Πετρέλαιο θέρμανσης: Δυσβάστακτο το φετινό κόστος με αυξήσεις έως και 11%

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΒΕΝΖΙΖΗ ΚΑΙ ΝΤΙΖΕΛ ΚΙΝΗΣΗΣ

Βαθιά το χέρι στην τσέπη αναμένεται να βάλουν φέτος τον χειμώνα οι Έλληνες για να ζεσταθούν, αφού η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να είναι κατά 11% ακριβότερη.

Πιο συγκεκριμένα αναμένεται να υπάρξει αύξηση 9 λεπτά ανά λίτρο που μεταφράζεται σε 11% αύξηση, εξαιτίας του νέου αυξημένου Ειδικού Φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τον Οκτώβριο του 2015 η τιμή του πετρελαίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, κυμαινόταν με μέση τιμή 0,83 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς αν ξεκινούσε από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης τότε τα νοικοκυριά θα το πλήρωναν με τιμή περίπου στο 0,92 ευρώ το λίτρο ή 920 ευρώ τα χίλια λίτρα αν λάβουμε υπόψη ΕΦΚ και ΦΠΑ που έχουν ψηφιστεί από τα τέλη του περασμένου Μαΐου.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως με την λήξη της χειμερινής περιόδου, τον Απρίλιο του 2016, δηλαδή όταν σταμάτησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά η μέση τιμή είχε κλείσει στο 0,764 ευρώ το λίτρο, με τη διαφορά που προκύπτει σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα (Οκτώβριος 2016) να είναι της τάξης του 20%.

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του πετρελαίου θέρμανσης για φέτος οφείλεται στους νέους υψηλότερους έμμεσους φόρους που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης από τους θεσμούς.

Πιο συγκεκριμένα ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης ανεβαίνει στα 0,28 ευρώ το λίτρο ή 280 ευρώ τα χίλια λίτρα από 0,23 ή 230 ευρώ ανά χίλια λίτρα που ίσχυε μέχρι και την περασμένη χειμερινή σεζόν. Επιπλέον ο ανώτατος ΦΠΑ αναπροσαρμόστηκε στο 24% από 23%, ήτοι κατά μία ποσοστιαία μονάδα με αποτέλεσμα την πρόσθετη επιβάρυνση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Παράλληλα αναφορικά με τα καύσιμα κίνησης από την 1η Ιανουαρίου 2017, η βενζίνη και το ντίζελ κίνησης θα πωλούνται αντίστοιχα κατά δέκα και πέντε περίπου λεπτά ακριβότερα (9% και 4%) λόγω της αύξησης από το νέο έτος των ειδικών φόρων κατανάλωσης στους δύο αυτούς τύπους καυσίμου.

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...