Αν δεν φάει τον Σκουρλέτη, γράφει μεγάλη ήττα

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Πάει καταρρέουν. Και όχι μόνο δημοσκοπικά. Έχει αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ και από μέσα. Άρχισαν οι κομματικές αψιμαχίες και τα αντάρτικα. Εκλογές μπορεί να μην σκέφτονται, αλλά σε λίγο δεν θα πρόκειται για "απειλή" αλλά για αναγκαιότητα. Και ακόμη δεν έχουν ηχήσει και τα μεγάλα κανόνια...

Ποια είναι αυτά; Τα πιθανά μαντάτα από το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο ανασχηματισμός. Που τελικά φαίνεται ότι αρχίζει να παρουσιάζει πολύ μεγάλες δυσκολίες. Τους είδατε τους "53" - λέγε με Τσακαλώτο; Να μην φύγει ο Σκουρλέτης από το υπουργείο... Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα μία μόνο επιλογή απομένει στον Αλέξη Τσίπρα αν επιθυμεί να διατηρήσει το αρχηγικό και ηγετικό του προφίλ. Να φάει τον Σκουρλέτη και να δείξει πυγμή.

Αν δεν το κάνει, τότε θα έχει υποστεί μία πολύ μεγάλη πολιτική ήττα από το κόμμα και τις διάφορες τάσεις που επικρατούν εκεί. Και το ένα θα φέρει το άλλο. Θα ενισχυθούν με γεωμετρική πρόοδο οι διαφωνίες για την ασκούμενη πολιτική και για τις επιλογές του ιδίου και συνεργατών του. Και αν ανοίξει αυτός ο δρόμος, δεν υπάρχει μετά επιστροφή. Το κόμμα θα αποκτήσει ισχυρότερο ρόλο και παρέμβαση ακόμη και στην υπό διεξαγωγή διαπραγμάτευση. Θα τεθεί σε ομηρία, θα πιεστεί ασφυκτικά, γεγονός που θα τον οδηγήσει σε ρήξη και με τους εταίρους. Ρήξη πραγματική και όχι επικοινωνιακή όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Και καλά να οδηγήσει αυτό σε εκλογές. Αν οδηγήσει σε περαιτέρω φτωχοποίηση και ξεχαρβάλωμα της χώρας;

Θα πείτε, αν καθαρίσει δηλαδή τον Σκουρλέτη δεν θα έρθει σε ρήξη με το κόμμα; Ναι, πιθανότατα. Ήδη άλλωστε έχουν υπάρξει αρκετές τροχιοδεικτικές βολές μίας επαπειλούμενης μεγαλύτερης ρήξης. Αλλά θα έχει διατηρήσει την αρχηγική του στόφα. Θα έχει δείξει ποιος είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Και δεν θα φανεί αδύναμος και επηρεαζόμενος. Για να του βγαίνει τη μία ο Σκουρλέτης, την άλλη ο Κατρούγκαλος, την τρίτη ο Δρίτσας και ούτω καθ’ εξής… Και θα δώσει και ένα μήνυμα προς όλες τις πλευρές, εντός και εκτός συνόρων ότι πράγματι προτίθεται να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις.

Και το μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματος θα είναι σαφές. Αν θέλουν και μπορούν ας τον ρίξουν. Γιατί εδώ που τα λέμε -για να είμαστε και σοβαροί- μπορεί να είναι ο Τσίπρας ότι είναι, αλλά τους δικούς του τούς πήρε από κόμμα του καφενείου του τριαροτέσσερα και τους έκανε κυβέρνηση... Για να δούμε όμως. Θα τον τολμήσει τελικά τον ανασχηματισμό και αν ναι θα γίνουν σοβαρές αλλαγές;

Στην πορεία του προς την εξουσία, ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίστασε να γίνει πολιτικός "πατροκτόνος". Δεν δίστασε να καθαρίσει τον Αλέκο Αλαβάνο. Δεν έδειξε επίσης κανέναν ενδοιασμό στο να καθαρίσει παλιούς συνοδοιπόρους του, π.χ. Λαφαζάνης. Λογικά λοιπόν, δεν θα ενδώσει στο αντάρτικο που ήδη έχει ξεκινήσει στο κόμμα. Νιώθει όμως ισχυρός για να το πράξει; Ιδού η απορία. Γιατί εσχάτως ο εκνευρισμός του ολοένα και αυξάνεται.

Πάντως εκείνοι που υποτίθεται ότι θαυμάζει ή επιχειρούσε να μιμηθεί, όπως για παράδειγμα ο Ανδρέας Παπανδρέου ή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν χρειαζόταν να αποδειχθεί ότι ήταν ηγέτες δεν είχαν κανένα πρόβλημα να το δείξουν. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν το είχε σε τίποτε να αρχίσει στα… "γαλλικά" όποιον δεν ήθελε να βλέπει μπροστά του. Τον έπαιρνε και τον σήκωνε. Και δεν κουνιόταν μύγα... Ο δε Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε χαρακτηριστικά ότι "η πρωθυπουργία δεν είναι συλλογικός θεσμός". Και δεν είχε κανένα πρόβλημα να κόψει όποιο κεφάλι θεωρούσε ότι... περίσσευε. Για να δούμε και τον ανασχηματισμό του μιμητή Αλέξη. Αν και όταν γίνει.

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...