Ακόμη και στα «κόκκινα δάνεια», στόχο έχουν τους διορισμούς ημετέρων…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ

Καλώς ή κακώς, η Πρώτη Φορά Αριστερά Κυβέρνηση έχει νομοθετήσει ένα νέο καθεστώς για τον εξωδικαστικό διακανονισμό των χρεών των επιχειρήσεων.

Ο νέος νόμος προβλέπει μια διαδικασία αξιολόγησης της βιωσιμότητας της επιχείρησης. Όσες επιχειρήσεις κρίνονται βιώσιμες θα εντάσσονται στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας της διαμεσολάβησης.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Ποιος θα αξιολογεί την βιωσιμότητα της επιχείρησης;

Οι νομοθέτες της ΠΦΑ Κυβέρνησης προφανώς δεν έχουν δουλέψει ποτέ στον ιδιωτικό τομέα.

Γι’ αυτό αποφάσισαν να επιβάλλουν «προτυποποιημένες μελέτες βιωσιμότητας».

Αποτελεί ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ το να μπορεί να κριθεί η βιωσιμότητα μιας επιχείρησης με κάποιο τυποποιημένο λογισμικό, χωρίς να υπεισέρχεται ανθρώπινος παράγοντας που να αξιολογεί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ενός επιχειρηματικού σχεδίου ή να προτείνει εναλλακτικές επιλογές που θα καταστήσουν την επιχείρηση βιώσιμη.

Είναι αυτονόητο. Αν μπορούσε ένα κομπιούτερ να αξιολογεί την βιωσιμότητα μιας επένδυσης πουθενά στον κόσμο δεν θα υπήρχαν προβληματικές επιχειρήσεις.

Το λογισμικό θα απέτρεπε τις χρεοκοπίες. Θα υπήρχε αυτόματος «κόφτη» στα πολύ αρχικά στάδια μη βιωσιμότητας μιας επιχείρησης.

Αν όμως δεν μπορεί το λογισμικό να αξιολογεί την βιωσιμότητα μιας επιχείρησης, ποιος θα μπορούσε να το κάνει;

Μια καλή ιδέα θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε τους επαγγελματίες της αγοράς, τους πιστοποιημένους Αναλυτές που κάνουν αυτή τη δουλειά πολλά χρόνια και διατηρούν εν ζωή χιλιάδες επιχειρήσεις.

Οι επαγγελματίες αναλυτές πιστοποιούνται μετά από δύσκολες εξετάσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Δουλειά τους είναι η αξιολόγηση επιχειρήσεων.

Ωστόσο η ΠΦΑ Κυβέρνηση έχει άλλα σχέδια.

Έχει καταρτίσει στο …Υπουργείο Δικαιοσύνης ένα νέο μητρώο αξιολογητών /διαμεσολαβητών.
Αυτά τα διορισμένα στελέχη θα διαχειρίζονται και θα αξιολογούν τις προτάσεις βιωσιμότητας των υπό εξέταση επιχειρήσεων.

Ακόμη κι ένας άσχετος με το επιχειρείν, μπορεί να καταλάβει ότι άλλος είναι ο ρόλος του αξιολογητή βιωσιμότητας (ο οποίος καλείται να γνωμοδοτήσει για την βιωσιμότητα της επιχείρησης) και άλλος ο ρόλος του διαμεσολαβητή ο οποίος, με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, καλείται να διευκολύνει την διαπραγμάτευση, προκειμένου να καταλήξει σε μία αμοιβαία ικανοποιητική λύση, κρατώντας ίση απόσταση από τα εμπλεκόμενα μέρη.

Αυτό όμως θα σήμαινε ότι η Πρώτη Φορά Αριστερά Κυβέρνηση θα νομοθετούσε με βάση τη λογική, με σκοπό την λύση του προβλήματος και χωρίς προσπάθεια να «βάλει τους δικούς της ανθρώπους» σε θέσεις ευθύνης.

Γι’ αυτό και δεν το έκανε….

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...