Πήγε για λύση για το χρέος και επιστρέφει με νέα φορολογικά μέτρα από την Ουάσιγκτον η κυβέρνηση

To ΔΝΤ υποστηρίζει ότι το 60% των Ελλήνων πολιτών προστατεύεται από ένα ισχυρό ακόμη «πλέγμα» φοροαπαλλαγών γεγονός που τους απαλλάσσει από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις

Με ένα νέο «πακέτο» λιτότητας αντί με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, κινδυνεύει να φύγει από την Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος σήμερα 8 Οκτωβρίου του 2016 θα έχει συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το «χαλί» για το εφιαλτικό αυτό σενάριο έστρωσε ο «συνήθης ύποπτος» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόλ Τόμσεν ανοίγοντας ξανά θέμα φορολογικό και ασφαλιστικό.

Γνωστός για τις ακραίες θέσεις του ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ στην Ευρώπη εστίασε στα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων αφήνοντας έτσι να εννοηθεί για νέες περικοπές στις ήδη υπερ - μειωμένες συντάξεις.

Από την άλλη με την τοποθέτηση του ότι το 60% των Ελλήνων πολιτών προστατεύεται από ένα ισχυρό ακόμη «πλέγμα» φοροαπαλλαγών γεγονός που τους απαλλάσσει από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ανοίγει τον δρόμο για νέες παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα.

Για το θέμα του χρέους το οποίο η κυβέρνηση το έχει ανεβάσει ψηλά στην «ατζέντα», ο Δανός οικονομολόγος είπε ότι χρειάζεται άμεση παρέμβαση για να καταστεί βιώσιμο, αποφεύγοντας ωστόσο να σχολιάσεις τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε που προϊδεάζουν ότι ΔΝΤ και Αθήνα δεν θα πάρουν τίποτα από αυτό που θέλουν σε επίπεδο χρέους πριν τις Γερμανικές εκλογές.

Σε ερώτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τόμσεν δήλωσε ότι «μπορούμε να στηρίξουμε ένα πρόγραμμα βάσει στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5%».

Ωστόσο πρόσθεσε ότι «αν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θέλουν να συμφωνήσουν σε πιο φιλόδοξους στόχους πρέπει να δούμε πώς θα βγουν τα νούμερα».

Όπως πρώτο αποκάλυψε το «bankingnews» η κυβέρνηση πιέζει από το καλοκαίρι να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2019 και στο 2% του ΑΕΠ για το 2020, από 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου του 2015.

Ωστόσο, οι δανειστές εξακολουθούν να μην ανάβουν το «πράσινο φως» και για το λόγο οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν συντάξει ακόμη νέο Μεσοπρόθεσμο.

Οι προβολείς στρέφονται σήμερα στη συνάντηση Τσακαλώτου - Λαγκάρντ ενώ ενδιαφέρον έχει και αυτή με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον οποίο η ελληνική πλευρά φαίνεται να έχει βρει σημεία επικοινωνίας.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού όπου οι δύο άνδρες συζήτησαν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της, από τον Ιούλιο και εντεύθεν που πραγματοποιήθηκε η προηγούμενη συνάντησή τους στην Αθήνα.

Ο κ. Λιού υπογράμμισε τη σημασία να συνεχίσει η Ελλάδα να εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και να ολοκληρώσει την επόμενη σειρά των στόχων-ορόσημων που οφείλει τον Οκτώβριο, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για τις ιδιωτικοποιήσεις και να προχωρήσει με τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ο Αμερικανός υπουργός πρόσθεσε ότι η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις είναι επίσης σημαντική, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι ηγέτες να μπορέσουν να ξεκινήσουν τη συζήτηση με το ΔΝΤ, ειδικά για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες της ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους, για το οποίο το Eurogroup δεσμεύτηκε τον Μάιο.

Ο κ. Λιού τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να υλοποιήσει τη δέσμευσή της να θέσει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμη πορεία, μέσω ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους, η οποία θα πρέπει να υποστηρίζεται από αξιόπιστη ανάπτυξη και δημοσιονομικές προσαρμογές που είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Επίσης ενθάρρυνε όλα τα μέρη να εργαστούν προς την κατεύθυνση πρακτικών λύσεων για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αυτό το φθινόπωρο.

Ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε και με τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, ενώ σήμερα θα έχει επαφές με στελέχη της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών & Επενδύσεων αλλά και με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.
Οι επαφές αυτές σηματοδοτούν ουσιαστικά την έναρξη των συζητήσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση και -κυρίως- για το μείζον ζήτημα της διευθέτησης του Δημοσίου Χρέους. Θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη στάση που θα τηρήσουν οι δανειστές έναντι της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Στα «όπλα» που διαθέτει η ελληνική πλευρά συγκαταλέγονται:

-Η ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ (εκτός και εάν το EwG στην επικείμενη πρωινή συνεδρίαση της Δευτέρας αποφανθεί ότι απομένουν άγνωστες επί του παρόντος εκκρεμότητες),

-Η καλή πορεία των εσόδων (υπέρβαση εσόδων 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο στο εννιάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου),

-Η εκτίμηση η οποία ενσωματώνεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,63% του ΑΕΠ φέτος (όταν το πρόγραμμα απαιτεί 0,5% του ΑΕΠ), αλλά και:

-Η κυβερνητική βούληση για ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Με αυτά τα όπλα αναμένεται να υποστηρίξουν ότι η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει έναντι των δανειστών, επομένως είναι η ώρα της Ευρώπης να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, αναφορικά με τη διευθέτηση του χρέους.

Ωστόσο τα μηνύματα από τους ισχυρούς παίκτες στη διαμάχη ΔΝΤ-ευρωζώνης, δεν είναι ενθαρρυντικά.

Τα πρόδρομα φαινόμενα άρχισαν με τις εκθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Την Τετάρτη, το ΔΝΤ εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία θα πετύχει ρυθμό ανάπτυξης 2,8% το 2017, αλλά ακόμα και με τέτοιου μεγέθους επέκταση και δεδομένου ότι έχει προηγηθεί ένα «βουνό» δημοσιονομικών μέτρων, το πρωτογενές πλεόνασμα του χρόνου δεν θα ξεπεράσει το 0,6% του ΑΕΠ (1,8% είναι η πρόβλεψη του προσχεδίου).

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένει από αυτή τη συνεδρίαση το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Μια βδομάδα μετά προγραμματίζεται να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών, για να ξεκινήσουν τη δεύτερη αξιολόγηση.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων αναμένεται να συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup, στις 7 Νοεμβρίου.

Τα ακανθώδη εργασιακά ζητήματα, η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, ο νέος τραπεζικός χάρτης, η ενεργοποίηση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων αποτελούν μερικές από τις προτεραιότητες των πιστωτών που θα ανεβάσουν το θερμόμετρο της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση.

Από την έκβαση όλων των παραπάνω συναντήσεων θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης, ύψους 6,1 δισ. ευρώ.

Το θετικό για την ελληνική πλευρά είναι ότι -με εξαίρεση μια δόση ύψους 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, η οποία λήγει στις 7 Δεκεμβρίου- οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις το τελευταίο τρίμηνο του έτους είναι διαχειρίσιμες.

Οσο καθυστερεί, όμως, η αξιολόγηση, τόσο θα μετατίθεται η διευθέτηση του χρέους και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, συμπαρασύροντας και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Μ. Χριστοδούλου
bankingnews.gr
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...