Ανερυθρίαστος Μπουτάρης στη Χουριέτ: Δε με ενδιαφέρει αν ο Κεμάλ ήταν φονιάς

Στρατής Μαζίδης

Προκλητικός για μια ακόμη φορά απέναντι στην ιστορία και τα χιλιάδες θύματα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης με συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ με αφορμή επίσκεψή του στην Αγκυρα για συνομιλίες σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει στις αρχές του 2017.

Ο Γιάννης Μπουτάρης υπερασπιζόμενος τα τουρκικά ανοίγματά του ανέφερε για τον Κεμάλ:

«Έχουμε δημιουργήσει έναν μύθο για τον Κεμάλ Ατατούρκ ότι ήταν φονιάς. Τώρα, αυτό που λέω στους πολίτες είναι ότι δεν με ενδιαφέρει αν ο Κεμάλ Ατατούρκ ήταν φονιάς ή όχι. Δεν με ενδιαφέρει αν ήταν καλός ή όχι»

Και συνεχίζει:

«Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι όπως οι Έλληνες επισκέπτονται την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, τη Σαμψούντα και την Τραπεζούντα και αποτίνουμε σεβασμό στη γη των προγόνων μας, έτσι και οι Τούρκοι έχουν το ίδιο συναίσθημα για τον Κεμάλ Ατατούρκ. Είναι ο πατέρας της Τουρκίας. Θέλουν να έρθουν να επισκεφτούν τη γενέτειρά του. Επομένως, θα σας δώσω την ευκαιρία αυτή. Όσο οι Τούρκοι έρχονται εδώ, ο λαός της Θεσσαλονίκης θα δει ότι οι Τούρκοι δεν θέλουν να μας σκοτώσουν και ότι δεν θέλουν πόλεμο. Νοιώθουν ότι είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλον και ότι τα πράγματα αμβλύνονται. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μία διαφορετική ατμόσφαιρα τώρα» 

Και καταλήγει:

«Οι Τούρκοι και οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ο ένας τον άλλον. Πρέπει να ζήσουμε μαζί για πάντα. Πρέπει να ζούμε ως γείτονες, πρέπει να αγαπάμε ο ένας τον άλλον»

Το να επισκέπτονται οι Ελληνες τη Μικρασία και τον Πόντο και οι Τούρκοι τη Θεσσαλονίκη δεν είναι κακό. Μέχρι εκεί όμως.

Είναι μύθος ότι ο Κεμάλ ήταν φονιάς; Δε μας ενδιέφερει ο άνθρωπος που έδωσε εντολή να σφαχθεί ο Ελληνισμός της Ιωνίας;

Και τι σημαίνει η φράση:  οι Τούρκοι δεν θέλουν να μας σκοτώσουν και ότι δεν θέλουν πόλεμο

Οι Τούρκοι ως λαός μπορεί να μη θέλουν πόλεμο, όμως ο στρατός που στελεχώνουν και οι κυβερνήσεις που ψηφίζουν, θέλουν. 

Άρα;

Να έχει όμως το θάρρος ο κ. Μπουτάρης να λέει τη φράση ολοκληρωμένη:  Δε με ενδιαφέρει αν ο Κεμάλ ήταν φονιάς (κι έσφαξε τους Ελληνες).
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail