Γης Μαδιάμ η Ελλάδα...

Του Στέλιου Συρμόγλου

"Αλήθεια, αλήθεια, πικριά οπού είσαι".

Ο λόγος είναι του Μακρυγιάννη.Και είναι μια πικρή κραυγή, καθώς εξιστορεί τους κατατρεγμούς των αγωνιστών από τους Ελληνες πολιτικούς και τους Βαυαρούς.

"Πατρίδα, πατρίδα, ήσουνα άτυχη από ανθρώπους να σε κυβερνήσουν. Μόνο ο Θεός, μόνο ο αληθινός αυτός κι δίκαιος κυβερνήτης σε κυβερνεί και σε διατηρεί ακόμα", διεκτραγωδεί με τον απλό του τρόπο ο Μακρυγιάννης.

Ιδια δεινά με τα σημερινά. Και είναι να σου πονάει η ψυχή για τη μόνιμη στασιμότητα και ένδεια τούτου του τόπου. Και για μια ακόμη φορά χθες στη Βουλή εκδιπλώθηκε αυτή η ένδεια της πολιτικής ηγεσίας τούτου του τόπου. Για μια ακόμη φορά "αναπτερώθηκε" η πολιτική θρασύτητα και "υποκλίθηκε" στο φιλοθεάμον κοινό ο λαικισμός και η λούμπεν και εξαθλιωμένη λογική του πρωθυπουργού, αλλά και η ερμαφρόδιτη πολιτική αντίληψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για να περιοριστώ στους υποτιθέμενους δύο "μονομάχους" της χθεσινής άκαιρης και άγονης συζήτησης στη Βουλή, γιατί κάθε περαιτέρω ανάλυση των υπολοίπων αρχηγίσκων και πρωτοκλασάτων στελεχών των κομμάτων, μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει, ιδιαίτερα σε μια βροχερή μέρα όπως η σημερινή.

Δύο πολιτικές φιγούρες λοιπόν, δύο εκφράσεις της πολιτικής ντεκατέντσιας του τόπου, Παιδιά αμφότεροι του "κομματικού σωλήνα" και γόνοι απανθρακωμένων τούβλινων πολιτικών τζακιών, με κοινή αφετηρία πολιτικής αντίληψης, αλλά με διαφορετική "εικόνα" πολιτικής έκφρασης, διαγκωνιζόμενοι ωστόσο στην ίδια ασφυκτική λογική της πολιτικής σκοπιμότητας και της δημιουργίας πρόσκαιρων εντυπώσεων.

Με τρία πτυχία ο ένας και επάρκεια γλωσσομάθειας και κάποια ένσημα δια της τεθλασμένης εν αναμονή του να εισέλθει στο πολιτικό προσκήνιο, με ένα πτυχίο μετά δυσκολίας ο άλλος και άγλωσσος γενικά, απαίδευτος και με έλλειψη στοιχειώδους αισθητικής ή και αγωγής, αμφότεροι ουδέποτε αγωνιούντες για τον άρτον τον επιούσιον, δεν δικαιούνται να ομιλούν εν ονόματι του ελληνικού λαού, παρά μόνο για όσους εξακολουθούν να σκέπτονται και να αντιδρούν με "προβατοποιημένη λογική".

Γης Μαδιάμ η Ελλάδα!..

Ενδεια πολιτική. Οι φίλοι της φατρίας καταλαμβάνουν όλες τις θέσεις εξουσίας και μοιράζουν απλόχερα ψέματα και κίβδηλες προσδοκίες. Η πολιτική στηρίζεται στη νοοτροπία της πολιτικής προικοθηρίας. Η αξιοπιστία, η αλήθεια και η αξιοκρατία μπορούν να περιμένουν. Το δίκαιο γίνεται...κίτρινο γράμμα στο συρτάρι. Η προοπτική για ένα καλύτερο αύριο, ονειροβασία της αγέλης των αφελών.

Ενδεια οικονομική. Τα λόγια περιττεύουν. Ο λαός αποδέκτης συνθημάτων, χαλκευμένων οικονομικών στοιχείων και έκδηλης ανικανότητας, που καταδικάζει τούτη τη χώρα να ευτελίζεται συνεχώς στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.

Ενδεια κοινωνική. Μια ολόκληρη κοινωνία σε εξαθλίωση, σε ένα τόπο που αποικιοκρατείται, με τους πολίτες να εθίζονται στα αποφάγια των κρατούντων, των άγριων κάπηλων της οικονομίας, της παιδείας, της υγείας, της αξιοπρέπειας του λαού, ακόμη και της θρησκείας, αλλά ταυτόχρονα και κολάκων του δημοσίου αισθήματος.

Αναφέρθηκα στον Μακρυγιάννη, γιατί θεωρείται η κολυμπήθρα του Σιλωάμ. Πλένεσαι στον πόνο και στην αλήθεια του έθνους. Απόλυτα επίκαιρος και σήμερα, όπου οργιάζει το κακό.Η πολιτική υποκρισία διαχέεται παντού. Και η σκοπιμότητα αιχμαλωτίζει κάθε προοπτική του τόπου.

Γης Μαδιάμ η Ελλάδα!..

Τόπος της διαφθοράς και της ρεμούλας, νόμιμα και παράνομα. Πόσοι οι αφελείς αλήθεια ευελπιστούν,ακούγοντας τους νανοειδείς της πολιτικής χθες στη Βουλή, ότι οι εθισμένοι στην υποκρισία και τον λαικισμό πολιτικοί, αρκετοί εξ' αυτών και στην απάτη,ότι μπορούν να γίνουν αγγελούδια;

Ποιος θα ξεσαπίσει τη σαπισμένη ρίζα; Οι σημερινές πολιτικές σκοπιμότητες είναι πίσω και από τη δικαιοσύνη. Φτάσαμε να λέμε, να ακούμε στη Βουλή, πως η δικαιοσύνη δεν λειτουργεί. Παραλειτουργεί μάλιστα. Είναι γνωστό. Τον Χριστό δεν τον σταύρωσε η δικαιοσύνη, αλλά η σκοπιμότητα των φαρισαίων και της Ρώμης. Η ίδια σκοπιμότητα απελευθέρωσε τον ληστή Βαραββά.

Η διαπλοκή και η διαφθορά, που ήταν το χθεσινό τετριμμένο θέμα της συζήτησης στη Βουλή, απλώς για λόγους εντυπώσεων, από νωρίς σε τούτη τη χώρα εντάχθηκαν στην πολιτική σκοπιμότητα. Γι' αυτό επί της ουσίας δεν τα αγγίζει η δικαιοσύνη.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail