Αλαλούμ με τα μπλοκάκια! Από ποια εισοδήματα θα προκύπτουν οι εισφορές

Aγωνία και εκνευρισμό στους ασφαλισμένους προκαλεί το κενό ενημέρωσης από το υπουργείο Εργασίας για τον τρόπο με τον οποίο θα προκύψουν οι ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλλουν από την 01/01/2017 και μετά οι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.

Με δεδομένο ότι έχει θεσμοθετηθεί η επιβολή εισφοράς 20% επί των εισοδημάτων των παραπάνω εργαζομένων για την κύρια ασφάλιση, ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί με επίσημη εγκύκλιο από ποια εισοδήματα θα γίνει η παρακράτηση.

Ανασφάλεια

Αν, μάλιστα, στο παραπάνω ποσοστό προστεθεί 6,95%-7,10% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, 7% για επικούρηση (όπου προβλέπεται) και 4% για εφάπαξ (όπου προβλέπεται), τότε γίνεται αντιληπτό ότι το συνολικό ποσοστό για ασφαλιστικές εισφορές, επί του φορολογητέου εισοδήματος, κυμαίνεται από 26,95% έως 38,10% στη χειρότερη περίπτωση.

Αποτέλεσμα της ανασφάλειας που επικρατεί, σε συνδυασμό με τις εξίσου υψηλές φορολογικές επιβαρύνσεις, είναι να έχουν οδηγηθεί μαζικά ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι στο να επιλέξουν είτε να πραγματοποιήσουν λήξη εργασιών, κλείνοντας το μπλοκ παροχής υπηρεσιών, είτε να μεταφέρουν την έδρα της επιχείρησης στο εξωτερικό, σε χώρες με πιο ευνοϊκό φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς (π.χ. Κύπρος και Βουλγαρία).

Το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται να εκδώσει εγκύκλιο που θα ορίζει ότι τα εισοδήματα του 2015 θα είναι εκείνα που θα αξιοποιηθούν για τις εισφορές που θα καταβληθούν το α΄ εξάμηνο του 2017, ενώ από τα εισοδήματα του 2016 θα προκύψουν οι εισφορές του β΄ εξαμήνου του 2017.

Μάλιστα, θα γίνεται ειδική αναφορά στο ενδεχόμενο συμψηφισμού για περιπτώσεις όπου το εισόδημα του ασφαλισμένου είναι διαφορετικό από έτος σε έτος. Ομως, έτσι κι αλλιώς προκύπτει μια σειρά από γραφειοκρατικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν άμεσα.

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...