Νέα απειλή "κρυφών" οφειλών, βαραίνει τα μέτωπα επιδομάτων - μισθών

Της Δήμητρας Καδδά

Μία νέα δημοσιονομική αλλά και χρηματοδοτική "τρύπα", αυτή των κρυφών οφειλών του κράτους προς ιδιώτες (φορολογούμενους και συνταξιούχους) που όπως αποκάλυψε χθες το Capital.gr φτάνει στα 3 δισ. ευρώ, προστίθεται στα.. γνωστά δημοσιονομικά μέτωπα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση: την χρηματοδότηση του επιδόματος αλληλεγγύης, τις παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια, την αναχαίτιση των αμφισβητήσεων της φοροαπόδοσης, των αποκλίσεων σε ΙΚΑ-ΟΑΕΕ, την χειρότερη επίδοση του 2015.

Τα 3 δισ. ευρώ των μη βεβαιωμένων οφειλών από φόρους και συντάξεις/εφάπαξ, καταγράφονται για πρώτη φορά σε επίσημους πίνακες (σ.σ. της Έκθεσης της Κομισιόν για τη δόση) και προς το παρόν δεν μετρούν στην δημοσιονομική επίδοση. Και τούτο διότι δεν τα έχουν "επεξεργασθεί" οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Είναι δηλαδή "αφανή" φέσια προς ιδιώτες που είναι μεν γνωστό ότι υπάρχουν αλλά το ύψος τους δεν δημοσιοποιείται στις επίσημες στατιστικές (στα.. γνωστά φέσια των 5 δισ. ευρώ περίπου προστίθενται 1,58 δισ. ευρώ από μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρων, αλλά και 1,42 δισ. ευρώ από συντάξεις/εφάπαξ που δεν έχουν αποδοθεί).

Είναι δηλαδή οι συντάξεις και τα εφάπαξ που "περιμένουν" σε κάποιες περιπτώσεις χρόνια οι συνταξιούχοι και οι μη επεξεργασμένες επιστροφές φόρων που σε έναν βαθμό θα "ξεδιαλέξουν" οι κρατικές αρχές μειώνοντας ενδεχομένως το τελικό ποσό.

Υποχρέωση του κράτους

Όμως ένα μεγάλο ή μικρότερο μέρος τους θα πρέπει κάποια στιγμή να "βεβαιωθεί", και τότε, θα αποτελέσει "υποχρέωση" του κράτους και θα εγγραφεί στο πλεόνασμα/έλλειμμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να το πληρώσει ο προϋπολογισμός...

Και το μνημόνιο ορίζει 8 δισ. ευρώ για αποπληρωμή οφειλών (2015-2018) εκ των οποίων ήδη η κυβέρνηση έχει δώσει 1,8 δισ. ευρώ μόνο το 2016. Δηλαδή πλέον, με το σύνολο των οφειλών (βεβαιωμένων και μη) στα 8 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου, πέρα από το θέμα των επιπτώσεων στο πλεόνασμα (σ.σ. όταν βεβαιωθούν θα πρέπει να φανεί ποιο έτος θα επιβαρύνουν καθώς στο παρελθόν έχει γίνει αποδεκτό να προσμετρηθούν στο έτος δημιουργίας της οφειλής), θα τεθεί και θέμα χρηματοδότησής τους...

Νέος γύρος αύριο

Σήμερα, ένα ακόμη μέτωπο ανοίγει, αυτό των δαπανών υγείας σε συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου με τους θεσμούς, ενώ για αύριο έχει προγραμματιστεί ολοήμερος μαραθώνιος επαφών καθώς το αργότερο την Παρασκευή οι θεσμοί φεύγουν.

Τα "φέσια προς ιδιώτες" είναι ένα από τα δημοσιονομικά μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης. Στη λίστα που έχουν "καταρτίσει" οι δανειστές αμφισβητώντας ότι υπάρχουν τα 900 εκατ. ευρώ περίπου που απαιτούνται για την κάλυψη του εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης προστίθενται:

* Η απόκλιση στα ταμεία το 2016 (έχει δαπανηθεί στο 10μηνο το 100% των κονδυλίων για τον ΟΑΕΕ και το 83% του προϋπολογισμού του ΙΚΑ).

* Τα ειδικά μισθολόγια. Βάσει μνημονίου πρέπει να περικοπούν δαπάνες 300 εκατ. ευρώ την 2ετία 2017-2018 και ένα μόνο μέρος της παρέμβασης καταγράφεται στον νέο προϋπολογισμό.

* Η αμφισβήτηση ότι μεγάλο μέρος από την υπέρβαση των εσόδων του 2016 (κατά την κυβέρνηση θα φτάνει στο 1 δισ. ευρώ) θα είναι διατηρήσιμο και το 2017.

* Η αναδρομική επιδείνωση των δημοσιονομικών επιδόσεων του 2015 κατά 480 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι εν μέρει θα φανεί και φέτος μέσω του ΑΕΠ και των ΔΕΚΟ που εντάχθηκαν στην Γενική Κυβέρνηση.

* Οι νέες προβλέψεις για την δυνατότητα περικοπής των αμυντικών δαπανών το 2017 μετά την διαφαινόμενη αδυναμία περικοπής τους έως τώρα κατά 400 εκατ. ευρώ (ή εύρεσης ισοδυνάμων)

Η ελληνική πλευρά πάντως επιμένει ότι ακόμη και αν οι δανειστές θέσουν μέχρι... τέλους θέμα αποκλίσεων, υπάρχει ένα "μαξιλάρι" τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ που μπορεί η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει: τα 139 εκατ. ευρώ της υπέρβασης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017 όπως αναφέρεται στο Προσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή σε σχέση με τον μνημονιακό στόχο και τα 300 εκατ. ευρώ του ΥΠΟΙΚ που έχει προβλέψει το Προσχέδιο για "Παρεμβάσεις στους τομείς της υγείας της κοινωνικής πρόνοιας και της παιδείας" που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μία πηγή μερικής χρηματοδότησης για το επίδομα αλληλεγγύης.

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...