Τα ελληνικά κρατικά θέατρα στο πλευρό του Ερντογάν – Προκαλούν αγανάκτηση οι παραστάσεις τους στα Κατεχόμενα – Ποιος τους δίνει αυτό το δικαίωμα

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Πόσο τελικά ορισμένοι δεν καταλαβαίνουν, ότι το να ανεβάζεις μια παράσταση στα κατεχόμενα στην Κύπρο και μάλιστα στο αρχαίο κατεχόμενο θέατρο της Σαλαμίνας είναι σαν να αναγνωρίζεις το καθεστώς της κατοχής, που επιμένει να θέλει να αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος. Δηλαδή όλους αυτούς που απαρτίζουν τον θίασο ασχέτων και όσων τους παροτρύνουνε, δεν πέρασε η σκέψη ότι με αυτό τον τρόπο ασκούνε ανθελληνική πολιτική. Και καλά ας πούμε ότι οι ίδιοι δεν έχουν την πνευματική ικανότητα ή το επίπεδο γνώσεων και κρίσης για να το αντιληφθούν, οι τόσοι υπεύθυνοι στα υπουργεία τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου και αυτοί δεν γνωρίζουν ή δεν καταλαβαίνουν. Τώρα αν εμείς πιστέψουμε ότι όλα αυτά είναι τυχαία, μάλλον θα κινδυνεύουμε να χαρακτηρισθούμε ως αφελής για να μην χρησιμοποιήσουμε άλλο βαρύτερο χαρακτηρισμό … Συνεπώς τα πράγματα δεν είναι καθόλου τυχαία. Όλα αυτά τα παραμάγαζα που θέλουν λέγονται Υπουργεία, μαζί με τα ΥΠΕΞ τόσο σε Ελλάδα όσο και Κύπρο προωθούν ένα καλά μελετημένο σχέδιο που λέει ότι εντάξει ότι έγινε – έγινε στην Κύπρο, αλλά τώρα δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα και πρέπει να τα βρούμε. Εμείς όμως οι Έλληνες φορολογούμενοι που πληρώνουμε για τα κρατικά θέατρα ερωτηθήκαμε για αυτές τις ανθελληνικές πρωτοβουλίες. Δηλαδή τι να βρούμε με τους Τούρκους ρε θεατρίνοι, εμείς κάναμε εισβολή ; εμείς κατέχουμε ; εμείς έχουμε κατοχικό στρατό ;, … Η όλη κατάσταση μας θυμίζει και τον άλλο τραγικό τύπο τον Ρέμο που άρχισε να λέει τόσες ανιστόρητες ανοησίες περί του Κεμάλ. Δίνουν λοιπόν τροφή όλοι αυτοί οι τυχάρπαστοι και άσχετοι στους Τούρκους, να μιλάνε για την μεγάλη ευκαιρία Ελλήνων και Τούρκων να προχωρήσουν σε μια ανθελληνική λύση του Κυπριακού !!!

Έτσι, παρουσιάστηκε η «Αντιγόνη» στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας στα κατεχόμενα της Κύπρου την οποία ανέβασαν προχθές βράδυ ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ), το Εθνικό Θέατρο Ελλάδος (ΕΘΕ) και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο της Εντός των Τειχών Πόλης της Αμμοχώστου (MASDER).

Για την εκδήλωση υπήρξε διαμαρτυρία με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ελλαδιτών Λεμεσού. Οι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν ελληνικές σημαίες και επέδωσαν ψήφισμα στην πρεσβεία το οποίο είναι διατυπωμένο με ιδιαίτερα καταγγελτικό λόγο κατά της ελληνικής κυβέρνησης, κάνοντας αναφορά σε «ξεπούλημα» της Κύπρου και «τραγωδία» του ελληνισμού.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε τη θλίψη του, γιατί, όπως είπε, "Η Ελλάδα, ο μεγαλύτερός μας σύμμαχος στις προσπάθειες δικαίωσης του κυπριακού Ελληνισμού, απόψε για πρώτη φορά αναγνωρίζει τις αρχές του ψευδοκράτους".

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι "η αποψινή νύχτα είναι μια τραγωδία για τον κυπριακό Ελληνισμό και την Ελλάδα", για να προσθέσει ότι "είναι μια τραγωδία για τη δίκαιη λύση του Κυπριακού".

Στο ίδιο πνεύμα μίλησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλαδιτών Κύπρου, πατήρ Παναγιώτης Μπουρούτης, ο οποίος χαρακτήρισε «ανάξιους» τους σημερινούς ηγέτες της Ελλάδας.

Ο αντιπρόεδρος του Κινήματος «Αλληλεγγύη» είπε στο ΑΠΕ ότι είναι απαράδεκτο τα κρατικά θέατρα της Ελλάδος να έρχονται στα κατεχόμενα με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και επέκρινε δριμύτατα την ελληνική κυβέρνηση για την στάση της. Πρόσθεσε ακόμα ότι αγνοήθηκαν εκκλήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για να μην γίνει παράσταση στο αρχαίο θέατρο στην κατεχόμενη Σαλαμίνα.

Η παράσταση τελικά έγινε και την παρακολούθησαν, ύστερα από άδεια των κατοχικών αρχών, πολλοί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Η είσοδος, σε αντίθεση με τις παραστάσεις στις περιοχές ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν δωρεάν, ενώ υπήρχαν υπέρτιτλοι στα τουρκικά και αγγλικά. Ωραία πράγματα δηλαδή, να τους χαιρόμαστε όλους !!!

Για την εξυπηρέτηση των Ελληνοκυπρίων ο ΘΟΚ διέθεσε ένδεκα πούλμαν, ενώ πολλοί πήγαν με τα ιδιωτικά αυτοκίνητα τους !!!

Την παράσταση παρακολούθησαν ξένοι διπλωμάτες, πλην των Ελλήνων, και προσωπικότητες από τον πολιτικό και καλλιτεχνικό χώρο των δύο κοινοτήτων.
Ο γνωστός σκηνοθέτης Φώτος Φωτιάδης δήλωσε ότι η παράσταση του Σοφόκλειου έργου στη Σαλαμίνα «είναι ύβρις στο πνεύμα και στο νόημα της 'Αντιγόνης'", όπου η ηρωίδα θέλει να τιμήσει τον νεκρό Πολυνείκη σύμφωνα με τους νόμους του Δία και όχι με τον νόμο του Κρέοντα.

Τα βασικά νοήματα της «Αντιγόνης», είπε ο κ. Φωτιάδης είναι η αγάπη και η ελευθερία, τα οποία θεωρεί ότι «καταπατούνται παράφορα, αφού ούτε η ελευθερία υπάρχει, μιας και το θέατρο και η παράσταση εν γένει είναι σε διαρκή αστυνομική/στρατιωτική επιτήρηση, αλλά ούτε η αγάπη, όταν αυτοί που κατέχουν τον τόπο μας δεν έχουν δείξει σεβασμό ούτε για τους νεκρούς ούτε και για τους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας».

Ο κ. Φωτιάδης θεωρεί ότι το όλο ζήτημα της παράστασης παρουσιάζεται «ψευδεπίγραφα ως επαναπροσέγγιση».

Ο σκηνοθέτης έθεσε και το ζήτημα της αναβάθμισης του παράνομου κατοχικού καθεστώτος, όταν, όπως είπε, "δεν ζητάς την άδεια από την επίσημη δημόσια αρχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι το Τμήμα Αρχαιοτήτων, αλλά από το κατοχικό καθεστώς».

Θεωρούμε το όλο γεγονός μια αθλιότητα ενός συστήματος, που θέλει να επιβάλλει με κάθε τρόπο, μια ανθελληνική λύση στο Κυπριακό πρόβλημα. Εάν το Ελληνικό Κράτος, θέλει να λέγεται τέτοιο και δεν έχει κατευθύνει το ίδιο τα πράγματα ή τα ανέχθηκε, θα πρέπει να καθαιρέσει άμεσα όλους τους υπεύθυνους που διοργάνωσαν αυτή την απαράδεκτη και αντεθνική εκδήλωση.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...