θέματα του ΣΥΡΙΖΑ, όχι της κυβέρνησης».

Ο πρωθυπουργός αφήνει ένα μορφασμό δυσαρέσκειας, αλλά δεν αντιδρά τη φορά αυτή.

Απαντά όμως άλλος για εκείνον. Ο Ν. Φίλης, με δηλητηριώδες χιούμορ στρέφεται προς την πλευρά του Υπουργού Εξωτερικών και τον ρωτά: «Πράττω, Πράττω;;», υπονοώντας έτσι την (ανύπαρκτη αριθμητικά και πολιτικά) κίνηση του κ. Κοτζιά.

Δύο απλά περιστατικά, από μία μόνον συνεδρίαση επαναλαμβάνουμε, που δείχνουν τι; Ότι το γυαλί στις σχέσεις Κυβέρνησης –Κοτζιά έχει ραγίσει. Κάναμε λόγο πιο πάνω για το δόγμα «ενός ανδρός αρχή» που επικρατεί στο ΥΠΕΞ, και είναι χαρακτηριστικό το πρωτοφανές κλίμα φόβου και ανασφάλειας που διακατέχει τους διπλωμάτες.

Δεν είναι άλλωστε καλύτερες οι σχέσεις του και με τον αναπληρωτή Υπουργό και τους Υφυπουργούς του. Με τον Ν. Ξυδάκη (αν.Υπ.) οι σχέσεις είναι κάκιστες.

Σε σημείο να βλέπουμε σε φιλικά προς τον Ν. Κοτζιά μέσα ενημέρωσης (κυρίως ιστοσελίδες) κείμενα κατά του αναπληρωτή: τον κατηγορούν ούτε λίγο ούτε πολύ για εθνική μειοδοσία, συστήνοντάς του να πιεί «ξυδάκι». Ενώ ο Ν. Κοτζιάς στα ίδια δημοσιεύματα «είναι πατριώτης», «εφαρμόζει εθνική εξωτερική πολιτική», προδίδοντας ίσως, και την πηγή του δημοσιεύματος…

Τον Υφυπουργό Γ. Αμανατίδη τον έχει αφήσει πρακτικά χωρίς αρμοδιότητες, αφού του έχει στερήσει τον Απόδημο Ελληνισμό, ενώ και στα εκκλησιαστικά θέματα –Πατριαρχεία, ο Υφυπουργός δεν ασκεί ουσιαστική πολιτική. Αλλά και με τον Γ.Γ. Διεθνούς Οικονομικής Βοήθειας Γ. Τσίπρα φημολογείται πως οι σχέσεις δεν είναι οι καλύτερες δυνατές.

Μιλάει άραγε με κανέναν;

ΑΡ.ΠΑΡ.

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...