Μια δημοκρατία εξαθλιωμένη και "μαρμαρωμένη"

Του Στέλιου Συρμόγλου

Αυτή είναι η Δημοκρατία μας!

Και η δημοκρατία είναι ταυτισμένη με την έννοια της ελευθερίας. Η "δημοκρατία", όρος ελληνικός πολιτογραφηθείς διεθνώς. Και είναι το πολιτικό σύστημα στο οποίο "άρχει ο λαός". Γι' αυτό και είναι "κάλλιστον" το όνομά της.

Και δημοκρατία με την ευρύτερη έννοια είναι μια κοινωνική αρχή τάξης γενικής ισχύος, όπου αναγνωρίζεται σε κάθε μέλος της κοινωνίας, αναλόγως της ωριμότητάς του και της ικανότητάς του, ένας χώρος δράσης αυτουπεύθυνης ελευθερίας και συνυπεύθυνης συμμετοχής στα κοινά.

Δηλαδή δημοκρατία σημαίνει: "Είμαι τόσο καλός, όσο κι εσύ", αλλά και "Είσαι τόσο καλός, όσο κι εγώ". Που όμως έχει την αρχή της η δημοκρατία, η λαική κυριαρχία; Στην αξία Ανθρωπος! Σ' αυτήν εμπεριέχονται και με αυτήν πραγματώνονται όλες οι αξίες, κατά τη διαδικασία από το άτομο στο σύνολο και με το σύνολο, δια του συνόλου, στο άτομο. Δηλαδή, ο άνθρωπος, αν και γεννιέται ως άτομο, ουδαμού πραγματώνεται ως άτομο. Και τούτο επειδή πριν γεννηθεί ως άτομο, είναι κοινωνία "ζώον κοινωνικόν".

Και η κοινωνία ως προς το νόημά της, δεν είναι άλλο από το σημείο διασταύρωσης ανθρωπίνων συνειδήσεων, από την οποία αναδύεται το συναίσθημα της συμπάθειας ή αντιπάθειας, καρπός των οποίων είναι η αγάπη και το μίσος, ο Κάιν και ο Αβελ.

Ως προς δε το περιεχόμενό της η κοινωνία είναι σύνθεση ιεραρχημένων αντικειμενικών αξιών εκ των κάτω προς τα άνω. Από τις βιολογικές προς τις πνευματικές, όπως είναι η οικονομική, η αισθητική, η επιστημονική,η ηθική, η πολιτική και η θρησκευτική αξία.

Αυτές οι αξίες αποτελούν το περιεχόμενο και της παιδείας και του πολιτισμού. Οπου δε οσάκις έπαυσε να είναι βασική αξία της δημοκρατίας ο άνθρωπος, εκεί η δημοκρατία, οποιαδήποτε μορφή κι αν έχει, είναι "τύποις". Κι αυτό συμβαίνει σε τούτη τη χώρα των παχυλών λόγων και των ισχνών πράξεων!

Η αξία Ανθρωπος έχει εξοβελιστεί από την πολιτική αλογοκρατία!

Στους Ελληνες που ανακάλυψαν την "ιδέα" Ανθρωπος και την πρόσφεραν στην ανθρωπότητα, δεν ανήκει μόνο η πατρότητα της δημοκρατίας, αλλά και η λειτουργικότητα και πραγμάτωσή της. Αυτοί οι Ελληνες υφίστανται σήμερα την "εξαθλίωση" της δημοκρατίας και την κρίση της ελευθερίας.

Στην Ελλάδα η δημοκρατία υποφέρει από την πολιτική αποτύφλωση και την αχαλινωσία και απ' όλες εκείνες τις εσωτερικές δυνάμεις , οι οποίες αποτελούν το περιεχόμενό της. Κι αν προσθέσει κανείς και την παθολογία του Συντάγματος, που έχει την αιτία της στην παθολογία της ατομικής ψυχής και εκδηλώνεται ως ασθένεια της δημοκρατίας, η οποία από σύμπτωμα εξελίσσεται σε κατάσταση, τότε "απολαμβάνουμε" μια...μαρμαρωμένη δημοκρατία!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail