Ενοίκιο με έκπτωση αντί για δόσεις δανείου, για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

του Θάνου Πασχάλη

Στην τελική ευθεία βρίσκεται από πλευράς Κυβέρνησης η σύνταξη του θεσμικού πλαισίου που θα διέπει τα «κόκκινα» δάνεια κάθε κατηγορίας (στεγαστικά, επιχειρηματικά κλπ) με αιχμή του δόρατος τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και την τροποποίηση του πτωχευτικού κώδικα.

Οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια που θα αφορούν κυρίως την πρώτη κατοικία θα βασίζονται καταρχάς στην παραδοχή του συνεργάσιμου για τις τράπεζες δανειολήπτη και στη συνέχεια σε συμφωνία αναδιάρθρωσης του δανείου (με επιμήκυνση δόσεων ή πάγωμα τόκων για ένα χρονικό διάστημα) λαμβάνοντας υπόψιν τα οικονομικά και επαγγελματικά δεδομένα του πελάτη.

Κάτι αντίστοιχο με ότι εφαρμόζεται σε γενικές γραμμές και σήμερα υπό την προυπόθεση ότι δεν θα υπάρχει πλέον ανοχή από πλευράς τραπεζών για τους κακοπληρωτές πελάτες που αθετούν την όποια συμφωνία ή αρνούνται επιδεικτικά να προσέλθουν καν στην τράπεζα ώστε να υπάρξει συμφωνία τακτοποίησης της οφειλής τους παρότι διαθέτουν οικονομική επιφάνεια.

Στις περιπτώσεις αυτές θα κινούνται άμεσα οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης με κατασχέσεις χρημάτων από καταθέσεις λογαριασμών ή με πλειστηριασμούς εφόσον μάλιστα πρόκειται για πολυτελή οικήματα ή επαύλεις όπου ο δανεισμός για την απόκτησή τους είναι ιδιαίτερα υψηλός. Στις ρυθμίσεις του δανείου που θα προτείνονται από πλευράς τραπεζών θα είναι και αυτή της εξόφλησης του στεγαστικού δανείου μέσω της μίσθωσης του ακινήτου με την καταβολή μηνιαίου ενοικίου με έκπτωση.

Αυτό σχεδιάζεται να γίνεται ως εξής:

Για το συγκεκριμένο ακίνητο θα προσδιοριστεί από ανεξάρτητο μεσιτικό γραφείο που θα επιλέξει η τράπεζα η εμπορική του σήμερα αξία (ανάλογα με την ηλικία του, τον όροφο, τα τετραγωνικά κλπ) και σε συνάρτηση με την περιοχή το ενοίκιο που θα ελάμβανε ο ιδιοκτήτης του αν το διέθετε για εκμίσθωση σε τρίτο. Αν το ενοίκιο για ένα υποθηκευμένο σε τράπεζα τριάρι στους Αμπελόκηπους ηλικίας 15 ετών και 80 τετραγωνικών το ενοίκιο προσδιορίζεται σήμερα στα 400 ευρώ ο ιδιοκτήτης του που το αγόρασε με το τραπεζικό δάνειο θα μπορεί να παραμείνει σε αυτό πληρώνοντας ως δόση στην τράπεζα 280 ευρώ το μήνα, έχοντας δηλαδή έκπτωση δηλαδή 30% σε σχέση με τον οποιοδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο ενοικιαστή. Με αυτό τον τρόπο και η Τράπεζα θα εισπράττει μέρος του δανείου, ενώ από την άλλη ο ιδιοκτήτης πληρώνοντας ενοίκιο ως δόση εξοφλεί σε βάθος χρόνου το σπίτι του. Κάτι δηλαδή αντίστοιχο με αυτό που τον οδήγησε να πάρει πριν από χρόνια στεγαστικό δάνειο από τράπεζα.

Αντικαθιστώντας στην ουσία με δόσεις δανείου το ενοίκιο ενός σπιτιού που πλήρωνε θα αποκτούσε σε μια 20 ετία το δικό του σπίτι...

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...