Γερμανία & Τουρκία οι βολεμένοι από το προσφυγικό

Γερμανία και Τουρκία είναι οι ''βολεμένοι'' από την προσφυγική κρίση! Την παραπάνω αποκαλυπτική επισήμανση κατέθεσε ο συντονιστής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μαρκόπουλος, στα πλαίσια στρογγυλής τραπέζης (round table) που διοργάνωσε το ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. (Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαικών και Διεθνών Αναλύσεων) στην Αθήνα, με θέμα ''ισλαμική τρομοκρατία-προσφυγικό/μεταναστευτικό και ευρωπαική ασφάλεια. Τα σημεία εστίασης στο round table περιστράφησαν γύρω από την έως τώρα αποτυχημένη πολιτική Βρυξελλών και Βερολίνου ως προς την διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού.

Εκτεταμένες αναφορές έγιναν για το ''πρόβλημα Δουβλίνο'' (με αφορμή την πρόσφατη και απαράδεκτη πρόταση του εκπροσώπου της Ευρωπ. Επιτροπής για τη μετανάστευση Μπερτό για επιστροφή της Ελλάδας στο Δουβλίνο), καθώς και στον τερματισμό του πολέμου στη Συρία προς άμβλυνση των συνεπειών σε τρομοκρατία/προσφυγικό), όπου τονίστηκε πως θα μπορούσε μια μόνιμη ειρήνευση στη Συρία να επιτευχθεί μόνο μέσα από ευρύτερη συνεννόηση (ΝΑΤΟ/Δύση, ΕΕ, Ρωσία, Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ).

''Ειδικά η Γερμανία'', αναφέρει ο Αντώνης Μαρκόπουλος, ''βάσει στοιχείων δέχθηκε το πιο εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό από τη Συρία, τους μορφωμένους και πλούσιους, 1 εκατομμύριο περίπου άτομα, οι οποίοι κατέθεσαν αστρονομικά ποσά στις γερμανικές τράπεζες (από 80 - 95 δις) και ανέβασαν κατά 2,5% το ΑΕΠ της Γερμανίας. Η συνεργασία στην κυβέρνηση, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, απέδωσε όσον αφορά στη διαχείριση του μεταναστευτικού, αφού βρεθήκαμε μπροστά σε ένα απίστευτων διαστάσεων πρόβλημα, όμως τα βγάλαμε πέρα'', τονίζει ο Αντώνης Μαρκόπουλος, λέγοντας με νόημα: ''Η Δύση έχει ευθύνες στο προσφυγικό, ειδικά η ΕΕ δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Η Δύση γενικότερα έχει τεράστιες ευθύνες, αφού πέρα από τους Κούρδους και τη μετριοπαθή αντιπολίτευση υποστήριξε στη γένεση τους και τα ισλαμιστικά κινήματα, μεταξύ αυτών και τον ISIS για να χτυπήσουν το καθεστώς Άσσαντ. Η δε Τουρκία βολεύεται πολλαπλά από την ύπαρξη εκατομμυρίων προσφύγων: Είχε 0,75% αύξηση του ΑΕΠ από τα έξοδα των προσφύγων προκειμένου να περάσουν στην Ευρώπη, πέρα από τα εκατομμύρια μαύρα των δουλεμπόρων. Όλα τα τουρκικά αντιπολιτευόμενα κόμματα θεωρούν ότι τα κονδύλια των 3 περίπου δις θα κατέληγαν να ενισχύσουν την καμπάνια του Ερντογάν. Και κερδίζει και αλλιώς η Τουρκία, πιέζοντας την Ευρώπη -με πρόσχημα τους πρόσφυγες- για το αληθινά ζητούμενο που επιδιώκει: Την κατάργηση της visa για τους Τούρκους πολίτες. Η Τουρκία είναι βασικός παράγοντας που εμποδίζει την ειρήνευση στη Συρία''.

Σύμφωνα με τον συντονιστή εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, η Γερμανία και οι τευτονικοί της δορυφόροι (όπως οι χώρες visegrad) θέλουν την Ελλάδα, αλλά και την Ιταλία, αποθήκες ψυχών. Οι δε δηλώσεις Μπερτό όντως εγκυμονούν κίνδυνο εγκλωβισμού στην Ελλάδα χιλιάδων προσφύγων, σε συνάρτηση με επιστροφή στο Δουβλίνο.

Η διεθνολόγος και εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου, τόνισε πως ο στόχος της συμπίεσης των μετακινούμενων πληθυσμών στο Νότο και δη στην Ελλάδα, εκφράστηκε με τα πιο επίσημα χείλη με το σχέδιο Σόιμπλε που μας ήθελε εκτός ΕΕ, η οποία ΕΕ με τη σειρά της φέρει ευθύνη γιατί κινείται απίστευτα αργά στις δεσμεύσεις της προς την Ελλάδα. Και δηλώνει: ''Η ΕΕ, αν θέλει να συζητήσει επί ίσοις όροις με την Τουρκία πρέπει να μάθει τι σημαίνει «παζάρι». Δεν δίστασε να επιβάλλει κυρώσεις, και με κόστος μάλιστα στη Ρωσία, γιατί να διστάσει σε αυτές προς την Τουρκία'';.

''Μείζον ζήτημα για τη χώρα μας είναι να βρίσκεται έξω από τον κυκεώνα της ισλαμικής τρομοκρατίας το οποίο μέχρι σήμερα έχει πετύχει με την μη συμμετοχή μας σε πολέμους'', τονίζει η Μανταλένα Παπαδοπούλου και συνεχίζει:

''Η ΕΕ κινείται απίστευτα αργά στις δεσμεύσεις της προς τη πατρίδα μας, δεν έχουν φθάσει ούτε οι μισοί εμπειρογνώμονες που θα βοηθούσαν στις διαδικασίες ασύλου και επανεισδοχής στην Τουρκία. Ουδέποτε πολιτική ηγεσία πριν το 2015 δημιούργησε κυβερνητικές δομές για τη διαχείριση των ζητημάτων μετανάστευσης, ώστε να δράσουμε ως κράτος προληπτικά, οργανωμένα και αποτελεσματικά. Όταν δε τα πράγματα άρχισαν να γίνονται επικίνδυνα παρενέβη καίρια ο Πάνος Καμμένος και οι Ένοπλες Δυνάμεις, παρόλο που είναι διαφορετικός ο απόλυτα σεβαστός ρόλος τους. Δημιούργησαν δομές προκειμένου να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας στην Ε.Ε. και ο αριθμός που ήδη έχει φύγει για την Τουρκία είναι πολύ μικρός. Επιχειρηματολογούν πολλοί υπέρ της μόνιμης εγκατάστασής τους στην Ελλάδα για οικονομικούς λόγους. Το ζήτημα θέλει χειρουργική προσοχή και σαφή στόχευση. Δεν μπορεί να φεύγουν οι Έλληνες οικονομικοί μετανάστες και να αντικαθίστανται από μετανάστες και πρόσφυγες εργαζόμενους στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν διάθεση προσαρμογής στα ελληνικά ήθη-έθιμα και στην ελληνική κουλτούρα’’.

Ο αρχισυντάκης των ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ Γιάννης Κορωναίος, τόνισε μεταξύ άλλων: ''Οι τζιχαντιστές που περνούν εδώ ανάμεσα στους χιλιάδες πρόσφυγες, συνιστούν 100% κίνδυνο για την ασφάλεια της Ευρώπης. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η Μόσχα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχωριστούν οι μετριοπαθείς ισλαμιστές από τους σκληρούς τζιχαντιστές. Από την άλλη, οι εμπλεκόμενοι στη Συρία δείχνουν να μην βιάζονται για λύση, κι εδώ μεγάλη είναι η ευθύνη των Αμερικανών. Ας διαβάσουμε το αποκαλυπτικό βιβλίο του Τim Anderson Dirty war on Syria, όπου κατονομάζονται οι ένοχοι του συριακού δράματος: ΗΠΑ. Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Κατάρ. Μεγάλη χαμένη η Ευρώπη: Μπήκε σε αλισβερίσι με την Τουρκία, σύρθηκε πίσω από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η ελληνική διπλωματία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού, εκμεταλλευόμενη τις καλές σχέσεις που διατηρεί η Αθήνα τόσο με τη Ρωσία όσο και με τον αραβικό κόσμο. Χωρίς συνεννόηση όλων των εμπλεκομένων, με πρώτη τη Ρωσία, ειρήνευση δεν θα υπάρξει στη Συρία. Που σημαίνει πως ο Άσαντ ή υπολείμματα του καθεστώτος του θα παραμείνουν''.

Ο πρέσβης ε.τ. και αρθρογράφος στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ Περικλής Νεάρχου υπεστήριξε σχετικά: ''Είναι δύσκολη και απειλητική η συγκυρία. Η Ελλάδα είναι σε κρίση εθνικής ασφάλειας συνολικά, όχι μόνο για το προσφυγικό. Που είναι ΗΠΑ και Γερμανία; Γιατί δεν καταδίκασαν έστω εύσχημα τις δηλώσεις Ερντογάν για την Λωζάννη''; Και συνεχίζει ο πρέσβης υποστηρίζοντας πως το προσφυγικό δεν άρχισε με τη Συρία, αφού ήδη στην δεκαετία του ‘ 90 ο Γιώργος Παπανδρέου μιλούσε για flexible frontiers και πολυπολιτισμική Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Π. Νεάρχου, πίσω από την λαθρομετανάστευση και τις παρενέργειές της είναι οι Αμερικανοί και το δόγμα της παγκοσμιοποίησης. Για την ευρωπαική οδηγία για το άσυλο ο Π. Νεάρχου είπε πως είναι καταστροφή, αφού έτσι όποιος δηλώνει πρόσφυγας μπορεί και μπαίνει στην Ελλάδα. Όπου η εγκατάσταση μουσουλμανικών πληθυσμών δεν φέρνει μόνο τον κίνδυνο του τζιχάντ στην πόρτα μας, αλλά και τον κίνδυνο διάσπασης της εθνικής και κοινωνικής συνοχής της Ελλάδας. ''Χρειάζεται ευρύτερη συνεννόηση για το συριακό'', καταλήγει ο πρέσβης, ''και είναι αρνητικό που διακόπησαν οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας για το ζήτημα αυτό''.

Τέλος, ο νομικός και πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωστρατηγικών Μελετών ''Εθνική Αναδημιουργία'' Νίκος Μαυραγάνης, κατέθεσε: ''Δημιουργήθηκε κενό εξουσίας στη Συρία, εκεί γεννήθηκαν οι θύλακες της ισλαμικής τρομοκρατίας. Η πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό χαρακτηρίζεται ως δύσχρηστη και αναποτελεσματική. Πρέπει η ΕΕ να αλλάξει τα ισχύοντα για το άσυλο. Η Τουρκία εκβιάζει με τους πρόσφυγες την ΕΕ, η Ελλάδα πρέπει να ετοιμαστεί για τις όποιες κινήσεις θα κάνει η Άγκυρα από τούδε. Πιο συγκεκριμένα: Η Αθήνα πρέπει να καταγγέλει στα διεθνή fora τη στάση της Άγκυρας, η οποία έχει υπογράψει πρωτόκολλο επανεισδοχής αλλά δεν το εφαρμόζει. Να πιέσουμε τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης να δοθούν κονδύλια, να πιέσει αφού η Τουρκία χαρακτηρίζεται ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες να παραμένουν αυτοί εκεί, εκεί στην Τουρκία να εξετάζεται το αίτημά τους για άσυλο. Και κάτι ακόμα: Να πιέσουμε να δεχθούν πρόσφυγες και χώρες με πολυπολιτισμική κουλτούρα, όπως ο Καναδάς και η Αυστραλία''.

Τα συμπεράσματα από την εκδήλωση του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. και τα όσα ακούστηκαν, συμπυκνώνονται ως εξής:

-Η μέχρι τώρα πολιτική Βρυξελλών και Βερολίνου ως προς την διαχείριση μεταναστευτικού/προσφυγικού, έχει λειτουργήσει αρνητικά για την Ελλάδα. Αλλά και για ολόκληρη την ευρωπαική ασφάλεια. Μεγάλες είναι οι ευθύνες της Δύσης στο άνοιγμα της πληγής στη Συρία, που αύξησε σε τραγικό βαθμό τους πρόσφυγες. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να θέσει επιτακτικά τα ζητήματα που λειτουργούν σε βάρος της.

-Είναι μη ρεαλιστικές προτάσεις όπως του Βερολίνου ή πχ του εκπροσώπου της Ευρωπ. Επιτροπής για τη μετανάστευση Μπερτό για επιστροφή της Ελλάδας στο Δουβλίνο, αφού έτσι θα οδηγηθούμε οριστικά στο αδιέξοδο της ''αποθήκης ψυχών''.

-Ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία συνδέεται με την άμβλυνση των συνεπειών (σε τρομοκρατία-προσφυγικό). Μια μόνιμη ειρήνευση στη Συρία όμως μπορεί να επιτευχθεί όχι μονομερώς από εμπλεκομένους. Απαιτείται ευρύτερη συνεννόηση (ΝΑΤΟ/Δύση, ΕΕ, Ρωσία, αραβικά κράτη, Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ). ΕΕ και Ρωσία να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ως μέτοχοι μιας ευρωπαικής αρχιτεκτονικής ασφαλείας που να υπηρετεί πρωτίστως την ευρωπαική ασφάλεια.

-Ρεαλιστικές λύσεις στο συριακό και στο προσφυγικό, θα σταθεροποιήσουν όλη την ευρύτερη περιοχή και θα περιορίσουν τις συνέπειες από την προσφυγική κρίση, καθιστώντας την πιο διαχειρίσιμη.

elkeda.gr
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...