Το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου ήταν μόνο η αρχή - Οι δανειστές θέλουν κι άλλο αίμα!

Η επιμονή των Θεσμών για περαιτέρω μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, η σύγκριση των ποσών των συντάξεων της Ελλάδας σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης και η εμμονή τους στις συντάξεις των ευγενών Ταμείων! Το ΔΝΤ επιμένει: «Οι αριθμοί δεν βγαίνουν!»…

Της Αμέλιας Αναστασάκη

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Γιώργου Κατρούγκαλου είναι γεγονός. Κάθε μήνας που περνά, για τους συνταξιούχους είναι και πιο δύσκολος, αφού έρχονται αντιμέτωποι με τεράστιες μειώσεις και απώλειες στις αποδοχές τους. Και ακόμη δεν έχουν δει τίποτα! Αφού οι περικοπές του νέου ασφαλιστικού δεν έχουν εφαρμοστεί στο σύνολό τους. Και εκεί που όλοι νόμιζαν ότι «δεν πάει πιο κάτω», οι απαιτήσεις των δανειστών έρχονται να διαψεύσουν αυτό τον ισχυρισμό, και να ζητήσουν εκ νέου νέες μειώσεις!

«Μα πώς γίνεται αυτό; Μειώθηκαν τα ποσοστά αναπλήρωσης. Πλέον δίνονται μόνο συντάξεις πείνας. Πόσο θα φτάσουν οι μειώσεις;», αναρωτιούνται - και όχι άδικα- νέοι και παλαιοί συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με τους δανειστές, οι συντάξεις είναι ακόμα σε υψηλά επίπεδα, και ακόμα και αν το νέο ασφαλιστικό εφαρμοστεί πλήρως, το σημερινό σύστημα θα παραμείνει μη βιώσιμο. Οι Θεσμοί επιμένουν ότι είναι ανέφικτο να συντηρηθεί το σημερινό επίπεδο της ελληνικής συνταξιοδοτικής δαπάνης και ταυτόχρονα να επιτύχει η χώρα τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτεί το πρόγραμμα. Άρα το θλιβερό συμπέρασμα είναι ένα. Έρχονται νέες μειώσεις στις συντάξεις…

2,25 δισ. ευρώ το μήνα πάνε για συντάξεις

Έντονες οι αντιρρήσεις των δανειστών για την ετήσια δαπάνη των συντάξεων που αγγίζει τα 27 δισ. ευρώ. Εκείνο όμως που βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο των επίμονων αιτημάτων τους είναι οι πολλαπλές συντάξεις… Την ώρα που σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν συνταξιούχοι που ζουν με 300 και 400 ευρώ, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που λαμβάνουν ακόμα και 8, 9 και 10 συντάξεις! Ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία λαμβάνουν:

Συνταξιούχοι Συντάξεις
4.589 6
14.058 5
59.524 4
333.947 3
949.821 2
2.657.649 1

467.076 συνταξιούχοι λαμβάνουν μηνιαίως από 1.000 έως 1.500 ευρώ. Στη λίστα υπάρχουν και οι πιο «πλούσιοι» συνταξιούχοι (239 άτομα), στους οποίους καταβάλλονται πάνω από 4.000 ευρώ το μήνα. Ενώ περίπου 740 λαμβάνουν από 3.500- 4.000 ευρώ! 11.000 συνταξιούχοι έχουν μηνιαία σύνταξη από 2.500 έως 3.500 ευρώ… Αυτά τα αστρονομικά ποσά δίνονται, την ώρα που 820.000 περίπου συνταξιούχοι παίρνουν σύνταξη μικρότερη από 700 ευρώ, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναγκάζονται να τα βγάζουν πέρα με 300 ευρώ!

Σε άλλο μήκος κύματος οι συντάξεις στην Ευρώπη!

Την ώρα που στην Ελλάδα οι συνταξιούχοι με τις συντάξεις που λαμβάνουν δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες, στην Ευρώπη οι συντάξεις είναι σε άλλα, μεγαλύτερα… επίπεδα. Στη Γερμανία οι συντάξεις κυμαίνονται από 1.263-2.550 ευρώ (μηνιαίως), στην Αγγλία φτάνουν τα 2.800, στη Νορβηγία η κύρια σύνταξη ξεκινά από τα 1.670 ευρώ, στην Ισπανία από 1.100 ευρώ, ενώ στη Γαλλία η σύνταξη κυμαίνεται στα 3.000 ευρώ.

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...