Η φρεγάτα "Ναβαρίνο" στο Ναβαρίνο!

Την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016, πραγματοποιήθηκαν στην Πύλο εορταστικές εκδηλώσεις για την 189η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου, παρουσία του Αρχηγού Στόλου Αντιναυάρχου Κωνσταντίνου Καραγεώργη ΠΝ, ως εκπροσώπου του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Γεωργίου Γιακουμάκη ΠΝ.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στο λιμένα της Πύλου κατέπλευσε η Φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ και η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποίησε συναυλία.


Στις 20 Οκτωβρίου 1827 έλαβε χώρα στον ομώνυμο όρμο της Πύλου η ναυμαχία του Ναβαρίνου, κατά την οποία οι τρεις μεγάλες δυνάμεις της εποχής (Αγγλία - Γαλλία - Ρωσία) αντιμετώπισαν τον ενωμένο Τουρκοαιγυπτιακό στόλο, υπό τον Ιμπραήμ πασά. Ο στόλος των τριών μεγάλων δυνάμεων παρόλο που υστερούσε του αντίπαλου στόλου σε αριθμό πλοίων και πυροβόλων, υπερτερούσε σε πειθαρχία, εκπαίδευση και ιδίως σε εμπειρία στον ναυτικό πόλεμο. Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν η ολοσχερής καταστροφή του Τουρκοαιγυπτιακού στόλου, γεγονός που σηματοδότησε την απαρχή της ελευθερίας της Ελλάδας.

Η εν λόγω ναυμαχία είναι η τελευταία στην ιστορία που διεξήχθη εξ ολοκλήρου με ιστιοφόρα σκάφη. Ποτέ άλλοτε στο πλαίσιο των ναυτικών επιχειρήσεων με ιστιοφόρα σκάφη δεν αντιπαρατέθηκε τόσο μεγάλος αριθμός μονάδων, με τόσο μεγάλη ισχύ πυρός, σε τόσο περιορισμένης έκτασης πεδίο μάχης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail