Ο Επιχειρηματικός Δοσιλογισμός στα Χρόνια της Κατοχής

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ

Ο ορος «δοσιλογισμός» πρωτοχρησιμοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 1940 από τον Γάλλο στρατάρχη και μετέπειτα πρωθυπουργό Φιλίπ Πεταίν (Philippe Petain). Ο όρος «δοσιλογισμός» υποδηλώνει τα άτομα μιας χώρας που συνεργάζονται με τον ξένο κατακτητή. Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (1939-1945), όσες χώρες υποδουλώθηκαν στην μπότα του χιτλερικού γερμανικού ναζισμού, βρέθηκαν αρκετοί “πρόθυμοι” να παίξουν το ρόλο του Εφιάλτη, το ρόλο του “δοσίλογου”. Η πύρρεια και εκκωφαντική νίκη της Ελλάδας κατά της Ιταλίας του δικτάτορα Μουσολίνι στο αλβανικό Έπος του 1940, προκάλεσε την στρατιωτική εμπλοκή της ναζιστικής Γερμανίας. Για λόγους στρατιωτικής υπεροπλίας των γερμανών και σοβαρών λαθών στην στρατιωτική τακτική αντιμετώπισης του γερμανού εισβολέα, η Ελλάδα ηττήθηκε και από τον Απρίλιο του 1941 έως τον Οκτώβριο του 1944, η πατρίδα βρέθηκε υπό τον γερμανικό ζυγό. Κατά την περίοδο αυτή ήκμασε ο δοσιλογισμός. Δηλαδή, χαφιέδες και καταδότες συνεργάστηκαν με τους ναζί και πολλοί εξ αυτών πλούτισαν επενδύοντας στην εξαθλίωση και τη δυστυχία των υπόδουλων συμπατριωτών τους.

Στα χρόνια της γερμανικής κατοχής, οι δοσίλογοι προέρχονταν απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα. Πολιτικοί, βιομήχανοι, έμποροι, στρατιωτικοί, καθηγητές πανεπιστημίων, ηθοποιοί, δημόσιοι και τραπεζικοί υπάλληλοι, εργάτες, αγρότες, κ.ά., υπήρξαν συνεργάτες, καταδότες και ρουφιάνοι των γερμανών. Οι δοσίλογοι έστειλαν χιλιάδες αθώους πολίτες και γνήσιους έλληνες πατριώτες στις φυλακές και στο εκτελεστικό απόσπασμα. Εμπορεύτηκαν τη ψυχή των μανάδων τους και πρόδωσαν στον γερμανό κατακτητή τους πατεράδες τους. Η αισχρότερη και πιο σιχαμένη κατηγορία δοσίλογων, ήταν εκείνη που με τη σφραγίδα και την έγκριση του ναζί δυνάστη, ανέπτυξε διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη και δημιουργώντας πελώριες περιουσίες. Εμπορεύτηκαν το θάνατο ελλήνων πατριωτών προς ίδιον οικονομικό όφελος.

Οι διασημότεροι δοσίλογοι ήταν οι προμηθευτές του γερμανού κατακτητή και οι εργολάβοι-κατασκευαστές τεχνικών έργων. Οι προμηθευτές και οι εργολήπτες τεχνικών έργων υπήρξαν οι μαυραγορίτες της αριστοκρατίας. Οι δοσίλογοι προμηθευτές τροφοδοτούσαν (προμήθευαν) τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής με τρόφιμα, είδη ρουχισμού, έπιπλα, κ.λπ. Παράλληλα, μεγαλοεπιχειρηματίες δοσίλογοι ανελάμβαναν την κατασκευή πλειάδας τεχνικών έργων, όπως οδικά δίκτυα, λιμενικές υποδομές, γέφυρες, επεκτάσεις αεροδρομίων, ανέγερση φυλακών, κτιριακές εγκαταστάσεις γερμανικών στρατοπέδων, κ.λπ. Πασίγνωστες ελληνικές οικογένειες δοσίλογων, που συνεργάστηκαν με τον γερμανό δυνάστη, πρόδωσαν την πατρίδα, έστειλαν στο εκτελεστικό απόσπασμα έλληνες πατριώτες και θησαύρισαν από τη δυστυχία του ελληνικού λαού, παραδόξως μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έπαιξαν πρωτεύοντα ρόλο στην εγχώρια οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Η σύγκριση του χθες με το σήμερα καθίσταται αναπόφευκτη. Μετά το 2009, ο δυνάστης των μνημονίων αλωνίζει στην ελληνική επικράτεια. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις υφίστανται τα πάνδεινα από τις αιμοσταγείς μνημονιακές οικονομικές πολιτικές. Τουλάχιστον το 80% της ελληνικής κοινωνίας βρίσκεται κάτω από το πέλμα του μνημονιακού σατράπη. Υπάρχουν όμως και οι γερμανοτσολιάδες του σήμερα. Οι συνεργάτες του ξένου δυνάστη. Οι κοτζαμπάσηδες της τουρκοκρατίας. Αυτοί που εξακολουθούν να αυγαταίνουν τα πλούτη τους, στην εποχή που το 80% των ελλήνων πολιτών δεινοπαθεί και σφαδάζει από τις απάνθρωπες μνημονιακές πολιτικές. Αυτοί που θησαυρίζουν επωφελούμενοι της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης και προκλητικά εμπαίζουν με τα ασύστολα ψεύδη τους τα υποζύγια της κρίσης. Βιώνουμε χρόνια παρακμής. Οι ανεγκέφαλες και αποτυχημένες μνημονιακές πολιτικές αποκαλύπτουν ότι στη δημοκρατία της κλεπτοκρατίας υπάρχουν αδιέξοδα. Η εθνική οικονομία διανύει ένατο χρόνο παρατεταμένης οικονομικής-δημοσιονομικής κρίσης και ακόμα περιμένουμε να φανεί το φως στο βάθος τους τούνελ. ΟΧΙ στους αχρείους, τους κλέφτες και τους ελεεινούς. ΟΧΙ σε αυτούς που ατιμώνουν το Έθνος. Έχουμε χρέος προς την πατρίδα να σηκώσουμε τα λάβαρα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Η χώρα πρέπει να αναστηθεί και θα αναστηθεί.

kontranews.gr
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...