Ράλλυ στη Συρία - Η ISIL εκκένωσε την Al-Bab. Πάμε για πρώτη σύγκρουση Τουρκίας-Κούρδων εκτός αν την αρπάξει ο Ασαντ

Στρατής Μαζίδης

Σημαντικές εξελίξεις στη βόρεια Συρία εκτός της κίνησης των Κούρδων να προχωρήσουν σε ψήφιση Συντάγματος, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) εκκένωσαν την έδρα τους στην πόλη Al-Bab στην επαρχία Χαλέπι της Συρίας στις Πέμπτη, σύμφωνα με τοπικούς ακτιβιστές.

Η εγκατάλειψη του προπυργίου της ISIS, το οποίο κατείχαν από τις 14 Οκτωβρίου 2014 και η μεταφορά τους στην κοντινή πόλη Khafsa όπως δηλώνει ο τοπικός ακτιβιστής των ΜΜΕ στο ARA, δεν αποκλείεται να σηματοδοτεί την έναρξη της αποχώρησης από την επαρχία.

Άλλωστε έλαβαν σχετική εντολή να εγκαταλείψουν τη Τζαραμπλούς και τώρα πήραν αντίστοιχη οδηγία, προφανώς, να αφήσουν και την Al-Bab.

Οι αναφορές από την πόλη θέλουν να έχουν εκκενωθεί τα κτίρια των βασικών υπηρεσιών της ISIS όπως το Δικαστήριο της Σαρίας, η θρησκευτική αστυνομία της Hisba, τα στρατόπεδα εκπαίδευσης και τα κέντρα αποθήκευσης όπλων.

Αυτή η κίνηση έρχεται ενώ οι κουρδικές SDF-Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις κινούνται προς την πόλη της Al-Bab μετά την κατάληψη της Manbij.

Την ίδια όμως στιγμή και οι τουρκοκίνητοι ισλαμιστές που μετέχουν στην τουρκική επιχείρηση "Ασπίδα του Ευφράτη" δηλώνουν έτοιμοι να κινηθούν προς την Al-Bab.

Τοπικοί  ακτιβιστές εκτιμούν πως με βάση αυτά τα δεδομένα μπορεί να έχουμε την πρώτη σύγκρουση ανάμεσα στις SDF και τους τουρκοκίνητους ισλαμοφασίστες.

Ωστόσο με βάση το χάρτη πιο κοντά στην Al-Bab βρίσκεται ο συριακός στρατός. Άραγε θα μπορούσε να κινηθεί ταχύτατα με ρωσική εναέρια υποστήριξη και να χαλάσει τα σχέδια των ΗΠΑ είτε με την Αγκυρα είτε με τους Κούρδους;

Ή θα παραμείνει επικεντρωμένος στο Χαλέπι, όπως είναι το πιθανότερο και θα αφήσει τους αντιπάλους του να αλληλοσκοτωθούν μεταξύ τους; Ειδικά αυτό το τελευταίο χαρτί έχει βγει αρκετές φορές στον Ασαντ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail