Η εμμονή της Ρωσίας για να περάσει ο South Stream από την Ελλάδα αφορμή για τη Γερμανία να διαλύσει την Ελλάδα

Γράφει ο Greek Spirit
                                                                         11-9-2016
 
Ο διακαής πόθος των Ρώσων είναι η κατασκευή ενός αγωγού αερίου που άλλοι τον ονομάζουν ως south stream άλλοι ως turkish stream , ο οποίος θα τροφοδοτούσε την Ελλάδα και  την Ευρώπη μέσω Τουρκίας .Ο αγωγός αυτός ήδη υπάρχει αλά είναι κατά το ήμιση ολοκληρωμένος όπως φαίνεται στην εικόνα αριστερά και ονομάζεται blue stream.Ωστόσο η χωρητικότητα του είναι μικρή και αρκεί μονο για να καλύπτει τις ανάγκες της τουρκικής αγοράς, γιαυτό εξάλλου δεν προεκτείνεται προς ανατολάς, δηλαδή προς Ελλάδα και Ευρώπη.
 
H Ρωσία θέλει την επέκταση του παραπάνω αγωγού προς την Ευρώπηγια να μπορέσει να ανταγωνισθεί ένα άλλο αγωγό τον ΤΑΡ που αποτελεί την αντιπρόταση της Γερμανίας για την τροφοδοσία της Ευρώπης με αέριο απο τα νότια σύνορα της όπωςφαίνεται στην εικόνα παρακάτω

Ο ΤΑΡ
Κανενας απο τους δύο αγωγούς δεν προκειται να γίνει ποτέ, δεν υπάρχει χρόνος και ο Γ' ΠΠ θα τους προλάβει. Στο μεσοδιαστημα ομως αυτοί οι αγωγοί θα μας μπλέξουν σε περιπέτειες.
 
Η Ρωσία θέλει τον south stream για να αποκλείσει παντελώς την πιθανότητα η Γερμανία κάποτε στο μέλλον να ανεξαρτητοποιηθεί απο το ρωσικό αέριο.Η Γερμανία τροφοδοτείται με αέριο απο την Ρωσία μέσω των αγωγών north stream οπως φαίνεται στις εικόνες παρακάτω
Θα μπορούσε κανείς να πει πωςη Γερμανίας έχει ΄΄δεσει τον γάιδαρο της'' ενεργειακά διότι παρόλη την αντιπαλότητα που δήθεν υπάρχει στις σχέσεις της με την Ρωσία οι δύο χώρες συνεργάζονται κανονικότατα στο ενεργειακό πεδίο.Ο αγωγός north stream κατασκευάσθηκε ως εναλλακτική της Ουκρανιας από όπου μέχρι το 2014 περνούσε το ρωσικό αεριο προς την Ευρώπη. Η Ουκρανία διάθτει σοβαρή υποδομή και δίκτυο αγωγών αλλα μετά το 2014 και τον πόλεμο που ξέσπασε με υπαιτίοτητα ΗΠΑ και Γερμανίας, η τελευταία ζητησε απο την Ρωσία την κατασκευή ή έστω βελτιωση του Νorth Stream .Business as usual μεταξύ των δύο δήθεν αντιπάλων.
Παρόλα αυτά η αντιπαλότητα σοβεί μεταξύ τους και έχει μεταφερθεί όπωςπροείπαμε  στον νότο και συγκεκριμένα στο θέμα των αγωγών TAP - SOUTH STREAM ή TURKISH STREAM.
Ο ΤΑΡ δεν πρόκειται να ολοκληρωθει ποτέ πρώτον διότι τα κοιτάσματα της Κασπίας θάλασσας και Αζερμπαιτζάν με τα οποια φιλοδοξεί να τροφοδοτεί την Ευρωπη , απλά δεν υπάρχουν , ή έστω δεν υπάρχουν στον βαθμό που απαιτείται για να καλύψουν τις ανάγκες τιης Ευρωπης και δεύερον διότι όταν έρθει η ώραο Πούτιν θα εισβάλει στην Γεωργία απο όπου περνάει ο αγωγός και θα τον σταματήσειΠερισσότερα στο

Γιατί η Ρωσία θα εισβάλει στην Γεωργία-Τουρκία- Μ.Ανατολή - Ο ρόλος της Κίνας για την επιτάχυνση των εξελίξεων https://hellenicsunrise.blogspot.gr/2014/03/blog-post_24.html

 Ο δε SOUTH STREAM ή TURKISH STREAM δεν θα γίνει διότι μπορεί μεν η Τουρκία να έχει απδεχτεί το σχέδιο αλλά η προέκταση του προς Ελλάδα και Ευρωπη πρέει να πάρει την έγκριση της Γερμανίας.Ποιος εχέφρων θεωρεί ότι η Γερμανία θα αποδεχθεί την κατασκευή ενός αγωγού που μεταφέρει ρωσικό αέριο και ο οποίος θα περνάει απο την Ελλάδα ως ανταγωνιστικός του ΤΑΡ ; 
Το 2014 η Ρωσία είχε προσπαθήσει καιπάλι να περάσει τον south stream απο την Ευρωπη και συγκεκριμένα απο την Βουλγαρια-Σερβία-Αυστρία .Τότε η Ρωσια είχε την Αυστρία στο πλευρό της η οποία είχε γράψει στα παλιά  της παπούτσια την Γερμανία η οποία είχε λυσσάξει. Την ίδια γενναιότητα προπσπαθησε να δείξει και η Βουλγαρία του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρκσι. Η Γερμανία τότε μεσω του ευρωκινβουλίου καταδίκασε το εγχείρημα και σε συνεργασία με τις ΗΠΑ έριξε την κυβέρνηση Ορεσάρσκι και εγκατέστησε τον αμφιλογόμενο Μπόικο Μπορίσοφ. Διαβάστε τι έγραφα στο

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΥΤΙΝ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΥΟΔΩΘΟΥΝ ΠΟΤΕ -Ο ΠΟΥΤΙΝ ΑΠΛΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΧΡΟΝΟ https://hellenicsunrise.blogspot.gr/2016/08/blog-post_59.html 

σχετικά με τις λυσσώδεις αντιδράσεις της Γερμανίας που έφτασαν μέχρι και στην πρόκληση  πολιτειακής ανωμαλίας στη Βυλγαρια: <<Η Γερμανία - δηλαδή η Ε.Ε. - το 2014 απείλησαν και εκβίασαν  την κυβέρνηση της Βουλγαρίας να  μην δεχθεί την ολοκλήρωση του SOUTH STREAM. Όπως είπαμε παραπάνω το 2015 ο αγωγός εσύμφωνα με το πρόγραμμα α έπρεπε να φθάσει  στο Μπουργκάς. 
 
Το 2014 το ευρωκοινοβούλιο (sic!) ψήφισε εναντίον της κατασκευής του south stream και απαγορεύσε στην Βουλγαρία να φτιάξει τερματικό σταθμό στο Μπουργκάς ο οποίος θα υποδεχόταν τον αγωγό. Η τότε Βουλγάρικη κυβέρνηση του Πλάμεν Ορεσάρσκι όμως αρνήθηκε να εκτελέσει την διαταγή της κομαντατούρ και έπεσε σε περιδίνηση.
 
Η Γερμανία χρησιμοποίησε την αντιπολίτευση και συγκεκριμένα το κόμμα GERB του μέχρι το 2013 πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσωφ για να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση του Πλάμεν Ορεσάρσκι. Τελικά το GERB του Μπόικο Μπορίσοφ (και με την βοήθεια των ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών των ΗΠΑ όπως ο Μακ Κέιν οι οποίοι κατέφθασαν στην Βουλγαρία προς εκβιασμό της κυβερνησης και υποστήριξης του GERB ) προκάλεσε αποσταθεροποίηση της κυβερνησης και κέρδισε τις εκλογές που επακολούθησαν. 
 
Ο SOUTH STREAM δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα απλά διότι ακόμα και εάν διασχίζει την βόρεια Τουρκία, ακόμα και εάν το σημείο εξόδου απο την υποθαλάσσια διαδρομή του θα βρίσκεται κάπου στην Τουρκία αντί της Βουλγαρίας . ακόμα και τότε θα πρέπει να συνεχίσει την διαδρομή του προς την Ευρώπη δια μέσω Ελλάδας ή Βουλγαρίας, δύο χώρες που βρίσκονται πλέον ολοκληρωτικό υπό τον έλεγχο της Γερμανίας και ΗΠΑ οι οποίες προωθούν τον ΤΑΡ.
 
Αλλά ακόμα και εάν με κάποιο μαγικό τρόπο ο south stream κατάφερε να περάσει από Βουλγαρία ή Ελλάδα και Σερβία Ουγγαρία, ακόμα και τότε θα υπήρχε πρόβλημα στο τέλος του, στην Αυστρία, στην τελευταία χώρα -terminal. Η Αυστρία και η Ρωσία το 2014 είχαν συμμαχήσει για την κατασκευή του αγωγού. Ο Πούτιν μάλιστα είχε καταφέρει να διεισδύσει στην Αυστριακή πολιτική και επιχειρηματική σκηνή και είχε καταφέρει να δημιουργήσει φιλορωσικό ρεύμα. Η Αυστρία έχει μια εταιρία πετρελαιοειδών την OMV η οποία είναι άγνωστη στην Ελλάδα αλλά αποτελεί ένα κολοσσό τόσο στην χονδρική όσο και στην λιανική των καυσίμων στην ανατολική Ευρώπη. Η OMV είχε τα δικαιώματά για την εξόρυξη αερίου σε .μια θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των χωρικών υδάτων της Ρουμανίας. Όταν το 2014 είχε συμφωνήσει με την Ρωσία για να αποτελέσει την τελική χώρα -terminal του αγωγού south stream, ανάμεσα στα άλλα υπολόγιζε και στην μεταφορά του δικού της αερίου που θα έβγαζε από την Μαύρη Θάλασσα μέσω του ιδίου του αγωγού, μαζί με το ρωσικό.
 
Τότε η Γερμανία για να εκβιάσει την Βουλγαρία και τις χώρες που συμμετείχαν στο πρότζεκτ του αγωγού είχε χρησιμοποιήσει την νομοθεσία της Ε.Ε σύμφωνα με την οποία ένας φορέας επιχειρηματικός που διακινούσε αέριο δια μέσω αγωγών δεν είχε δικαίωμα να εξορύσσει και να διακινεί ακραιφνώς δικές του ποσότητες αερίου παρά μόνο τρίτων.Βέβαια με τον αγωγό ΤΑΡ που είναι γερμανικής εμπνεύσεως ο κανόνας αυτός καταστρατηγείται με πολλούς τρόπους.
 
 Η Αυστρία ποτέ δεν ξέχασε την παγίδα που της έστησε η Γερμανία γιαυτό και τελευταία επιτίθεται εναντίον της Τουρκίας λόγω προσφυγικού και ενταξιακής διαδικασίας της , ακριβώς επειδή η Τουρκία αποτελεί τον πιο πιστο σύμμαχο της Γερμανίας , μην ξεχαμε ότι Κατάρ-Γερμανία-Τουρκία και ΗΠΑ προκάλεσαν τον πόλεμο στην Συρία.
 
Ωστόσο η εχθρική στάση της Αυστρίας εναντίον Γερμανίας -Τουρκίας στην παρούσα φάση αποτελεί έναν επιπλέον παράγοντα ακύρωσης του south stream. Το 2014 ο αγωγός είχε σχεδιαστεί με πολλές εναλακτικές διαδρομές όπως είπαμε πιο πάνω, μια από αυτές μπορούσε να παρακάμψει τα τουρκικά χωρικά ύδατα και να περνάει τον αγωγό σε πιο βαθιά νερά στα όρια όμως των ΑΟΖ Ρωσίας και Τουρκίας, εκεί δηλαδή που η Τουρκία δεν θα είχε λόγο. Στην σημερινή πραγματικότητα όπου ο Πούτιν δήθεν τα βρήκε με τον Ερντογάν , ο αγωγός -εάν ποτέ γίνονταν- θα έπρεπε να περάσει απο καθαρά τουρκικά χωρικά ύδατα και έδαφος.Θα έπρεπε δηλαδή η Αυστρία να ανακρούσει πρύμναν και να αλλάξει άρδην την πολιτκή της απέναντι στν Τουρκία, θα έπρεπε όλος σχεδόν ο πολιτικός κόσμος της Αυστρίας να ζητήσει συγνώμη από τον Ερντογάν, κάτι αδύνατον.>>
 
Ποιό είναι το νόημα απο τα παραπάνω ; ότι η Γερμανία θα κανει τα πάντα για να εμποδίσει τον south stream να περάσει απο την Ελλάδα. Έαν υποθέσουμε ότ ιπλέον η Τουρκία δέχεται εντολές απο τον Πούτιν και μόνο τότε η Γερμανία δεν θα μπορέσει να πέισει τον Ερντογάν να εισβάλει στην Ελλάδα ή να δημιουργησε ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο προς συμμόρφωση .Το μόνο που της μένει να κάνει είναι να κόψει την χρηματοδότηση πορς την Ελλάδα και να υποδαυλίσει πολιτειακή αναταραχή. Αν απορείτε ακομα πως μπορεί αν γίνει αυτό τότε δεν διαβάσατε το κείμενο που σας παράθεσα παραπανω με τα bold γράμματα και στο οποιοπροσπαθώ μέσα σε μερικές γρμμές να σας εξηγήσω τι έπαθε η Βουλγαρία το 2014.
 
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...