Σοβαρότατη εξέλιξη - Πρωθυπ. του Ιράκ: Απειλή για περιφερειακό πόλεμο αν η Τουρκία δεν αποχωρήσει από το έδαφός μας

REUTERS/ALAA AL-MARJANI

Οι δηλώσεις του κ. Αμπάντι ήταν απάντηση στην απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να επεκτείνει για έναν ακόμη χρόνο την άδεια στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να δρουν εντός του εδάφους της Συρίας και του Ιράκ για τη μάχη ενάντια σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Για απειλή περιφερειακού πολέμου εάν η Τουρκία δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από τον ιρακινό βορρά έκανε λόγο ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ Αλ Αμπάντι.

Οι δηλώσεις του κ. Αμπάντι ήταν απάντηση στην απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να επεκτείνει για έναν ακόμη χρόνο την άδεια στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να δρουν εντός του εδάφους της Συρίας και του Ιράκ για τη μάχη ενάντια σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

«Έχουμε ζητήσει άνω της μίας φοράς από την τουρκική πλευρά να μην επεμβαίνει στα εσωτερικά του Ιράκ και φοβάμαι ότι ο τουρκικός τυχοδιωκτισμός μπορεί να οδηγήσει σε περιφερειακό πόλεμο», πρόσθεσε ο κ. Αμπάντι.

«Η συμπεριφορά της τουρκικής ηγεσίας είναι απαράδεκτη και δεν θέλουμε να εισέλθουμε σε στρατιωτική αντιπαράθεση με την Τουρκία», είπε ο Ιρακινός πρωθυπουργός.

Το κοινοβούλιο του Ιράκ καταδίκασε επίσης την απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Η Τουρκία σημειώνει ότι ανέπτυξε στρατεύματα το 2015 σε στρατιωτική βάση στο βόρειο Ιράκ (Μπασίκα), ως τμήμα της διεθνούς προσπάθειας να εκπαιδευτούν ιρακινές δυνάμεις για τη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, ιδιαίτερα για την προσπάθεια ανακατάληψης της Μοσούλης.

Η ιρακινή κυβέρνηση έχει τονίσει ότι ποτέ δεν κάλεσε Τούρκους στρατιωτικούς στο έδαφός της και ότι τους θεωρεί κατοχική δύναμη.

Δεν κάνει πίσω η Τουρκία

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αντιτίθεται στην παρουσία της Τουρκίας στο στρατόπεδο της Μπασίκα, στο βόρειο Ιράκ, όταν η συγκεκριμένη χώρα είναι τόσο βαθιά διχασμένη, δήλωσε από την πλευρά του, απαντώντας, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.

Η τουρκική κυβέρνηση συνεργάζεται με την αυτόνομη εντός Ιράκ κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν, καθώς και με σουνιτικές δυνάμεις εντός Ιράκ και βλέπει με σκεπτικισμό την όλο και μεγαλύτερη επιρροή του σιιτικού ισλαμιστικού Ιράν στην ιρακινή πολιτική ζωή.

Η πλειοψηφία των πολιτών του Ιράκ είναι Άραβες σιίτες μουσουλμάνοι, ενώ οι άλλες δύο μεγάλες εθνοθρησκευτικές κοινότητες είναι οι Άραβες σουνίτες μουσουλμάνοι στα δυτικά της χώρας και οι Κούρδοι στον βορρά.

naftemporiki.gr
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...