Η Ελλάδα στη μέγγενη Τουρκίας-Αλβανίας - Τίρανα: "Με την Αθήνα: Είχαμε μιλήσει και για τους Τσάμηδες"

Freepen.gr - Σε δυσμενή θέση έχει περιέλθει η χώρα μας ανάμεσα στο διεκδικητικό ασφυκτικό pressing τόσο της Τουρκίας με το ευρύτερο σχέδιο που κρύβεται πίσω από τις αναφορές στη Συνθήκη της Λωζάννης όσο και της Αλβανίας για το θέμα των Τσάμηδων.

Ο αλβανός ΥΠΕΞ, Ντμιτρι Μπουσάτι σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Report TV αποκάλυψε ότι Ελλάδα-Αλβανία συμφώνησαν κι υπέβαλλαν non paper με τα θέματα που θεωρούν ότι υπάρχουν στις διμερείς σχέσεις τους τόσο στον Επίτροπο Χάαν όσο και στην ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Φ.Μονγκερίνι αποκαλύπτοντας ότι περιλαμβάνεται και το θέμα των Τσάμηδων .

Ο Μπουσάτι μίλησε για δημιουργία μηχανισμού αντιμετώπισης των διμερών προβλητών, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα επισημοποίησης των τσάμικων αλβανικών επιδιώξεων, οι οποίες πλέον θα διεθνοποιηθούν καθώς ο αλβανός ΥΠΕΞ υποστηρίζει πως το θέμα των Τσάμηδων δεν μπορεί πλέον να αφαιρεθεί από την ατζέντα των Βρυξελλών

Ο Μπουσάτι σημείωσε πως τα non paper στους ευρωπαίους αξιωματούχους αναφέρουν θέματα τα οποία έχουν ταξινομηθεί σε τρεις κατηγορίες:

- αυτά που προέρχονται από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο

-αυτά που έχουν πρακτική σημασία και για τις δυο χώρες

- αυτά που πρέπει να επιλυθούν προς όφελος του κοινού μέλλοντος.

Ο Μπουσάτι υποστήριξε ότι και στα δυο non paper υπάρχει αναφορά στα τρία θέματα που αναφέρθηκε ο Επίτροπος Χάαν (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, μειονότητα και Τσάμικο) συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση Ράμα είναι η πρώτη που έχει θέσει το θέμα του Τσάμικου μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος επιδιώκοντας την επίλυσή του.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail