Ανεξέλεγκτη η αύξηση των κρατικών δαπανών

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ

Τα χθεσινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), αναφορικά με την οριστικοποίηση των κύριων δημοσιονομικών μεγεθών της περιόδου 2012-2015, πιστοποιούν για πολλοστή φορά την κάκιστη κατάσταση των Δημοσίων Οικονομικών της χώρας. Η σημερινή μας ανάλυση θα εστιαστεί στο σκέλος των κρατικών δαπανών, καθότι την περίοδο 2014-2016 οι δαπάνες ακολουθούν ανεξέλεγκτη ανοδική πορεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την περίοδο 2014-2015 το σύνολο των κρατικών δαπανών από 90 αυξήθηκε σε 97,4 δις ευρώ (€). Κατ’ αυτό τον τρόπο, την περίοδο αυτή, δηλαδή μόλις σε ένα χρόνο, ο λόγος κρατικές δαπάνες προς ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) από 50,6% εκσφενδονίστηκε σε 55,4%. Ανησυχητική είναι η παρατήρηση, ότι, κατά τη διάρκεια του 2016 η ανοδική τάση των δαπανών συνεχίζεται και εκτιμώνται σε 99 δις € ή 56,6% του ΑΕΠ.

Από τις ανωτέρω στατιστικές επισημάνσεις, καθίσταται σαφές ότι η ξέφρενη αυξητική πορεία των δαπανών, συνιστά το σημαντικότερο ίσως δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Πώς θα μειωθεί το απόλυτο μέγεθος του δημόσιου χρέους, αν ο κρατικός προϋπολογισμός από ελλειμματικός δεν καταστεί πλεονασματικός; Και πως ο κρατικός προϋπολογισμός θα γίνει πλεονασματικός, αν οι δημόσιες δαπάνες δεν συρρικνωθούν και δεν φτάσουν στο σημείο να είναι χαμηλότερες των κρατικών εσόδων; Τα πρόσφατα στοιχεία του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού δείχνουν ότι την περίοδο 2015-2016, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης από 321,3 δις € ή 182,9% του ΑΕΠ εκτιμάται σε 326,6 δις € ή 186,6% του ΑΕΠ. Δοθέντος ότι την περίοδο 2015-2016 τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης από 84,1 εκτιμάται ότι αυξήθηκαν σε 86,5 δις €, συνάγεται ότι η διεύρυνση των ελλειμμάτων που τροφοδότησε την διόγκωση του δημοσίου χρέους, οφείλεται αποκλειστικά στην ανύψωση των κρατικών δαπανών.

Δεν αποτελεί κοινωνική πρόκληση, η διαπίστωση ότι ενώ η χώρα πλήττεται από τη λαίλαπα μιας παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και κυβερνήσεις να επιδεικνύουν προκλητική αδυναμία στην επιτακτική αναγκαιότητα της δραστικής μείωσης των κρατικών δαπανών; Είναι δυνατόν στην Ελλάδα, με το υποτυπώδες κράτος ευημερίας, το ποσοστό των κρατικών δαπανών προς το ΑΕΠ να είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο; Αίσθηση προκαλεί η στατιστική παρατήρηση, ότι, την περίοδο 2014-2016 οι πρωτογενείς δαπάνες από 82,9 εκτιμάται ότι εξακοντίστηκαν σε 91 δις €; Το 2016 οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις εκτιμώνται σε 46 δις €. Άρα, υπάρχει ένα υπόλοιπο πρωτογενών δαπανών της τάξης των 45 δις € (91-46=45). Γιατί οι δαπάνες των 45 δις δεν θα μπορούσαν σημαντικά να μειωθούν; Με ΑΕΠ 175 δις το 2016, οι πρωτογενείς δαπάνες της γενικής κυβέρνησης θα έπρεπε να ήταν το πολύ 75 δις €.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, “Statistical Annex of European Economy” (Spring 2016) και με κριτήριο τα στοιχεία του 2015, η Ελλάδα αξιολογείται ως η τέταρτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28 χώρες), μετά τις Γαλλία, Φιλανδία και Δανία, με το μεγαλύτερο λόγο κρατικές δαπάνες προς ΑΕΠ. Το 2015 ο λόγος δημόσιες δαπάνες/ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 48,6% και 47,4% αντίστοιχα. Μελετώντας τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την περιοδική έκδοση Fiscal Monitor (Οκτώβριος 2016), διαπιστούται ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις δέκα πρώτες χώρες της υφηλίου, με τις υψηλότερες κρατικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ. Να σκεφτείτε ότι το 2015, ο λόγος δημόσιες δαπάνες προς ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν υψηλότερος από κράτη σαν τις Σουηδία, Γερμανία, Αυστρία, Μ. Βρετανία, Ολλανδία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, κ.λπ., δηλαδή χώρες οι οποίες έχουν τα πιο προηγμένα συστήματα κοινωνικής ευημερίας και πρόνοιας στον κόσμο. Ξεφεύγει πέραν πάσης ανθρώπινης ευαισθησίας, το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι σε συνθήκες σφοδρότατης κοινωνικοοικονομικής κρίσης, οι κυβερνήσεις στη χώρα μας δεν μπορούν να νοικοκυρέψουν τα Δημόσια Οικονομικά και ειδικότερα να προβούν στη σημαντική μείωση των πρωτογενών δαπανών, εξαιρουμένων βέβαια των δαπανών για μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές και των υγειονομικής κάλυψης.

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...