Φρίκη: Ο «τιμοκατάλογος» της οργής! - Αδιανόητα τα ποσά των νέων συντάξεων

Δεν φτάνουν ούτε για να πληρώσει ένας συνταξιούχος την ΔΕΗ του!

Κανένα περιθώριο δεν αφήνει το Υπουργείο Εργασίας στους συνταξιούχους για να πάρουν μία μικρή… ανάσα. Ενώ πλήρωναν μια ολόκληρη ζωή ασφαλιστικές εισφορές, φτάνουν ένα βήμα πριν την συνταξιοδότησή τους και διαπιστώνουν ότι θα το κράτος τους γυρνάει την πλάτη.

Της Αμέλιας Αναστασάκη

Νέοι συνταξιούχοι του ΙΚΑ παίρνουν συντάξεις- πείνας που δεν ξεπερνούν τα 120 ευρώ! Απίστευτο και όμως ελληνικό. Όπως επισημαίνει στο Newsbomb.gr , ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου και πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ, Αλέξης Μητρόπουλος, «η κατάργηση των κατώτατων ορίων σύνταξης στις συντάξεις γήρατος, αναπηρίας και θανάτου ήταν επόμενο να οδηγήσει σε συντάξεις- «φιλοδωρήματα», κυρίως για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και για όσους είχαν λίγα χρόνια ασφάλισης με χαμηλές εισφορές». Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον με τις νέες ρυθμίσεις για τον υπολογισμό της σύνταξης:

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Ασφαλισμένη στο ΙΚΑ:

- 62 ετών

- με συντάξιμες αποδοχές 300 ευρώ

- 20 χρόνια ασφάλισης

- Θα λάβει 300 ευρώ σύνταξη γήρατος

Και αυτά ούτε καν καθαρά, αλλά μεικτά… Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, όπως φαίνεται, δίνει τα «ρέστα» του. Το πρωτοφανές στην ιστορία είναι, ότι αυτή η περίπτωση σύνταξης δεν αποτελεί μία εξαίρεση, αλλά τον κανόνα στον οποίο εφεξής «οφείλουν» να προσαρμόζονται όλοι οι νέοι συνταξιούχοι. Αυτό συμβαίνει λόγω της αύξησης του χρόνου ασφάλισης στα 40 χρόνια, και την εκτόξευση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67. Έτσι, πλέον απειροελάχιστοι θα είναι όσοι καταφέρουν στο μέλλον να εργάζονται συνεχώς και χωρίς χρονικά «διαλείμματα», αλλά και με ικανοποιητικές μάλιστα αποδοχές, σε μια περίοδο εργασιακού μεσαίωνα και πραγματικής απορρύθμισης της αγοράς εργασίας., για να καταφέρουν να έχουν μία αξιοπρεπή σύνταξη. Οι νέες συντάξεις, αθροίζοντας κύρια και επικουρική, δεν αντιστοιχούν ούτε κατά διάνοια στα μισά χρήματα που έπαιρνε ένας ασφαλισμένος στον τελευταίο του μισθό.

Για να πάρει πλέον ένας νέος συνταξιούχος γύρω στα 1.000 ευρώ, που σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές μελέτες θεωρείται ένα μίνιμουμ για αξιοπρεπή διαβίωση χρειάζεται να ικανοποιεί προϋποθέσεις που στην σημερινή Ελλάδα μοιάζουν αδύνατες.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΩΤΗ

Έτσι, ένας ασφαλισμένος θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 25 χρόνια ασφάλισης και μηνιαίες αποδοχές από το 2002 και μετά γύρω στα 2.500 ευρώ, για να ελπίζει σε μία σύνταξη 1000 ευρώ! Σήμερα είναι ακατόρθωτο, αφού ένας μέσος μισθός κυμαίνεται γύρω στα 700 ευρώ (στην καλύτερη περίπτωση).

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ

Αν κάποιος ασφαλισμένος έχει αποδοχές γύρω στα 1.800 ευρώ, πρέπει να έχει τουλάχιστον 35 χρόνια ασφάλισης για να μπορεί να διεκδικήσει σύνταξη 1.000 ευρώ!

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...