Μέτρα λιτότητας 4 δις ευρώ, θα φέρουν ανάπτυξη 2,7%!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ

Όσοι εχουν εξειδίκευση στο επιστημονικό πεδίο των Δημοσίων Οικονομικών και συστηματικά παρακολουθούν τις δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και διεθνώς, γνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα (έλλειμμα ή πλεόνασμα) του κρατικού προϋπολογισμού και το δημόσιο χρέος αποτελούν τα κυριότερα δημοσιονομικά μεγέθη. Αν σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, τα κρατικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος εμφανίζουν ανοδική τάση, σαφές είναι ότι τα Δημόσια Οικονομικά θα παρουσίαζαν επιδείνωση. Απεναντίας, αν στη χώρα αυτή τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το κρατικό χρέος σημείωναν καθοδική τάση, τότε η κατάσταση των Δημοσίων Οικονομικών της θα εμφάνιζε εμφανείς τάσεις βελτίωσης. Προχθές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την έγκριση του κουαρτέτου, δημοσιοποίησε το Προσχέδιο του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού (ΓΚΠ) οικονομικού έτους 2017. Στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται η κατάθεση του οριστικού κειμένου του ΓΚΠ του 2017, στο οποίο θα έχουμε πληρέστερη εικόνα για τα δημοσιονομικά πεπραγμένα εντός του 2016.

Με κριτήριο το ολιγοσέλιδο κείμενο του προσχεδίου του ΓΚΠ οικονομικού έτους 2017 και λαμβάνοντας υπόψη τα στατιστικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στους επιμέρους πίνακες, το πρωτεύον ερώτημα που ανακύπτει είναι: Τα Δημόσια Οικονομικά της Ελλάδας βελτιώθηκαν ή επιδεινώθηκαν την περίοδο 2015-2016; Για την απάντηση αυτού του κεφαλαιώδους ερωτήματος, παραθέτουμε τις ακόλουθες δύο καίριες ποσοτικές διαπιστώσεις: 1) Η πρώτη ουσιώδης διαπίστωση είναι ότι την περίοδο 2015-2016, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης κατά ESA (European System of Accounts), από 323,1 δις ευρώ (€) ή 183,6% του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) εκτιμάται ότι αυξήθηκε σε 327,6 δις € ή 185,9% του ΑΕΠ. Αυτή και μόνο η δυσμενέστατη στατιστική εξέλιξη, που συνάγεται από τα στοιχεία του πίνακα 3.1 του προσχεδίου του ΓΚΠ, πιστοποιεί την επιδείνωση των Δημοσίων Οικονομικών της χώρας κατά τη διάρκεια του 2016. Ο πρωταρχικός στόχος της ασκούμενης μνημονιακής οικονομικής πολιτικής, που μετά το 2010 πιστά εφαρμόζουν όλα τα κόμματα εξουσίας, δηλαδή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, είναι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να καταστεί βιώσιμο. Η βιωσιμότητα του κρατικού χρέους, σημαίνει ότι η χώρα μας θα μπορεί να το εξυπηρετεί στο παρόν και το μέλλον, με τις δικές της δυνάμεις και θα είναι συνεπής στην καταβολή των τοκοχρεολυτικών δόσεων στους ξένους πιστωτές. Πώς όμως το δημόσιο χρέος της Ελλάδας από μη βιώσιμο θα μετατραπεί σε διαχειρήσιμο (βιώσιμο), όταν μετά το 2008 και σε συνθήκες παρατεταμένης οικονομικής κρίσης το χρέος αυξάνεται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς;

2) Η κυβέρνηση με το κουαρτέτο στόχευαν το 2016 στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της γενικής κυβέρνησης 3,13 δις € και σε συνολικό έλλειμμα -3,69 δις €. Ο πίνακας 2.1 του προσχεδίου του ΓΚΠ, μας πληροφορεί ότι το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα και το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, εκτιμώνται αντίστοιχα σε 1,61 και -4,86 δις €. Οι αποκλίσεις είναι αξιοσημείωτες και καταδεικνύουν την αποτυχία της εφαρμοζόμενης μνημονιακής δημοσιονομικής πολιτικής. Εμφανές είναι ότι η διεύρυνση των κρατικών ελλειμμάτων συνιστά τον βασικό παράγοντα, που προκάλεσε την άνοδο του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης εντός του 2016.

Οι ανωτέρω δύο ουσιαστικές παρατηρήσεις οδηγούν στο γενικό συμπέρασμα, ότι, το 2016 τα Δημόσια Οικονομικά της χώρας επιδεινώθηκαν σε σχέση με το 2015. Η κυβέρνηση με το κουαρτέτο προβλέπουν για το 2017 ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 2,7% έναντι -0,3% το 2015. Όλοι μας προσμένουμε τη χρονική στιγμή, που η εθνική μας οικονομία θα μπει σε αναπτυξιακή πορεία. Ωστόσο, ο πίνακας 2.6 του προσχεδίου του ΓΚΠ, μας ενημερώνει ότι η κυβέρνηση με το κουαρτέτο προσδοκούν το 2017 στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας 4 δις €, εκ των οποίων τα 3,1 δις € θα είναι επιπρόσθετα κρατικά έσοδα και τα υπόλοιπα 0,9 δις € εξοικονόμηση πόρων από το ψαλίδισμα των μισθών και κυρίως των συντάξεων. Και ρωτάει ο ταλαίπωρος και χαρατσωμένος νεοέλληνας: Πώς τα μέτρα διασωλήνωσης (λιτότητας) της ελληνικής κοινωνίας των 4 δις ευρώ, θα συντελέσουν στην ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας κατά 2,7% το 2017; Στο αυριανό μας άρθρο η συνέχεια.

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...