Κατέρρευσε η αγορά εργασίας: «Μαύρο» τοπίο με ανεργία και υποαπασχόληση

«ΖΟΥΓΚΛΑ» ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ - ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕ ΜΙΣΑ ΕΝΣΗΜΑ - ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΟΙ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Λίγο πριν την πρεμιέρα της συζήτησης για τα εργασιακά στα οποία θα τεθεί επί τάπητος ζήτημα θέσπισης υποκατώτατου μισθού, δηλαδή στο 90% του κατώτατου μισθού και απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, η εικόνα στην αγορά εργασίας είναι ζοφερή.

Όπως φαίνεται η ανεργία «καλπάζει»: Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι τον Σεπτέμβριο του 2016 σε σχέσι με πέρυσι, αυξήθηκαν κατά 1,5% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι και οι επιδοτούμενοι άνεργοι κατά 21.040 ή 16%.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο ΟΑΕΔ , οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν συνολικά στους 944.741 (Σεπτέμβριος 2016). Αντίθετα, οι άνεργοι που είχαν εγγραφεί το Σεπτέμβριο του 2015 ανέρχονταν σε 930.393.

Την ίδια στιγμή, παρόλο που το σύστημα «Εργάνη» δείχνει αύξηση των θέσεων εργασίας, η ποιοτική ανάλυση δείχνει ότι πρόκειται για θέσεις μερικής απασχόλησης με μικρότερες απολαβές και προφανώς μισά ένσημα.

Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι χάνονται θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, ενώ το 61% των συμβάσεων που υπογράφτηκαν στον ιδιωτικό τομέα της κατά το Σεπτέμβριο του 2016 ήταν αυτής της μορφής μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Η ανεργία μάλιστα εξακολουθεί να μαστίζει τις νέες ηλικίες καθώς Από τις νέες προσλήψεις το Σεπτέμβριο, περισσότερες προσλήψεις έγιναν στην ηλικιακή ομάδα των 30-44 ετών (15.842 «καθαρές» προσλήψεις), ενώ χαμένη ήταν η ηλικιακή ομάδα των 15 -24 ετών.

Την ίδια στιγμή, αναμένεται να συζητηθεί υποκατώτατος μισθός, ο οποίος αν θεσπιστεί, θα συμπαρασύρει προς τα κάτω τους μισθούς όλων των εργαζομένων.

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...