Ζοφερό τοπίο στην εξωτερική πολιτική - Όλοι απαιτούν παραχωρήσεις από την Ελλάδα

Ζοφερό τοπίο στην εξωτερική πολιτική

Στην τελική ευθεία σπρώχνουν το Κυπριακό

Στο ναδίρ βρίσκεται η εξωτερική πολιτική της χώρας, με τον Ερντογάν να αμφισβητεί ευθέως πλέον τα σύνορα σε Θράκη, Αιγαίο και Κύπρο, τα Σκόπια να βάζουν στο ψυγείο τη διαφορά του ονόματος και να εκμεταλλεύονται τις καλές σχέσεις που τους προσέφερε η Αθήνα και τα Τίρανα να θέτουν ευθέως και να κατοχυρώνουν στις διμερείς σχέσεις θέμα Τσάμηδων, απαιτώντας μάλιστα και νομιμοποίηση των παράτυπων μεταναστών.

Όσο μάλιστα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή επιδεινώνεται και ο Ταγίπ Ερντογάν αισθάνεται ότι απειλούνται τα συμφέροντα της χώρας του, τόσο ο διεθνής παράγοντας αυξάνει την πίεση για λύση του Κυπριακού, ώστε να ικανοποιηθούν -σε ένα μέτωπο, τουλάχιστον- οι νεοθωμανικές βλέψεις του τούρκου ηγέτη.

Έτσι το Κυπριακό οδηγείται σε σημείο καμπής, καθώς οι Ν. Αναστασιάδης και Μ. Ακιντζί συμφώνησαν να πραγματοποιηθούν συνομιλίες, 7-11 Νοεμβρίου στην Ελβετία, για την αναζήτηση συναίνεσης στο δύσκολο κεφάλαιο του εδαφικού. Ενός ζητήματος στο οποίο εμπλέκεται και η Τουρκία ως κατοχική δύναμη και συνδέεται άμεσα με το περιουσιακό, ενώ είναι σαφές ότι χωρίς μια καλή συμφωνία σε περιουσιακό - εδαφικό το όποιο σχέδιο λύσης δεν θα έχει καμιά ελπίδα στα δημοψηφίσματα, τουλάχιστον στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο Νίκος Αναστασιάδης φέρεται να έχει εκμυστηρευτεί σε συνομιλητή του στην Αθήνα ότι δεν μπορεί -ακόμη κι αν ήθελε- να αποδεχθεί όσα ζητούν οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπριοι, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι η αισιοδοξία που καλλιεργείται είναι τεχνητή. Όμως, ο φόβος του blame game υποχρεώνει τον Νίκο Αναστασιάδη, που ευθύνεται για αρκετούς ατυχείς χειρισμούς, να μπει σε μια νέα φάση της διαδικασίας, που δίνει την εντύπωση της προδιαγεγραμμένης τελικής ευθείας.

Η Λευκωσία, σε μια εντελώς λανθασμένη τακτική, αποδέχθηκε να συνομιλεί όλους τους προηγούμενους μήνες για όλα τα θέματα στα οποία μπορούσε να προσμένει οφέλη η τουρκική πλευρά, αποδεχόμενη παραχωρήσεις που ουσιαστικά υπονομεύουν τον ομοσπονδιακό χαρακτήρα της λύσης και ενισχύουν τη διζωνικότητα.

Έτσι, με μεγάλη καθυστέρηση και αφού με την ανοχή και σύμπραξη του ίδιου του Ν. Αναστασιάδη έχει δημιουργηθεί κλίμα αισιοδοξίας και εσφαλμένη εντύπωση ότι απομένουν μόνο λεπτομέρειες, που με την καλή διάθεση των δύο ηγετών μπορούν να οδηγήσουν σε λύση του Κυπριακού, τώρα θα πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά, υπό πίεση πλέον, να διαπραγματευθεί το εδαφικό, όπου η Άγκυρα και οι Τουρκοκύπριοι υιοθετούν όλο και πιο ακραίες θέσεις.

Καθώς μάλιστα η τουρκοκυπριακή πλευρά προβάλλει το δικό της χρονοδιάγραμμα, δημιουργείται η εντύπωση ότι αυτομάτως μετά τη συνάντηση για το εδαφικό στην Ελβετία, πιθανότατα στη Γενεύη, θα ακολουθήσει σύγκληση πενταμερούς προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε ασφάλεια και εγγυήσεις, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη σύνταξη του κειμένου του σχεδίου λύσης και να τεθεί σε δημοψήφισμα τους πρώτους μήνες του 2017.

Η βασική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ότι θα πρέπει να υπάρξουν τέτοιες εδαφικές προσαρμογές που θα επιτρέψουν σε 100.000 Ελληνοκύπριους να επιστρέψουν, υπό τη διοίκηση του ελληνοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου.

Όμως η τουρκοκυπριακή πλευρά, που συνδέει, όπως είναι αναπόφευκτο, το περιουσιακό με το εδαφικό, υποστηρίζει ότι από το 2004 έχει παρέλθει σημαντικός χρόνος και έχουν αλλάξει τα δεδομένα στα Κατεχόμενα και πλέον δεν μπορεί να αποδεχθεί ούτε καν τον χάρτη του Σχεδίου Ανάν. Βάσει του Σχεδίου Ανάν, το τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο θα κατείχε 28,6% του εδάφους, έναντι του 33% που κατέχει σήμερα το κατοχικό καθεστώς.

Στην Ελβετία οι συνομιλίες θα γίνουν όχι απλώς για τα κριτήρια της ρύθμισης του εδαφικού αλλά και επί χάρτου και με συγκεκριμένες περιοχές και χωριά και οι δύο ηγέτες θα συνοδεύονται από εξειδικευμένους συνεργάτες τους (γεωγράφους, μηχανικούς, ειδικούς του Κτηματολογίου, στατιστικολόγους κ.λπ.). Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι στις συνομιλίες θα είναι παρών και ο μέχρι πρότινος υπηρεσιακός υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας (που έχει διορισθεί τώρα μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ) και ο ισχυρός ανήρ του τουρκικού ΥΠΕΞ, καθώς αποτέλεσε τη γέφυρα του κεμαλικού κατεστημένου με το ερντογανικό καθεστώς, Φ. Σινιρλίογλου...

Είναι πλέον προφανές ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά στο εδαφικό, που συνδέεται ευθέως με το περιουσιακό, δεν μπορεί να υποχωρήσει από το Σχέδιο Ανάν και τα πρώτα μηνύματα από την τουρκική πλευρά είναι εντελώς αρνητικά.

Η αναφορά του ίδιου του Ερντογάν ότι δεν θα επιστραφεί η Μόρφου ή ακόμη και οι ιδέες για ευθυγράμμιση των συνόρων των δύο κρατιδίων και το τέχνασμα όπου όταν οι Τούρκοι μιλούν για Μόρφου εννοούν μόνο την πόλη και ένα-δύο χωριά και όχι όλη την περιοχή, δεν μπορεί να αποτελέσουν καν την αφετηρία συζήτησης για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ούτε, φυσικά, ιδέες περί ειδικού καθεστώτος της Καρπασίας και της Μόρφου θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές, καθώς θα οδηγούσαν απλώς στη νομιμοποίηση των καταπατητών των ελληνικών περιουσιών και στη μη επιστροφή των δύο αυτών κρίσιμων περιοχών στο ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο. Εξάλλου, ειδικά για την Καρπασία, είναι γνωστό ότι ήδη από το 2004 είχε θέσει βέτο ο Τουρκικός Στρατός…

Την ίδια στιγμή ανησυχία έχει προκαλέσει στην Κύπρο η αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη στο θέμα των εποίκων, καθώς δόθηκε η εντύπωση ότι υπάρχει σύγχυση για το σημαντικό αυτό ζήτημα. Τη μία ημέρα ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για 90.000 έποικους που θα παραμείνουν, την άλλη ημέρα για 40.000, ενώ για να γίνει αποδεκτός ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων στις 220.000 (που φούσκωσε και με αποδήμους της Βρετανίας, ώστε να πέσει η αναλόγια των έποικων) και να διατηρηθεί η αναλόγια 4:1, ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων εκτοξεύτηκε στους 820.000.

Επίσης, σύγχυση δημιουργείται και από το γεγονός ότι ο Ακιντζί υποστηρίζει διαρκώς ότι παραμένουν στο νησί και οι κατέχοντες «νόμιμη» άδεια εργασίας, ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει στις εγγυημένες πλειοψηφίες, όπου οι έχοντες δικαίωμα νόμιμης κατοικίας με δικαίωμα ψήφου στην άλλη συνιστώσα πολιτεία δεν θα υπερβαίνουν το 20% του πληθυσμού του κρατιδίου, κάτι που φυσικά παραβιάζει την αρχή της ελεύθερης εγκατάστασης.

Κωνσταντίνος Τσάκαλος 

ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...