Γιατί τα κουρέματα προκάλεσαν την αύξηση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ

Από θεωρητικής και εμπειρικής άποψης, το δημόσιο χρέος μιας χώρας π.χ. Ελλάς συνιστά το άθροισμα παρελθόντων κρατικών ελλειμμάτων. Το κράτος της οποιασδήποτε χώρας του κόσμου έχει έσοδα και δαπάνες. Έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, τέλη, κ.ά., και δαπάνες όπως μισθοί, συντάξεις, παροχές πρόνοιας και υγείας, τοκοχρεολύσια για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, κ.ά. Αν οι δαπάνες είναι μεγαλύτερες από τα έσοδα, τότε ο κρατικός προϋπολογισμός έχει “έλλειμμα”. Στην περίπτωση του ελλειμματικού κρατικού προϋπολογισμού, η κυβέρνηση και δη το Υπουργείο Οικονομικών, εξαναγκάζεται να προσφύγει σε εγχώριο και εξωτερικό δανεισμό για την χρηματοδότηση (κάλυψη) του ελλείμματος. Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση της χώρας μας, το Υπουργείο Οικονομικών για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου, εκδίδει “κρατικά χρεόγραφα”, όπως είναι τα “κρατικά ομόλογα” (government bonds) και τα “έντοκα γραμμάτια” (treasury bills), ώστε από την πώλησή τους να συγκεντρώσει το ανάλογο “ρευστό” για την χρηματοδότηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Τα χρεόγραφα του ελληνικού δημοσίου αγοράζονται από εγχώριους και ξένους πιστωτές, όπως είναι οι τράπεζες, τα φυσικά πρόσωπα, οι κοινωνικοασφαλιστικοί φορείς, κ.λπ. Στην προκειμένη περίπτωση, τα κρατικά ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, που διακρατούνται από τους εγχώριους και τους ξένους πιστωτές, αποτελούν οφειλή (χρέος) της Ελλάδας προς τους κατόχους τους. Κατ’ αυτό τον τρόπο, η “οφειλή” αυτή της Ελλάδας προς τους εγχώριους και τους ξένους πιστωτές, αθροίζεται στο υφιστάμενο απόθεμα του ελληνικού δημοσίου χρέους, προκαλώντας έτσι την περαιτέρω αύξησή του. Άρα, όσο τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού θα διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, τόσο ο δανεισμός του ελληνικού κράτους θα διευρύνεται, συντελώντας στη συνεχή ανοδική τάση του δημοσίου χρέους της χώρας. Σαφές είναι ότι η μείωση του απόλυτου επιπέδου του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα από 328 δις ευρώ (€) το 2016 σε 300 δις € το 2021, θα προϋπέθετε την επίτευξη πλεονασμάτων στον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή το σύνολο των εσόδων να υπερέβαινε το σύνολο των δημοσίων δαπανών.

Η ανωτέρω συλλογιστική πιστοποιείται από την διεθνή οικονομική πραγματικότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην εξαμηνιαία Έκδοση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Fiscal Monitor (Οκτώβριος 2016), αρκετές “προηγμένες οικονομίες” (advanced economies), όπως Εσθονία, Γερμανία, Χονγκ Κονγκ, Νότια Κορέα, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, κ.ά., έχουν πλεονασματικούς κρατικούς προϋπολογισμούς, με συνέπεια το δημόσιο χρέος τους, τόσο σε απόλυτες τιμές όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν), να διατηρείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Για παράδειγμα, το Χονγκ Κονγκ, η Νορβηγία και το Λουξεμβούργο, που επί σειρά ετών έχουν πλεονασματικούς κρατικούς προϋπολογισμούς, διαπιστούται ότι με βάση τα στοιχεία του 2016, ο λόγος δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ ήταν χαμηλότερος του 30%.

Αξιοσημείωτη είναι η παρατήρηση ότι το Χονγκ Κονγκ έχει κρατικούς προϋπολογισμούς με τα υψηλότερα πλεονάσματα στον κόσμο, με συνέπεια να αποτελεί τη μοναδική χώρα του πλανήτη που έχει μηδενικό δημόσιο χρέος. Τα στοιχεία του ΔΝΤ αναφέρουν ότι κατά την διάρκεια της τριετίας 2014-2016, στο Χονγκ Κονγκ ο λόγος δημόσιο χρέος/ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,1%!!! Αντίθετα, σε χώρες σαν την Ελλάδα που τα κρατικά ελλείμματα επί σειρά ετών διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, παρατηρείται ότι το δημόσιο χρέος σε απόλυτες τιμές και ως ποσοστό του ΑΕΠ, σημειώνει διαχρονική άνοδο με ανεξέλεγκτους ρυθμούς. Η Ελλάδα φαίνεται ότι κατέχει και ένα άλλο παγκόσμιο ρεκόρ. Τα διαθέσιμα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα του κόσμου, που της κουρεύουν το δημόσιο χρέος και αυτό το άτιμο, αντί να μειωθεί συνεχίζει να αυξάνει. Τα δύο κουρέματα του 2012 πιστοποιούν του λόγου το αληθές. Ενώ αμφότερα τα κουρέματα συνέβαλαν στο ψαλίδισμα του χρέους κατά 138 δις €, παραδόξως την περίοδο Μάρτιος 2012-Δεκέμβριος 2016, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης από 280,3 ή 138,6% του ΑΕΠ εκτοξεύτηκε στα 326,6 δις € ή 185,3% του ΑΕΠ. Λέτε με τα κουρέματα, το χρέος να δυναμώνει σαν το μαλλί και αντί να καραφλώνει αυτό αντίθετα να δυναμώνει και μάλιστα να τείνει συνεχώς αυξανόμενο; Ερώτημα προς ειδήμονες: Γιατί μετά τα δύο κουρέματα του 2012, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αντί να μειωθεί απεναντίας αυξήθηκε;

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...