Ο Τσακαλώτος εγείρει θέμα παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη!


Διάλογο και μάλιστα σε επίπεδο κομμάτων για το μέλλον της Ευρωζώνης και την παραμονή της Ελλάδας σε αυτή, πρότεινε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η φράση του κ. Τσακαλώτου είναι αμφίσημη καθώς μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει ζήτημα λειτουργίας της Ευρωζώνης αλλά ενδέχεται να υπάρχει και αμφισβήτηση της θέσης της Ελλάδας σε αυτή.

Όπως είπε «Η Ευρώπη έχει βαθύ πρόβλημα και αυτό στο Κοινοβούλιο δεν το συζητάμε, όπως και το αν η Ελλάδα μπορεί ή δεν μπορεί να επιζήσει σε μια τέτοια Ευρωζώνη. Δεν έχουμε καθαρές κουβέντες, ούτε από την ΝΔ, ούτε από τον κ. Στουρνάρα και νομίζουμε ότι ήρθε η στιγμή να γίνει μια τέτοια συζήτηση».

Ο κ. Τσακαλώτος μίλησε στην Επιτροπή για την αντιμετώπιση του Χρέους και ανέφερε ότι υπάρχουν βάσιμες προοπτικές για να αντιμετωπιστεί το θέμα του χρέους μέχρι το τέλος του 2016.

Ανέφερε επίσης ότι στο θέμα της διευθέτησης του χρέους θα γίνει ένας ευρωπαϊκός συμβιβασμός, «όλοι θα βάλουν νερό στο κρασί τους».

Εξήγησε πάντως, πως εμείς, θα θέλαμε ως μακροπρόθεσμη - μεσοπρόθεσμη λύση οι Ευρωπαίοι να λύνουν τα δικά τους προβλήματα. «Κι αυτό το βάζω και για την ευρωπαϊκή πολιτική, που πρέπει να έχουμε για να σωθεί η Ευρωζώνη, ότι είναι λίγο υποτιμητικό να είναι το ΔΝΤ. Η προτίμησή μου για τώρα είναι να είναι το ΔΝΤ, να λυθεί το χρέος και δεύτερον είναι να φύγει το ΔΝΤ, αλλά το χειρότερο είναι να μην ληφθεί η απόφαση. Αυτό νομίζω είναι που χαλάει αρκετά και τον καθαρό διάδρομο και πρέπει μετά να δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερωτήματα της αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι ο ίδιος θεωρεί πως δεν θα γίνει ονομαστικό κούρεμα, αλλά εκτίμησε ότι ο «καθαρός διάδρομος» επηρεάζει και το απόθεμα, «γιατί επηρεάζει τον παρονομαστή του λόγου χρέους προς το ΑΕΠ και άρα μπορεί να μειώσει κι αυτό και πιο γρήγορα από ότι νομίζουμε».

Ερωτηθείς για το αν συμφωνεί με τις απόψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σημείωσε: «Αν το ΔΝΤ πει ότι ο ΠΑΟΚ είναι καλή ομάδα θα πω ότι συμφωνώ με το ΔΝΤ. Μπορεί να συμφωνώ σε κάποια πράγματα με το ΔΝΤ και να μην συμφωνώ σε άλλα».

Εξήγησε, ότι για την απομείωση του χρέους, ένας σημαντικός σταθμός υπήρξε η απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαίου, όπου για πρώτη φορά συζήτησαν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόσθεσμα μέτρα. Διευκρίνισε πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που τώρα συζητάει το ΕSM με την χώρα μας, με το ΔΝΤ και με τις άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα, αφορούν στο τι μπορεί να γίνει, όχι τόσο πολύ για την απομείωση του χρέους, αλλά την μείωση του ρίσκου που έχει η διαχείριση του χρέους.

Για παράδειγμα -ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος- αν μπορεί να γίνει σταθεροποίηση του επιτοκίου για τα ομόλογα του παλαιού χρέους που έχουμε στο ΕSM και αναχρηματοδοτούνται κάθε πέντε χρόνια, ώστε να μειωθεί το επιτόκιο, ή να αλλάξει το προφίλ του χρέους. «Δεν ξέρουμε τις τελικές αποφάσεις. Υπάρχουν διάφορες προτάσεις, που αφορούν στο πώς μπορούμε να μειώσουμε το ρίσκο για αυτό το χρέος. Αυτό θα γίνει έτσι κι αλλιώς. Και νομίζω ότι θα αρχίσει, μόλις κλείσει και η δεύτερη αξιολόγηση» τόνισε και προσέθεσε: «Είναι κι άλλα που μπορεί να κάνουν. Μπορεί να κάνουν και διάφορα swaps, να ανταλλάξουν κυμαινόμενο επιτόκιο με σταθερό επιτόκιο, που δεν θα είναι σε συγκεκριμένη βάση του χρέους».

«Αυτά όμως είναι τεχνικές λεπτομέρειες. Θα δούμε το τελικό πακέτο» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, εξηγώντας πως η συζήτηση μετά, θα είναι για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που μπορούν να ληφθούν τώρα και να γίνουν μέχρι το 2018, ή και μετά το 2018.

«Αλλά αυτά, πρέπει να αποφασιστούν τώρα και να ανακοινωθούν» δήλωσε κατηγορηματικά, εξηγώντας πως αν οι Ευρωπαίοι δεν πουν τι θα κάνουν, δεν μπορεί το ΔΝΤ να κάνει μελέτη βιωσιμότητας του χρέους και άρα δεν μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα. «Άρα, αυτό που λένε μερικές χώρες του Βορρά, ότι εμείς δεν θέλουμε να δώσουμε τίποτα ή να ανακοινώσουμε τώρα και θα το δούμε το 2020 – 2022, δεν είναι συμβατό με αυτό που λένε, ότι οπωσδήποτε το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει και με χρήματα, όχι μόνον ως τεχνικός σύμβουλος» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Απευθυνόμενος πως την Επιτροπή, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι ο ίδιος μπορεί να πει ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν (αν είναι οι μεγαλύτερες ωριμότητες, μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος, περισσότερο φιξαρισμένο επιτόκιο), ωστόσο γνωστοποίησε ότι η συζήτηση θα γίνει την τελευταία στιγμή.

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...