Ο απόλυτος σερβικός πύραυλος με το όνομα «Τυφώνας» τον οποίο τρέμουν Αλβανοί UCKάδες και Κροάτες

Η παρουσία του απόλυτου σερβικού οπλικού συστήματος με το όνομα «Τυφώνας» σε πεδίο βολής στην περιοχή του Νις στη Σερβία, μας αποκαλύπτει το μυστικό όπλο των Σέρβων εναντίον των Αλβανών εθνικιστών και των Κροατών ή «ουστάσι» όπως τους ονομάζει το Βελιγράδι.

Ο «τυφώνας» παρουσιάζεται σε σχετικό βίντεο σερβικής τηλεόρασης με τον ισχυρό βρυχηθμό του κινητήρα που ακούγεται περισσότερο σαν ατμομηχανή, παρά ως ένα ειδικά διαμορφωμένο φορτηγό.

Πρόκειται για ένα ειδικό όχημα με οκτώ τροχούς ρωσικής παραγωγής που δικαιολογεί απολύτως το όνομα του ως «τυφώνας».

Είναι στην πραγματικότητα η κύρια δύναμη πυρός του σερβικού πυραυλικού πυροβολικού, με το μεγαλύτερο διαμέτρημα και εύρος (πύραυλος διαμετρήματος 262 mm και βεληνεκές άνω των 50 χιλιομέτρων), αναφέρει σερβικό δημοσίευμα.

Ο «τυφώνας» είναι ένα γιουγκοσλαβικής παραγωγής οπλικό σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών όπως ονομάζεται στην στρατιωτική ορολογία, και είχε αρχικά σχεδιαστεί να τοποθετηθεί σε μετασκευασμένο τετραξονικό φορτηγό.

Πυραυλικά συστήματα αυτού του είδους χρησιμοποιήθηκαν στα πεδία των μαχών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αλλά μετά το τέλος των εχθροπραξιών μεταφέρθηκαν όλα στην Σερβία.

Ο σερβικός «τυφώνας» διαθέτει τέσσερις σωλήνες εκτόξευσης μαζί με το συναφή εξοπλισμό τοποθετημένα σε ένα ρωσικής κατασκευής τροχοφόρο όχημα «ZIL».

Ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων και πυρομαχικών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον σερβικό στρατό.

«Η σύγχρονη τάση στους εθνικούς στρατούς είναι να εισαγάγουν αυτοκινούμενα πυροβόλα. Στο τελικό στάδιο του σερβικού συστήματος άμυνας ευρίσκεται το αυτοκινούμενο πυροβόλο SORA, διαμετρήματος 152 χιλιοστών, αλλά οι πύραυλοι αποτελούν πάντα ένα τρομερό όπλο», δήλωσε ο Σέρβος συνταγματάρχης Osim Stojković.

Τα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών «Τυφώνας» αποτελούν τα πιο σημαντικά συστήματα στη διάθεση της Μικτής ταξιαρχίας πυροβολικού που σταθμεύει στην πόλη Νις. Πρόκειται για μια «μικτή» μονάδα, η οποία είναι εξοπλισμένη με συμβατικά συστήματα πυροβολικού και με πυραύλους

Η μονάδα αυτή πολέμησε στο πόλεμο με το Κοσσυφοπέδιο και επανα-εξοπλίστηκε το 2007, και από τότε έχει ειδική αποστολή μιας και «βλέπει» προς την πλευρά του Κοσσυφοπεδίου αλλά και στο Πρέσεβο, στοχοποιώντας τους Αλβανούς UCKάδες που ονειρεύονται «μεγάλες Αλβανίες».

Επίσης η μονάδα έχει ως αποστολή την εξασφάλιση των συνόρων με την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία. Στη μονάδα απονεμήθηκε πριν μερικούς μήνες η πολεμική Σημαία.

«Η Μικτή Ταξιαρχία πυροβολικού αποτελείται από επαγγελματίες οπλίτες με άριστη κατάρτιση σε όλα τα οπλικά συστήματα της μονάδος» εξηγεί ο Σέρβος συνταγματάρχης Στοΐκοβιτς.

Όπως κατανοούμε πρόκειται για τους συνεχιστές της σερβικής στρατιωτικής παράδοσης, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες θα κληθούν πολύ σύντομα να αποδείξουν την αξία τους στο πεδίο της μάχης, με τους εθνικιστές Αλβανούς και τους Κροάτες γειτόνους τους.pentapostagma.gr
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...