Ασπίδα κατά των κατασχέσεων

Σε όσα προβλέπει εγκύκλιος που είχε εκδοθεί το 2014, όταν γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων ήταν ο Χ. Θεοχάρης, μπορούν να προσφύγουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να αμυνθούν έναντι των κατασχέσεων της εφορίας -που ενίοτε οδηγούν και σε πλειστηριασμούς ακινήτων- για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Απαραίτητη, βέβαια, προϋπόθεση είναι να πληρούν τις προϋποθέσεις της εγκυκλίου, οι οποίες σχετίζονται με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Αναλυτικά, προκειμένου να καταφέρει ένας οφειλέτης του Δημοσίου να αποφύγει μία κατάσχεση, θα πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

- Η υπαγωγή του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. 12 ή 24 δόσεις) σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και η έγκριση από τη φορολογική διοίκηση ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή σε αυτήν.

- Η διαπίστωση ότι η κατασχεθείσα απαίτηση, εφάπαξ ή περιοδικώς καταβαλλόμενη, είναι σημαντικό για τη διαβίωση του υπόχρεου μέσο (π.χ. ενοίκιο) εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο μη επιτηδευματία ή για τις λοιπές περιπτώσεις (φυσικό πρόσωπο επιτηδευματία, νομικό πρόσωπο ή οντότητα). Παράλληλα, θα πρέπει να προκύπτει από επίσημα στοιχεία-έγγραφα ότι ο περιορισμός κατάσχεσης αφορά στην καταβολή μισθοδοσίας σε υπαλλήλους επιχείρησης, στην καταβολή φορολογικών υποχρεώσεων ή άλλων υποχρεώσεων που κρίνονται αναγκαίες για τη βιωσιμότητα και τη συνέχιση λειτουργίας αυτής, δηλώνοντας τα ανωτέρω σε υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/86. Στην περίπτωση αυτή, ο αιτών θα πρέπει να προσκομίζει στην αρμόδια υπηρεσία και σε χρονικό διάστημα 15 ημερών αποδεικτικά έγγραφα ότι το ανωτέρω ποσό διατίθεται για τον σκοπό αυτόν.

- Η διαπίστωση μέσα από το πληροφοριακό σύστημα ELENXIS ή από άλλα στοιχεία ότι δεν εκκρεμεί εντολή ελέγχου οποιασδήποτε φορολογίας για τον οφειλέτη.

Εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν και υπό τον όρο ότι ο οφειλέτης θα υποβάλει δήλωση-αίτημα για άρση της κατάσχεσης προς την αρμόδια υπηρεσία της εφορίας, το ποσοστό αποδέσμευσης επί της κατασχεθείσας απαίτησης θα ορίζεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής υπηρεσίας.

Ποιες κατασχέσεις αποδεσμεύονται

Ωστόσο, το ύψος της αποδέσμευσης επί της κατασχεθείσας απαίτησης μπορεί να είναι:

α) έως 50% επί των ευρισκόμενων και μη αποδοθέντων χρημάτων, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της δήλωσης τρίτου, με εξαίρεση τις οφειλές Φ.Π.Α. που αποδεδειγμένα έχουν εισπραχθεί και δεν έχουν αποδοθεί, καθώς και παρακρατούμενου φόρου μισθωτών υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.), για τις οποίες ισχύει ποσοστό έως 30%.

β) έως 70% επί των μελλοντικών απαιτήσεων, με την προϋπόθεση να καλύπτονται τουλάχιστον τρεις δόσεις της ρύθμισης, εφόσον οι εναπομένουσες δόσεις αυτής είναι έως και 12, άλλως πέντε δόσεις, σε περίπτωση που οι εναπομένουσες δόσεις αυτής είναι περισσότερες του ανωτέρω ορίου. Αντιθέτως, και εφόσον το ανωτέρω ποσοστό δεν επαρκεί για την κάλυψη των ως άνω δόσεων, το ποσοστό αποδέσμευσης αναπροσαρμόζεται ανάλογα. Ειδικά ως προς τις οφειλές Φ.Π.Α. που αποδεδειγμένα έχουν εισπραχθεί και δεν έχουν αποδοθεί καθώς και παρακρατούμενου φόρου μισθωτών υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ), το ανωτέρω ποσοστό ισχύει έως 30%.

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...