Για πανηγύρια ή για κλάματα;

Του Κώστα Στούπα

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί τα έσοδα του Σεπτεμβρίου υπερέβησαν τους στόχους. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για διάψευση όσων προεξοφλούσαν κατάρρευση εσόδων και υπογράμμισε ότι "η είδηση της υπέρβασης των φορολογικών εσόδων κατά 812 εκατομμύρια ευρώ από το στόχο για το Σεπτέμβριο και κατά 1,4 δισ. για το εννεάμηνο, είναι μια είδηση που διαψεύδει τις προσδοκίες τους".

Αναμφίβολα πρόκειται για θετική είδηση. Όμως η αύξηση των εσόδων δεν συνοδεύεται από κανένα στοιχείο που να στηρίζει τη βιωσιμότητα αυτής της διαδικασίας.

Σε ένα τοπίο που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται, οι λιανικές πωλήσεις μειώνονται, οι επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο είναι περισσότερες από αυτές που ανοίγουν, η αύξηση των εσόδων μοιάζει με βήμα που φέρνει πιο κοντά το τέλος και όχι την εκκίνηση.

Η αύξηση των εσόδων θα ήταν υγιής και βιώσιμη διαδικασία αν συνοδευόταν και από αύξηση των λιανικών πωλήσεων που αποτελεί έναν από τους βασικούς συντελεστές της αναπτυξιακής ώθησης της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Capital.gr τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου παρατηρείται μείωση στις πωλήσεις οργανωμένου λιανεμπορίου. Δηλαδή, μείωση των πωλήσεων των σούπερ μάρκετ...

Αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως και τις 17/9, ο τζίρος στη συγκεκριμένη αγορά σημείωσε πτώση άνω του 6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν. Υποχώρηση η οποία από τις αρχές του έτους μεταφράζεται σε απώλεια κοντά στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Αν κανείς στις απώλειες των σούπερ-μάρκετ προσθέσει και αυτές στα καύσιμα και τα άλλα είδη λιανικής μπορεί να αθροίσει παραπάνω από τα 800 εκατ. της υπέρβασης του στόχου των εσόδων.

Τα στελέχη της αγοράς του οργανωμένου λιανεμπορίου αποδίδουν τη μείωση στη "φορολογική αφαίμαξη των νοικοκυριών, τα οποία κλήθηκαν το Σεπτέμβριο να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ".

Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 8 ως τις 18 Σεπτεμβρίου: Η πτωτική πορεία των πωλήσεων αναμένεται να διατηρηθεί και τους επόμενους μήνες. Συγκεκριμένα το 46% του δείγματος θεωρεί ότι την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου οι πωλήσεις θα είναι μειωμένες σε σχέση με την περίοδο Μαΐου-Αυγούστου 2016.

Συγκριτικά με το προηγούμενο έτος τα στελέχη κάνουν πιο δυσοίωνες προβλέψεις με το 66%, δηλαδή 2 στους 3, να εκτιμούν ότι οι πωλήσεις το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2016 θα είναι μειωμένες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και μάλιστα το 37% ότι θα είναι μειωμένες άνω του 5%. Για περισσότερα στοιχεία βλέπε: Οι φόροι έφαγαν τα ψώνια του σούπερ μάρκετ…

Είναι κατανοητό πως η υπέρβαση των στόχων των εσόδων το Σεπτέμβρη είναι επιτυχία για το υπουργείο Οικονομικών. Κατανοητοί είναι επίσης και οι υπερβολικοί πανηγυρισμοί της κυβέρνησης σε μια περίοδο που όλες οι ειδήσεις γι’ αυτήν είναι αρνητικές.

Ακόμη και το θέμα των τηλεοπτικών αδειών που ήταν προνομιακό πεδίο, γιατί τα 2/3 της κοινής γνώμης ήθελαν κάποια ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της έχει καταφέρει να φέρει τα 2/3 της κοινής γνώμης εναντίον της.

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα έσοδα στην προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει για αυτήν και επιδεινώνεται τις τελευταίες εβδομάδες. Το 80-85% της κοινής γνώμης πιστεύει πως κινούμαστε προς τη λάθος κατεύθυνση.

Η κυβέρνηση αφελώς πιστεύει πως η αύξηση των εσόδων είναι πρόωρα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας. Στην πραγματικότητα είναι το αντίθετο.

Το πρόβλημα με τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς όπως αυτοί της κυβέρνησης για έσοδα, σε μια κοινωνία που μειώνει τα ψώνια του σούπερ μάρκετ για να πληρώσει φόρους, είναι πως μοιάζουν με πανηγυρισμοί διαρρηκτών που βρήκαν μεγαλύτερη λεία από αυτήν που περίμεναν.

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί θέρισε όλο το σιτάρι και το μοίρασε πριν σπείρει για την επόμενη χρονιά. Αυτού του είδους η αυξημένη σοδειά είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για σιτοδεία...

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...